Δεν έχει τέλος το μαρτύριο…
Και εκεί που λέγαμε πως τα πράγματα πάνε «καλά» και το ζήτημα του ελληνικού δυσθεώρητου χρέους έχει μπει σε μια σειρά και πλησιάζει, αν όχι του κούρεμα του, τουλάχιστον η απομείωση του ή το «τράβηγμα» του αρκετά χρόνια πίσω, έρχονται οι ειδήσεις από τα Ευρωπαϊκά οικονομικά κέντρα να μας κόψουν το χαμόγελο!
Ο ESM άφησε ανοιχτό το παράθυρο για αυξήσεις στο κόστος δανεισμού της χώρας μας. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει, μέχρι στιγμής, χρεώσει την Ελλάδα επιτόκιο 1% για την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν αποδεσμευτεί από το πακέτο των 86 δισ. που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας. Το κόστος αυτό, ωστόσο, δεν έχει «κλειδώσει» για όλη τη διάρκεια του δανείου, ανέφερε ο CFO του ESM, Christophe Frankel, σε συνέντευξή του.
«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα», ανέφερε ο Frankel, σύμφωνα με το Bloomberg. «Γνωρίζουμε ότι αυτά που χρεώνουμε στην Ελλάδα σήμερα, δεν θα τα χρεώνουμε και αύριο και, βεβαίως, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που θα χρεώνουμε σε 5 ή σε 10 χρόνια από τώρα».
«Αν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να ανεβαίνουν, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, είτε για νέες οπισθοδρομήσεις στα δημοσιονομικά ή/και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για τις αποκαλούμενες έξτρα χρεώσεις από τον ESM», ανέφερε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba στη Φρανκφούρτη. «Κι αυτό θα είναι η καλύτερη εκδοχή».
Τι σημαίνει να έχει η Ελλάδα χαμηλά επιτόκια;
Το χαμηλό επιτόκιο επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στο ρευστό όταν είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και, μέχρι στιγμής, τα χαμηλά κόστη δανεισμού αποτελούσαν ανέκαθεν προνομιακή μεταχείριση. Τα τρέχοντα επιτόκια του ESM είναι ακόμα χαμηλότερα από την τιμή που πληρώνει για να δανειστεί στις μακροπρόθεσμες αγορές.
Το κόστος των δανείων είναι ιδιαίτερα χαμηλό σήμερα, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ωθήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και η αρχική σύνθεση του χρέους που χρησιμοποιεί ο ΕSM να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης, είχε «κλίση» προς το βραχυπρόθεσμο χρέος.