Το δημογραφικό πρόβλημα, όπως φαίνεται, δεν απασχολεί την κυβέρνηση, εάν λάβουμε υπόψη μας τις σκέψεις για την οριοθέτηση οικισμών, θέμα που αποκάλυψε η «δημοκρατία» και έχει ξεσηκώσει όλους τους Έλληνες, αλλά κυρίως αυτούς των παραμεθόριων περιοχών, όπως ο Έβρος.
Χωρίς ίχνος ντροπής, η κυβέρνηση ετοιμάζεται με το νέο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την ανα-οριοθέτηση των οικισμών της χώρας κάτω των 2.000 κατοίκων, να σβήσει εντελώς τα ήδη εγκαταλειμμένα, ερειπωμένα χωριά του ακριτικού νομού της χώρας.
Στον νομό Έβρου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλέον χωριό με πάνω από 2.000 κατοίκους, αφού ακόμα και έδρες δήμων, όπως το Τυχερό, η Νέα Βύσσα, ο Κυπρίνος, τα Δίκαια, οι Μεταξάδες, τα Λάβαρα, έχουν πολύ λιγότερους κατοίκους.
Με το νέο Π.Δ., λοιπόν, απαγορεύεται η δόμηση στους οικισμούς, αν το οικόπεδο δεν είναι 2 στρέμματα. Οσοι, ακόμα και ελάχιστοι, ήθελαν να χτίσουν σπίτι στο χωριό, πλέον δεν μπορούν στο ακίνητό τους, ενώ φυσικά τα μέχρι σήμερα οικόπεδα αυτόματα χάνουν την όποια οικονομική αξία είχε απομείνει.
Με την… απαξίωση της γης στα χωριά του Έβρου ανοίγει αυτόματα και ο δρόμος να έρθουν στη συνέχεια κάποιοι και να κάνουν μαζικές αγορές… αντί πινακίου φακής.
Κι αυτοί δεν θα είναι μόνο Έλληνες, αλλά όσον αφορά τον νομό Εβρου θα είναι και Βούλγαροι και Τούρκοι, μια και είναι γνωστά όσα έχουν προηγηθεί περί «αθόρυβου εποικισμού» στην περιοχή.
Παράλληλα, ακόμα και οι λίγοι που επιλέγουν να μείνουν στα χωριά θα αναγκαστούν και από αυτή την εξέλιξη να αναζητήσουν ζωή στις πόλεις, κάτι που φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει η κεντρική εξουσία, και οι τοπικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ακούει κανείς;