Το επιβατηγό πλοίο που δέχτηκε επίθεση στην περιοχή του λιμανιού της Μάλτας ναυλώθηκε τον Απρίλιο του 2024 προς όφελος ενός «στολίσκου για τη ρήξη της πολιορκίας της Γάζας». Το πλοίο, σύμφωνα με έρευνα, αγοράστηκε από τον οργανισμό IHH – τον ίδιο οργανισμό που βρισκόταν πίσω από τον στολίσκο Mavi Marmara!
Aναλυτικά:
Το πλοίο που δέχτηκε επίθεση τη νύχτα της 2ας Μαΐου κοντά στις ακτές της Μάλτας ήταν μέρος ενός τουρκικού ναυτικού στολίσκου που είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων για να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας – και συνδέθηκε με στοιχεία που σχετίζονται με την οργάνωση IHH, η οποία συμμετείχε επίσης στην οργάνωση του στολίσκου Mavi Marmara το 2010.
Το πλοίο ναυλώθηκε για τον στολίσκο τον Απρίλιο του 2024, μετονομάστηκε και μεταμφιέστηκε αποκρύπτοντας τον αριθμό IMO του. Η σύνδεση αποκαλύφθηκε μετά από κάλυψη στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκείνη την εποχή, τα οποία δημοσίευσαν τα αρχικά της στοιχεία.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι κατά το περασμένο έτος το πλοίο έδεσε σε τουρκικό λιμάνι, πιθανότατα στην Τούζλα, για επισκευές και προετοιμασία. Επιπλέον, πριν φτάσει στη Μάλτα, το πλοίο καταγράφηκε σε λιμάνια στην Τυνησία και τη Λιβύη – μια ασυνήθιστη θαλάσσια διαδρομή για ένα πολιτικό πλοίο βοήθειας – γεγονός που αυξάνει τις υποψίες σχετικά με τη φύση της αποστολής και τα μέρη που ευθύνονται γι’ αυτήν.
Το πλοίο αναχώρησε από την Ευρώπη στα τέλη Απριλίου και παρέμεινε υπό παρακολούθηση μέχρι τη στιγμή της επίθεσης, η οποία προφανώς πραγματοποιήθηκε με τη χρήση drones που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις γεννήτριες και τα συστήματα πρόωσης.
Η αποκάλυψη ρίχνει φως σε ένα γνωστό μοτίβο δράσης από προηγούμενους στολίσκους, όπως ο «στολίσκος Mavi Marmara» το 2010 – χρήση πολιτικών πλοίων, απόκρυψη σχέσης και προσπάθεια πρόκλησης διεθνούς πίεσης – με την υποστήριξη αντι-ισραηλινής βοήθειας.
Μάλιστα Τούρκοι που βρίσκονταν στο πλοίο ούρλιαζαν και μιλούσαν για ισραηλινή εμπλοκή!
Μια ανάλυση της διαδρομής πτήσης ενός αεροσκάφους Hercules δείχνει ότι το drone απογειώθηκε από το Ισραήλ, έκανε κύκλους πάνω από τη Μάλτα, κατέβηκε κοντά στο σημείο της επίθεσης και επέστρεψε στο Ισραήλ, σύμφωνα με τους Malta Times. Ακτιβιστές από την οργάνωση πίσω από τον στολίσκο ισχυρίστηκαν ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση από drones. Μαλτέζοι αξιωματούχοι εξοργίστηκαν: «Μια μη εξουσιοδοτημένη στρατιωτική υπέρπτηση μιας ουδέτερης χώρας».
Μια στρατιωτική πηγή στη Μάλτα δήλωσε: «Αυτό που συνέβη είναι σοβαρό». Πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε μια μη εξουσιοδοτημένη στρατιωτική υπέρπτηση πάνω από τη Μάλτα, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια ουδέτερη χώρα. Αυτό είναι πολύ σοβαρό».
Σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων ανοιχτού κώδικα, το αεροσκάφος Hercules της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε περίπου στις 1:20 μ.μ. (ώρα Ισραήλ). Αργότερα εντοπίστηκε να πετάει σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο πάνω από τη Μάλτα και να εκτελεί αρκετούς εναέριους ελιγμούς. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην περιοχή, κατέβηκε ανατολικά από τις ακτές του νησιού, στην ευρύτερη περιοχή όπου φέρεται να χτυπήθηκε το σκάφος.
