FAO – Παγκόσμιος συναγερμός για την έκρηξη των τιμών στα τρόφιμα τον Απρίλιο – Κίνδυνος σιτοδείας και εξεγέρσεων

Κοινοποίηση:
859c0f82c405fb48ac9139d1dba3123d_XL

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κατέκτησαν σε υψηλό δύο ετών τον Απρίλιο, λόγω της αβεβαιότητας περί την δασμολογικής πολιτική των ΗΠΑ που έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές.
Η τελευταία άνοδος φέρνει τις τιμές επικίνδυνα κοντά σε επίπεδα που βοήθησαν να τροφοδοτήσουν τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μεταξύ 2010 και 2012.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανέφερε την Παρασκευή ότι ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων – που παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων – ήταν κατά μέσο όρο 128,3 μονάδες τον Απρίλιο, αυξημένος κατά 1% από τον Μάρτιο και 7,6% από τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Οι υποκατηγορίες του Δείκτη Τιμών Τροφίμων (FFPI), συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, του κρέατος και των γαλακτοκομικών, κινήθηκαν κυρίως ανοδικά, ενώ τα φυτικά έλαια και η ζάχαρη κατέγραψαν μείωση.

Οι δευτερεύοντες δείκτες του FFPI τον Απρίλιο:

Δημητριακά: Αύξηση 1,2% από τον Μάρτιο. Το σιτάρι αυξήθηκε λόγω των λιγότερων ρωσικών εξαγωγών, το ρύζι αυξήθηκε λόγω της ζήτησης για αρωματικές ποικιλίες και ο αραβόσιτος λόγω των χαμηλών αποθεμάτων στις ΗΠΑ.
Κρέας: Αύξηση 3,2%. Το χοιρινό κρέας κατέγραψε στα κέρδη, οι τιμές των βοοειδών σταθεροποιήθηκαν στην Αυστραλία και τη Βραζιλία λόγω της ισχυρής ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς.
Γαλακτοκομικά: Αύξηση 2,4%. Το βούτυρο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών λόγω της μείωσης των αποθεμάτων στην Ευρώπη, ο δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πλέον 22,9% υψηλότερος σε ετήσια βάση.
Φυτικά Έλαια: Μείωση 2,3%. Το φοινικέλαιο υποχώρησε με την αύξηση της παραγωγής της Νοτιοανατολικής Ασίας, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο αυξήθηκαν λόγω της έντονης ζήτησης, ενώ το ηλιέλαιο σταθεροποιήθηκε.
Ζάχαρη: Πτώση 3,5%. πτώση που οφείλεται στους φόβους για αποδυναμωμένη ζήτηση από τους τομείς των ποτών και των τροφίμων εν μέσω αβέβαιων προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο FAO ανακοίνωσε ότι ο δείκτης FFPI κινήθηκε σε υψηλό δύο ετών λόγω «συναλλαγματικών διακυμάνσεων που επηρεάζουν τις κινήσεις των τιμών στις παγκόσμιες αγορές, ενώ οι προσαρμογές της δασμολογικής πολιτικής αύξησαν την αβεβαιότητα στην αγορά».

Αυτές οι τιμές πλησιάζουν τα επίπεδα της Αραβικής Άνοιξης 2010-12
Το Bloomberg επικαλέστηκε τη Monika Tothova, οικονομολόγο στον FAO, η οποία υπογράμμισε ότι η βραχυπρόθεσμη ζήτηση για ορισμένα αγορικά προϊόντα είναι ορατή εν μέσω του δασμολογικού πολέμου μεταξύ του προέδρου Trump και της Κίνας.
Το μόνιμο ερώτημα είναι εάν ο δείκτης FFPI θα συνεχίσει να αυξάνεται εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας – ή εάν πιθανά μηνύματα σχετικά με νέες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας υποδηλώνουν ότι αυτή η άνοδος των τιμών μπορεί να είναι προσωρινή.
Περαιτέρω ανησυχία προκαλεί το επίπεδο στο οποίο παραμένουν οι τιμές και πως οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική πολιτική αποσταθεροποίηση σε αδύναμες οικονομίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response