Φασόλια, καλαμπόκι και κολοκύθα: Το μυστικό της μακροζωίας στην Κόστα Ρίκα

Κοινοποίηση:
ai-generated-8981291_1280

Ο Dan Buettner, ερευνητής μακροζωίας και συνεργάτης του National Geographic, έχει αφιερώσει πολλές δεκαετίες μελετώντας τις κοινότητες που διακρίνονται για την εξαιρετική τους μακροχρόνια ζωή.

 

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, ανέπτυξε τη θεωρία των «μπλε ζωνών», περιοχών όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από το μέσο όρο. Μία από αυτές τις περιοχές είναι η Νικόγια, μια πόλη στη βόρεια Κόστα Ρίκα.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στη Νικόγια, ο Buettner παρατήρησε ότι οι κάτοικοι καταναλώνουν καθημερινά τρία βασικά τρόφιμα: καλαμπόκι, μαύρα φασόλια και κολοκύθα. Αυτά τα τρόφιμα δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και θρεπτικά, συμβάλλοντας στην υγιή γήρανση των κατοίκων.

Συγκεκριμένα, το καλαμπόκι αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της διατροφής τους. Συνήθως καταναλώνεται με τη μορφή τορτίγιας και είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ο Buettner σημείωσε ότι το καλαμπόκι απελευθερώνει νιασίνη, μια ουσία γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Ο Buettner παρακολούθησε με προσοχή την 102 ετών Dora Bustos ενόσω μαγείρευε. «Το καλαμπόκι, που συνήθως καταναλώνεται με τη μορφή τορτίγιας, είναι βασικό στοιχείο της διατροφής τους και αποτελεί εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες» εξήγησε στη σειρά του στο Netflix «Live to 100: Secrets of the Blue Zones». «Το καλαμπόκι απελευθερώνει και νιασίνη, η οποία είναι γνωστή για τη συμβολή της στη μείωση της χοληστερόλης» πρόσθεσε.

Το δεύτερο βασικό συστατικό της διατροφής τους είναι τα μαύρα φασόλια, τα οποία «περιέχουν αντιοξειδωτικές χρωστικές ουσίες, όπως αυτές που περιέχουν τα μύρτιλα». Σημείωσε επίσης ότι είναι «πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν και στον καθαρισμό του παχέος εντέρου».

 

Το τρίτο βασικό υλικό της διατροφής τους είναι η κολοκύθα, που «αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α, Β και C και είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο».

Η «δίαιτα των Τριών Αδελφών»

Ενώ τα τρία αυτά υλικά έχουν από μόνα τους εξαιρετική θρεπτική αξία, ο Buettner επεσήμανε ότι η «πραγματική μαγεία» βρίσκεται στον συνδυασμό τους, δημιουργώντας τη λεγόμενη «δίαιτα των Τριών Αδελφών».

Όπως εξήγησε: «Η πραγματική μαγεία έγκειται στον συνδυασμό των φασολιών, της κολοκύθας και του καλαμποκιού. Το σώμα μας χρειάζεται εννέα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, για να παράγει μυϊκή μάζα, και τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά, παρέχουν και τα εννέα».

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της διατροφής είναι ότι υπερτερεί των ζωικών προϊόντων ως προς δύο σημαντικούς τομείς. Σύμφωνα με τον ίδιο «αντίθετα με το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά, τα οποία περιέχουν χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, η δίαιτα των Τριών Αδελφών προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα χωρίς τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response