Από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν έχουν υποστεί σοβαρούς περιορισμούς στα δικαιώματά τους και την ελευθερία τους.
Οι αρχές έχουν επιβάλει αυστηρούς κανόνες που περιορίζουν τη συμμετοχή τους σε πολλές πτυχές της δημόσιας ζωής. Αυτές οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου σε δημόσιους χώρους όπως πάρκα και γυμναστήρια, καθώς και την απομάκρυνση τους από εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως τα πανεπιστήμια.
Επιπλέον, η πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει περιοριστεί σημαντικά, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της χώρας.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει χαρακτηρίσει αυτές τις ενέργειες ως «έμφυλο απαρτχάιντ», καταδικάζοντας τις πολιτικές που οδηγούν στην εξαφάνιση των γυναικών από τη δημόσια σφαίρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του UNDP, οι συνέπειες αυτών των περιορισμών θα είναι οικονομικά καταστροφικές για το Αφγανιστάν, με αναμενόμενη απώλεια σχεδόν 6% του ΑΕΠ της χώρας μέσα σε δύο χρόνια. Αυτό δείχνει ότι η υποβάθμιση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν επηρεάζει μόνο τις ίδιες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία και την οικονομία της χώρας.
«Αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την οικονομία», δήλωσε ο Στίβεν Ροντρίγκες, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.
Οπως προσθέτει ο ίδιος, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών ήταν 15% πριν οι Ταλιμπάν επιστρέψουν στην εξουσία, ενώ σήμερα κατά μέσο όρο το 7% των γυναικών εργάζεται.
Το να επιτραπεί στις γυναίκες να επιστρέψουν στην εργασία ή να ταξιδεύουν ξανά χωρίς συνοδό «θα αύξανε σημαντικά» αυτό το ποσοστό, υποστηρίζει.
Επιπλέον αυτό θα ενθάρρυνε τους δωρητές «να αποδεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια» για τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε «πολύ ανησυχητική» πορεία, ενώ ήδη περισσότεροι από τους μισούς από τους 45 εκατομμύρια κατοίκους χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.