To κινεζικό σχέδιο Manhattan για την ανάπτυξη της AI – Η τεχνολογική μάχη μέχρι θανάτου με τις ΗΠΑ όπου ο δεύτερος τα χάνει όλα

Κοινοποίηση:
0c2054a5e94186bce8d0f29d1d3d0ac6_XL

Ο ανταγωνισμός των μεγάλων γεωπολιτικών δυνάμεων δεν διεξάγεται πλέον μόνο στα πεδία των μαχών – έχει ξεπεράσει τη σφαίρα των μικροεπεξεγαστών, της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και της κβαντικής υπολογιστικής.
Σε αυτήν την αναδυόμενη «τεχνο-πολιτική» τάξη, όπου ο έλεγχος της προηγμένης τεχνολογίας θα καθορίσει την πορεία της παγκόσμιας ισχύος, οι ΗΠΑ και η Κίνα εμπλέκονται σε έναν σκληρό αγώνα για να ορίσουν το αρχιτεκτονικό πλαίσιο του 21ου αιώνα.
Ο ψηφιακός κόσμος έχει γίνει το νέο γεωπολιτικό σύνορο, όπου όσοι ελέγχουν τα δεδομένα, την υπολογιστική ισχύ και τις σχετικές αλυσίδες εφοδιασμού θα υπαγορεύουν τους κανόνες της μελλοντικής παγκόσμιας τάξης.
Και οι μικρές χώρες θα πιέζονται όλο και περισσότερο να επιλέξουν τεχνολογικές πλευρές σε αυτήν την ταχέως διακλαδιζόμενη νέα παγκόσμια τάξη.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί και η κβαντική υπολογιστική δεν είναι απλώς εργαλεία οικονομικής προόδου.
Αντίθετα, είναι πολλαπλασιαστές δύναμης που διαμορφώνουν τα πάντα, από τη στρατιωτική υπεροχή έως τις παγκόσμιες δομές διακυβέρνησης.
Η ΤΝ είναι ένας από τους κύριους τομείς όπου διαδραματίζεται η παγκόσμια τεχνο- πολιτική αντιπαράθεση.
Υπάρχει ένα αμερικανικό μοντέλο, ένα κινεζικό και επίσης βρετανικό και γαλλικό, το καθένα από τα οποία ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο που ερμηνεύονται οι στρατηγικές επιταγές που περιβάλλουν την ΤΝ.

Κρίσιμο είναι ότι ένα κράτος με κυριαρχία στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα ξεπεράσει τους αντιπάλους στη λήψη αποφάσεων, την κυβερνοασφάλεια και τα αυτόνομα αμυντικά συστήματα.
Ταυτόχρονα, οι ημιαγωγοί αποτελούν την κινητήρια δύναμη της σύγχρονης ψηφιακής οικονομίας. Δεν θα ήταν λάθος να το ονομάσουμε «νέο πετρέλαιο» της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς τα τσιπ τροφοδοτούν τα πάντα, από smartphones μέχρι μαχητικά αεροσκάφη.
Το κύριο ερώτημα είναι: Εάν ο κόσμος αντιμετωπίζει μια νέα τεχνο-παγκόσμια τάξη, όπου τα τεχνολογικά «έχοντα» και τα «μη έχοντα» θα οριοθετούνται ανάλογα με το μπλοκ με το οποίο ευθυγραμμίζεται ένα κράτος, πού αφήνει αυτό τα αναπτυσσόμενα κράτη που δεν έχουν την εγχώρια βιομηχανική βάση και την τεχνογνωσία για να προστατευτούν από τις τεχνολογικές εξαρτήσεις;

Η τεχνολογική φούσκα στη Wall

Οι μετοχές της τεχνολογίας έχουν σημειώσει εντυπωσιακή ανάκαμψη από την πρόσφατη μίνι-κατάρρευσή τους.
Βρισκόμαστε στο τέλος της πτώσης;
Εχουμε επιστοφή στην κανονικότητα, με το Mag 7 να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο;
Όχι τόσο γρήγορα.
Οι αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ανακόψουν το ανοδικό κύμα στην αγορά.

Ο κίνδυνος είναι η πιθανότητα μιας ακόμη εξέλιξης της κινεζικής τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.
Νωρίτερα φέτος η κυκλοφορία του κινεζικού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek R1 προκάλεσε αρκετή αναστάτωση. Το R1 ήταν το πρώτο υπερσύγχρονο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης «ήταν ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει ότι ήταν δωρεάν για οποιονδήποτε να το χρησιμοποιήσει ή να το τροποποιήσει.
Το DeepSeek R1 εκπαιδεύτηκε με προϋπολογισμό περίπου 95% μικρότερο από ένα τυπικό αμερικανικό μοντέλο.
Αυτό φυσικά προκάλεσε ανησυχία σχετικά με τη ζήτηση για τους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης της NVIDIA (σχεδόν όλα τα κορυφαία μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας τους επεξεργαστές της).
Μετά την κυκλοφορία του R1, οι μετοχές της NVIDIA (NVDA) κατέρρευσαν από πάνω από 147 δολάρια σε 118 δολάρια σε λίγες μόνο ημέρες. Οι μετοχές έπεσαν για λίγο κάτω από τα 100 δολάρια και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται γύρω στα 114 δολάρια, επομένως δεν έχουν ανακάμψει πλήρως.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response