Τα ευρωπαϊκά κράτη αδυνατούν να αναπτύξουν ακόμη και 25.000 στρατιώτες στην Ουκρανία ως μέρος μιας προτεινόμενης πολυεθνικής δύναμης «αποτροπής», δηλαδή πολύ λιγότεροι από τον στόχο των 64.000 στρατιωτών που πρότειναν οι Βρετανοί αξιωματούχοι άμυνας αρχικά, ανέφεραν οι Times στις 30 Απριλίου, επικαλούμενοι ευρωπαϊκές αμυντικές πηγές.
Η πρόταση, μέρος του σχεδιασμού για έναν «συνασπισμό των πρόθυμων», επανεκτιμάται τώρα εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα, τον κίνδυνο και την τελική ειρηνευτική διευθέτηση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας γιατί δεν βρίσκουν στρατιώτες.
Ο συνασπισμός, με επικεφαλής τον Βρετανό Πρωθυπουργό Keir Starmer και τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, στοχεύει να δημιουργήσει μια πολυμερή δύναμη για να βοηθήσει στην ασφάλεια της Ουκρανίας σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας, να υποστηρίξει τη στρατιωτική ανοικοδόμηση και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αποτροπή κατά της Ρωσίας.
Οι συζητήσεις περιέλαβαν την ασφάλεια στρατηγικών τοποθεσιών από ξηρά, αέρα και θάλασσα.
Ο αρχηγός του βρετανικού επιτελείου άμυνας Τόνι Ραντάκιν φέρεται να είχε ρωτήσει τις ευρωπαϊκές χώρες εάν θα μπορούσε να οργανωθεί μια δύναμη 64.000 στρατιωτών, με το Ηνωμένο Βασίλειο να προσφέρει να συνεισφέρει έως και 10.000 άτομα.
Η Γαλλία ανέφερε ότι μπορεί να αντιστοιχεί σε αυτόν τον αριθμό. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές των Times που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση του συνασπισμού της 10ης Απριλίου και τις επακόλουθες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, πολλοί υπουργοί Άμυνας παραδέχθηκαν ιδιωτικά ότι το μπλοκ θα δυσκολευτεί να παράσχει ακόμη και 25.000 στρατιώτες συνολικά, επικαλούμενοι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και χρηματοδότησης.
«Δεν υπάρχει περίπτωση», είπε ένας αξιωματούχος στους Times, περιγράφοντας τον στόχο των 64.000 ως ανέφικτο χωρίς μεγάλης κλίμακας εμπλοκή των ΗΠΑ.
Η Εσθονία και η Φινλανδία εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις εναλλαγές στρατευμάτων, την επιμελητεία και την πιθανή ευπάθεια της άμυνας των συνόρων σε μια “στρίβειν δια του αρραβώνος” δήλωση.
Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Dovile Sakaliene φέρεται να επέκρινε την περιορισμένη δέσμευση του μπλοκ, προειδοποιώντας: «Αν δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε καν 64.000, αυτό δεν φαίνεται αδύναμο – είναι αδύναμο».
Η Πολωνία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ήδη αποκλείσει την ανάπτυξη στρατευμάτων, ενώ η Φινλανδία και η Γερμανία είναι γενικά αντίθετες, σύμφωνα με τους Times.
Προηγουμένως, οι Times ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας μείωσαν τα σχέδιά τους.
Αντί να τοποθετούν στρατεύματα κοντά στην πρώτη γραμμή, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία στοχεύουν τώρα να στείλουν στρατιωτικούς εκπαιδευτές στη δυτική Ουκρανία!
Στις 25 Απριλίου, η Telegraph ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές να υποστηρίξουν τον συνασπισμό μέσω πληροφοριών και υλικοτεχνικής υποστήριξης, αλλά δεν έχουν δεσμευτεί για στρατεύματα.
Με αυτά κατά νου ο Σ.Σόιγκου δήλωσε για το ποιες είναι οι ρωσικές προτάσεις καθώς καταλαβαίνει ότι άλλο οι λεονταρισμοί και άλλο οι λέοντες: «Ρωσικές προτάσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης: αποχώρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από νέες ρωσικές περιοχές, άρνηση του Κιέβου να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αποστρατιωτικοποίηση και αποναζικοποίηση της Ουκρανίας, διασφάλιση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πολιτών».
Και όσο ο Β.Ζελένσκι περιμένει ευρωπαϊκό στρατό ο ρωσικός στρατός αύξησε την ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο μέτωπο, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Ο.Σίρσκι.
Οι κύριες προσπάθειες συγκεντρώνονται στην κατεύθυνση του Ποκρόφσκ. Ο κύριος στόχος, σύμφωνα με τον Σίρσκι, είναι να φτάσει στα σύνορα της περιοχής Dnipropetrovsk.
Και έτσι η Ουκρανία έχει να περιμένει ότι θα έχει ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη… εκπαιδευτών.