Είναι πλέον και επίσημη, η ύπαρξη του ελληνιστικού φρουρίου της Άκρας, στο Ισραήλ, αφού ύστερα από 100 χρόνια εντατικών ερευνών, η αρχαιολογική ομάδα ανακοίνωσε την ανακάλυψη τμημάτων του ιστορικού αυτού μνημείου.
Πιο αναλυτικά, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μέρη ενός οχυρού στην πόλη Άκρα του Ισραήλ, το οποίο χτίστηκε από τα χέρια του Αντίοχου του Επιφανή, βασιλιά της δυναστείας των Σελευκιδών, κατά την ελληνιστική περίοδο.
Το οχυρό, που έχει ηλικία άνω των 2.000 ετών, αποτελούσε μείζων κτίσμα στην περιοχή, καθώς ήταν το κέντρο εξουσίας στην τότε Ιερουσαλήμ, ενώ παράλληλα αποτέλεσε το φρούριο που χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση μιας εβραϊκής εξέγερσης που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, στο βιβλίο των Μακκαβαίων.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το οχυρό ήταν τοποθετημένο εκτός των τειχών με βλέμμα μια κοιλάδα του Νότου, περιοχή η οποία αποτελούσε το βασικό τμήμα της Ιερουσαλήμ επί του βιβλικού βασιλιά Δαβίδ.
Το σημείο όπου κατασκευάστηκε το οχυρό δεν ήταν τυχαίο, καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής, αρχαιολόγο Ντόρον Μπεν-Άμι, ο Αντίοχος όρισε το συγκεκριμένο σημείο ως το κέντρο για την οικοδόμηση της Άκρας, με σκοπό τον έλεγχο της πόλης και την παρακολούθηση της δραστηριότητας στον εβραϊκό ναό.
Το αρχαίο μνημείο υπολογίζεται στα 250 μέτρα μήκος και 60 μέτρα πλάτος.
Πέραν του μνημείου ανακαλύφθηκαν και λοιπά δημιουργήματα της εποχής, όπως νομίσματα και χερούλια από κούπες κρασιού, βλήματα σφεντόνας από μολύβι και αιχμές βελών από χαλκό, τα οποία μας δίνουν μια εικόνα σχετικά με την ιστορία του μνημείου.
«Πρόκειται για ένα σπάνιο παράδειγμα για το πώς πέτρες, νομίσματα και χώμα μπορούν να συμβάλουν σε μια ενιαία αρχαιολογική αφήγηση που αφορά συγκεκριμένες ιστορικές πραγματικότητες της πόλης της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Μπεν-Άμι.
VOICENEWS.GR