Το αεροσκάφος επανέλαβε τη διαδρομή του και προσγειώθηκε πίσω στο Ισραήλ γύρω στις 9:30 μ.μ., σχεδόν επτά ώρες μετά την απογείωση. Οι αναφορές δείχνουν ότι γύρω στη 1 π.μ., το πλοίο ανέφερε ότι είχε χτυπηθεί.
Τα μέλη του πληρώματος του πλοίου ισχυρίστηκαν ότι χτυπήθηκαν δύο φορές από drones και κατηγόρησαν το Ισραήλ. Πλάνα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή δείχνουν τρεις ακριβείς, σχετικά μικρές προσκρούσεις στην πλώρη του πλοίου. Οι αναφορές ανέφεραν ότι οι γεννήτριες του πλοίου υπέστησαν ζημιές στο περιστατικό.
Τι είναι γνωστό για το πλοίο και την επίθεση
Ο Συνασπισμός του Στόλου της Ελευθερίας ανέφερε την Παρασκευή ότι ένα από τα πλοία του, με το όνομα Conscience, έπιασε φωτιά και εξέδωσε σήμα κινδύνου αφού φέρεται να δέχτηκε επίθεση από drone στα ανοικτά των ακτών της Μάλτας, σε διεθνή ύδατα. Σύμφωνα με τον οργανισμό, 30 άτομα επέβαιναν στο πλοίο όταν το πλοίο δέχθηκε επίθεση. Βίντεο που κυκλοφόρησε από την ομάδα δείχνει φλόγες να τυλίγουν το πλοίο και ακούγονται δύο δυνατές εκρήξεις.

Η εφημερίδα Malta Times ανέφερε επίσης ότι η… ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ επρόκειτο να επιβιβαστεί στο πλοίο την Παρασκευή σε λιμάνι της Μάλτας. Η Τούνμπεργκ δήλωσε στην τοπική εφημερίδα: «Αυτό είναι ένα ακόμη σαφές παράδειγμα πλήρους περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονταν πίσω από την επίθεση. Αντίθετα, το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό κανάλι Al Arabiya επικαλέστηκε μια δυτική πηγή ασφαλείας η οποία είπε ότι το πλοίο που ανέφερε μια επίθεση με drone ήταν μέρος μιας νηοπομπής με επικεφαλής την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, που είχε σκοπό να αντιμετωπίσει μια ισραηλινή δύναμη, και ότι η ομάδα λειτουργούσε μέσω εταιρειών-βιτρίνας σε συντονισμό με ξένα στοιχεία.
Η εμπλοκή του Ιράν
Ο επικεφαλής της οργάνωσης IHH καταγράφηκε με ανώτερους αξιωματούχους της Δύναμης Quds, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της Μονάδας 190 – της μονάδας που λαθρεμπορεύει όπλα και μετρητά στη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς. Σχεδιαζόταν ο στολίσκος να αποχωρήσει από τη Μάλτα με χρηματοδότηση από το Ιράν;
Εάν το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την επίθεση, η Intel Times σημειώνει ότι πραγματοποιήθηκε γρήγορα («σύντομη διαδικασία») λόγω της διακοπής της επικοινωνίας με τα μέσα ενημέρωσης της οργάνωσης, διατηρώντας παράλληλα την ακρίβεια και αποτρέποντας τον κίνδυνο για τους πολίτες. Το πλοίο περικυκλώθηκε από σκάφη που θα μπορούσαν να το διασώσουν και η επίθεση έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα για να αποφευχθούν πολιτικές επιπλοκές.
Έρευνα και πολιτικές επιπτώσεις: Η Μάλτα έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό. Η Intelli Times εγείρει ερωτήματα σχετικά με την απόφαση επίθεσης στο πλοίο σε αυτήν την τοποθεσία, σε σύγκριση με προηγούμενες συλλήψεις πλοίων κοντά στη Γάζα, οι οποίες έχουν γίνει εργαλεία προπαγάνδας για οργανισμούς όπως η IHH. Ρωτούν εάν η επίθεση ήταν η σωστή κίνηση από άποψη εικόνας και πολιτικής.
Πρώιμη αποκάλυψη: Τεκμηρίωση συνάντησης μεταξύ του διοικητή της «Μονάδας 190» της «Δύναμης Quds» και του επικεφαλής της οργάνωσης IHH. Η τεκμηρίωση προέρχεται από διαρροή έρευνας που διεξήχθη στην Τουρκία και καλύφθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Έτσι, αυτός (ο διοικητής της μονάδας) κρύφτηκε με ψευδώνυμο.
Πηγή: directus.gr