ΣΟΚ – ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ – ΟΣΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΟΥΣ

Κοινοποίηση:
ypobryxio

Ο διοικητής του τουρκικού ναυτικού επιβεβαίωσε το σχέδιο ανάπτυξης πυρηνικών υποβρυχίων μετά την κατασκευή των υποβρυχίων της κλάσης Reis.

Όπως ανέφερε η ιστοσελίδα TurDef, σε συνέντευξή του στο Warships International Fleet Review, ο ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu, διοικητής των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, δήλωσε: «Θα κάνουμε επίσης ένα κρίσιμο βήμα προς την κατασκευή υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική ικανότητα των υποβρυχίων μας και το όραμά μας να γίνουμε μια μεσαίου μεγέθους δύναμη με παγκόσμια επιρροή».

Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο των ευρύτερων σχεδίων ανάπτυξης του ναυτικού της Τουρκίας και των εν εξελίξει προγραμμάτων κατασκευής υποβρυχίων στο ναυπηγείο Gölcük.

Ο Tatlıoğlu συνέδεσε αυτό το μελλοντικό όραμα με τη συνέχιση της κατασκευής υποβρυχίων μετά την ολοκλήρωση της κλάσης Reis και του μελλοντικού προγράμματος MILDEN (Milli Denizaltı – Εθνικό Υποβρύχιο).

Σε συνάρτηση με τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου
Τα θεμέλια για αυτά τα σχέδια αναπτύσσονται παράλληλα με το πρόγραμμα πολιτικής πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας.

Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu, που βρίσκεται υπό κατασκευή στην επαρχία της Μερσίνης, κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom με βάση το μοντέλο κατασκευής-ιδιοκτησίας-λειτουργίας (BOO).

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει τέσσερις αντιδραστήρες πεπιεσμένου νερού VVER-1200, ο καθένας με χωρητικότητα 1.200 μεγαβάτ. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2018. Η πρώτη μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025, ενώ οι υπόλοιπες μονάδες προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το 2028. Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ο σταθμός αναμένεται να καλύψει περίπου το 10% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας.

Εκτός από το Ακκούγιου, η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή και άλλων πυρηνικών σταθμών. Συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα για τη δημιουργία ενός δεύτερου σταθμού στη Σινώπη, ενώ ξεχωριστές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την Κίνα για την κατασκευή ενός τρίτου σταθμού στην περιοχή της Θράκης.

Οι δυνατότητες του πυρηνικού υποβρυχίου
Επίσης ο υποναύαρχος Ahmet İşçi αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο στα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση.

Το κείμενο εξέτασε τον ρόλο των SMR στις σύγχρονες πλατφόρμες υποβρυχίων και τις διαφορές μεταξύ των πυρηνικών και των συμβατικών συστημάτων πρόωσης. Σύμφωνα με το άρθρο, η πυρηνική πρόωση αντιμετωπίζει δύο λειτουργικούς περιορισμούς των συμβατικών υποβρυχίων: την ανάγκη για αναπνευστήρα και τους περιορισμούς στη σταθερή ταχύτητα.

Η πυρηνική πρόωση επιτρέπει εκτεταμένες υποβρύχιες επιχειρήσεις χωρίς ανάδυση και επιτρέπει υψηλότερη ταχύτητα πλεύσης. Το άρθρο σημείωσε επίσης ότι τα συστήματα εξαερισμού που χρησιμοποιούν ιονισμό οξυγόνου και μειωμένο εσωτερικό όγκο που διατίθεται για δεξαμενές καυσίμων μπορούν να αυξήσουν τον εσωτερικό χώρο για εξοπλισμό και ωφέλιμο φορτίο.

Ο İşçi περιέγραψε τις επιχειρησιακές δυνατότητες των συμβατικών υποβρυχίων και υπογράμμισε τις προκλήσεις ανίχνευσης από τα σύγχρονα ραντάρ και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποδηλώνοντας ότι η πυρηνική πρόωση θα μπορούσε να μετριάσει αυτούς τους κινδύνους. Αναφέρθηκε επίσης στη δοξασία «clearing the way» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις αεροπλανοφόρων, υποδηλώνοντας ότι τα πυρηνικά υποβρύχια ενδέχεται να είναι καταλληλότερα για αυτόν τον ρόλο από τα συμβατικά.

Το τρέχον πρόγραμμα MILDEN της Τουρκίας, που αναπτύσσεται από την ASFAT και το Γραφείο Σχεδιασμού Προγραμμάτων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, προορίζεται να είναι πλήρως εγχώριο. Ο Tatlıoğlu περιέγραψε τον στόχο ως τη μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό μέσω του σχεδιασμού και της κατασκευής ενός υποβρυχίου που πληροί τις εθνικές επιχειρησιακές απαιτήσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Οι αμερικανοι δηθεν απαγορευουν το ιραν να παραγει πυρηνικη ενεργεια γιατι θα το χρησιμοποιησει για πολεμικους σκοπους.
    Για την τουρκια παντως ολοι κανουν τουμπεκι ψιλοκομμενο

  2. Γιατί παραπονιόμαστε;; Αυτοι μας αξιζουν, αυτούς εχουμε. Αν ειμαστε …μάγκες…ας τους στείλουμε στον διάολο. Σπίτι τους δηλαδή, για να μην πω φυλακή, γιατί εκει αξίζουν και πρέπει να πάνε.

Leave a Response