Η επίσημη αναγνώριση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ως «εξακριβωμένα ακροδεξιάς» από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τις πολιτικές διαδικασίες σε κρατιδιακό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, βουλευτές της AfD έχουν αποκλειστεί από συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, γεγονός που υποδηλώνει μια αυστηρότερη προσέγγιση απέναντι στα μέλη του κόμματος. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των κρατιδίων Έσσης και Βαυαρίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να ελέγξουν αν τα μέλη της AfD μπορούν να διατηρούν θέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, με ιδιαίτερη έμφαση στην αστυνομία. Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν μια στροφή προς την αυστηρότερη εποπτεία και τον περιορισμό των επιρροών που μπορεί να έχει η AfD στους κρατικούς θεσμούς.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Έσσης Μάνφρεντ Πεντς (CDU) θα ταξιδέψει αύριο στο Βελιγράδι και στο Ζάγκρεμπ, σε μια προσπάθεια προώθησης του κρατιδίου του ως πιθανού οικονομικού εταίρου. Στην αποστολή είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων η Άννα Νγκουιέν και ο Κρίστιαν Ρόντε από την AfD, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κρατιδιακό κοινοβούλιο. Ο κ. Πεντς ακύρωσε ωστόσο την συμμετοχή τους στην αποστολή, μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.
«Μετά την ταξινόμηση για την AfD, αποφάσισα να μην προσκαλώ πλέον εκπροσώπους αυτού του κόμματος στα επαγγελματικά ταξίδια μου στο εξωτερικό. Αυτό ισχύει και για το επικείμενο ταξίδι στο Βελιγράδι και στο Ζάγκρεμπ. Δεν μπορώ να υποχρεώνω τους συνομιλητές μου να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με την AfD», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ειδικά υπό το πρίσμα της γερμανικής ιστορίας, δεν μπορώ να περιμένω από τους συνομιλητές μας π.χ. στην Πολωνία, στην Γαλλία, στην Ιταλία ή στο Ισραήλ να κάθονται σε τραπέζι με εκπροσώπους ενός σαφώς ακροδεξιού κόμματος ή να φωτογραφίζονται μαζί τους». Ο κ. Πεντς δήλωσε επίσης ότι τα υπηρεσιακά του ταξίδια στο εξωτερικό αποσκοπούν στην προώθηση της Έσσης «και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν ταξιδεύουμε με εκπροσώπους ενός εξακριβωμένα ακροδεξιού κόμματος».
Η κυβέρνηση της Έσσης διευκρίνισε επίσης ότι η συμμετοχή βουλευτών της αντιπολίτευσης σε υπηρεσιακά ταξίδια κυβερνητικών στελεχών στο εξωτερικό δεν αποτελεί νόμιμο δικαίωμά τους, αλλά συνιστά παλιά πρακτική του τοπικού κοινοβουλίου.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ρόμαν Πόζεκ (CDU) δήλωσε ότι σκοπεύει να διερευνήσει προσεκτικά «την καταλληλότητα» των μελών της AfD για δημόσια υπηρεσία.
«Θα εξετάσουμε τον βαθμό στον οποίο η ταξινόμηση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος επηρεάζει τα μέλη και τους αξιωματούχους της AfD στις δημόσιες υπηρεσίες. Το αστυνομικό και το διοικητικό μας προσωπικό πρέπει να εγγυάται ότι θα υπερασπίζεται πάντα την ελεύθερη, δημοκρατική συνταγματική τάξη μας», δήλωσε ο κ. Πόζεκ και πρόσθεσε ότι στόχος του είναι να επιτύχει μια ενιαία εθνική γραμμή στο θέμα, θέτοντάς το στην επικείμενη Διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών των κρατιδίων εντός του Ιουνίου.
Την πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών της Έσσης υποστήριξε ήδη η Βαυαρία, με τον υπουργό Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν (CSU) να δηλώνει σήμερα στην BILD ότι «πρέπει να εξετάσουμε ποιες συνέπειες πρέπει να έχει αυτή η ταξινόμηση για τις δραστηριότητες των μελών της AfD στην δημόσια διοίκηση».
Η κυβέρνηση της Σαξονίας αντέδρασε πάντως με επιφύλαξη, επισημαίνοντας ότι «θεωρείται δεδομένο ότι οι σάξονες δημόσιοι υπάλληλοι ενεργούν αξιόπιστα και εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με το Σύνταγμα».
Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Χέρμαν, η απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος για την AfD αποτελεί αφορμή προκειμένου να εξεταστεί ενδεχόμενος αποκλεισμός του κόμματος από την κρατική χρηματοδότηση. Το ίδιο απαιτεί και η κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας, με τον αρχηγό του CDU στο κρατίδιο Σεμπάστιαν Λέχνερ να ζητά να τεθεί το ζήτημα στην Διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών.
«Θεωρώ απαράδεκτο να χρηματοδοτείται η ακροδεξιά και αντισυνταγματική προπαγάνδα με χρήματα των φορολογουμένων», δήλωσε. Σε ακόμη πιο αυστηρή τοποθέτηση, ο υπουργός της Θουριγγίας Γκέοργκ Μάιερ (SPD) χαιρέτισε, μιλώντας στην BILD, τον χαρακτηρισμό της AfD ως δεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης και πρόσθεσε ότι «λογική συνέπεια αυτής της απόφασης πρέπει να είναι η έναρξη διαδικασίας για την απαγόρευση του κόμματος». Ο γερουσιαστής των Εσωτερικών στο Αμβούργο ‘Αντι Γκρότε (SPD) διευκρίνισε πάντως από την πλευρά του ότι η ταξινόμηση της AfD είναι απαραίτητη αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση για να κινηθεί η σχετική διαδικασία.