ΗΚολομβία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που διατήρησε απόλυτα ουδέτερη στάση όσον αφορά τον εν εξελίξει ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Η λατινική χώρα έχει εκφράσει την επιθυμία της να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη με αμερικανικούς κινητήρες, ενώ την ίδια στιγμή υπέγραψε με την Ρωσία συμφωνία επισκευής του στόλου σοβιετικών ελικοπτέρων Mi-17 της.
Η «Ελβετία» της Λατινικής Αμερικής
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με ξένο δημοσίευμα, η Κολομβία έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, σκοπός του οποίου είναι η σταδιακή αποκατάσταση και επαναλειτουργία του στόλου σοβιετικών ελικοπτέρων Mi-17 της.
Αυτά τα αεροσκάφη βρίσκονταν για χρόνια εκτός λειτουργίας, ωστόσο τον Ιούνιο του 2025 τρεις μονάδες αυτού του τύπου θα τεθούν ξανά σε επιχειρησιακή λειτουργία. Τον Δεκέμβριο του φετινού έτους άλλα τρία τέτοια ελικόπτερα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν ξανά πτήσεις.
Σύμφωνα με την γνωστή ουκρανική σελίδα Defense Express, αν και η Κολομβία δεν το έχει ανακοινώσει επίσημα, είναι σχεδόν βέβαιο πως στο πρόγραμμα αποκατάστασης των σοβιετικών ελικοπτέρων Mi-17 συμμετέχει μυστικά και η Ρωσία.
«Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μίας παράδοξης κατάστασης: από την μία η Κολομβία ετοιμάζεται να αγοράσει σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου JAS 39 Gripen με αμερικανικούς κινητήρες και από την άλλη συνεργάζεται ακόμη στρατιωτικά με την Ρωσία» έγραψε χαρακτηριστικά η σελίδα.
Σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσουμε βέβαια πως η Κολομβία ακόμη δεν έχει κατασταλάξει όσον αφορά την επιλογή του επόμενου μαχητικού αεροσκάφους της. Η πολεμική αεροπορία της λατινικής χώρας βρίσκεται σε δίλημμα ανάμεσα στο σουηδικό Gripen και στο γαλλικό Rafale. Πάρα αυτά, πληροφορίες υποστηρίζουν πως φαβορί είναι το προηγμένο μαχητικό της σκανδιναβικής χώρας.
«Κανονικά, όταν μία χώρα μελετά το ενδεχόμενο να αγοράσει δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό, ειδικά σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, αποκλείει τελείως από τα σχέδιά της οποιαδήποτε στρατιωτική ή αμυντική συνεργασία με την ρωσική πλευρά. Πάρα αυτά, ούτε η Ουάσιγκτον, ούτε το Παρίσι έχουν αντιδράσει σε αυτήν την συμπεριφορά» έγραψε ο Ουκρανός αρθρογράφος.
Όπως και να έχει, η συνεργασία μεταξύ της Κολομβίας και της Ρωσίας λέγεται πως θα ολοκληρωθεί υπό άκρα μυστικότητα έτσι ώστε να ξεφύγει η λατινική χώρα τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Σήμερα η κολομβιανή πολεμική αεροπορία διαθέτει 15 ελικόπτερα Mi-17 και για να τα επιδιορθώσει (δεν γνωρίζουμε πόσα από αυτά) θα δαπανήσει 35 εκατομμύρια δολάρια.