Το Iron Dome, είναι το αμυντικό σύστημα του Ισραήλ και εξολοθρεύει τις ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς. Ο «Σιδηρούς Θόλος» είναι ένα αμυντικό πυραυλικό σύστημα του Ισραήλ και η αποστολή του είναι να «παρεμβαίνει» σε επιθέσεις στο Ισραήλ από παλαιστινιακά εδάφη και περιοχές του Λιβάνου -που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ.
Το Iron Dome, το οποίο έχει ρόδες, μπορεί να ανιχνεύσει μια επίθεση από τέσσερα έως 70 χιλιόμετρα μακριά και έπειτα εκτοξεύει έναν πύραυλο αναχαίτισης που εξολοθρεύει τις ρουκέτες στον αέρα, όπως μεταδίδει το CNN της Ινδονησίας.
Το σύστημα αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems και την Israel Aerospace Industries, τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2011 και πραγματοποίησε την πρώτη αναχαίτιση ρουκέτας από τη Γάζα τον Απρίλιο του 2011. Έκτοτε, έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες.
Η εντυπωσιακή δράση του υπερόπλου κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντικείμενα όπως πύρινες σφαίρες συγκρούστηκαν μεταξύ τους και «έβαψαν» τον ουρανό κόκκινο.
38 hours
1050+ rockets
across central and southern IsraelThis. Must. Stop. pic.twitter.com/Ki7e9HLdKJ
— Israel Defense Forces (@IDF) May 12, 2021
Πώς λειτουργεί το σύστημα «Iron Dome»
Οπως αναφέρει το Deutsche Welle, το «Iron Dome», αποτελείται από μια μονάδα ραντάρ και ένα κέντρο ελέγχου που μπορεί να ανιχνεύσει πλησιέστερα βλήματα, όπως πυραύλους μετά την εκτόξευση, και να υπολογίσει την τροχιά και τον στόχο τους. Κι όλα αυτά μέσα σε δευτερόλεπτα. Και έτσι άλλωστε πρέπει να είναι, επειδή ανάλογα με την απόσταση από τη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί έχουν μόνο 15 έως 90 δευτερόλεπτα για να ξεφύγουν από έναν πύραυλο που πλησιάζει και να προστατευτούν.
Το τρίτο στοιχείο είναι οι εκτοξευτές πυραύλων. Υπάρχουν τρεις έως τέσσερις πύραυλοι ανά σύστημα, ο καθένας με χωρητικότητα για 20 ρουκέτες. Ένας αμυντικός πύραυλος εκτοξεύεται μόνο όταν είναι σαφές ότι το βλήμα κατευθύνεται σε κατοικημένη περιοχή. Ο πύραυλος- αναχαιτιστής δεν χτυπά άμεσα το άλλο βλήμα, αλλά εκρήγνυται κοντά του, καταστρέφοντάς το. Ωστόσο, τα συντρίμμια που πέφτουν μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς και υλικές ζημίες.
Πόσο κοστίζει
Η αξία ενός τέτοιου συστήματος ανέρχεται σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και μία μονάδα εκτιμάται ότι μπορεί να προστατεύσει περιοχή 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι τελικές δοκιμές του είχαν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2010 και έναν χρόνο μετά τέθηκε σε λειτουργία.
Σήμερα, ο «Σιδηρούς Θόλος» παίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική άμυνας του Ισραήλ.
Επίσης, αυτό το ισχυρό όπλο μπορεί να ξεχωρίσει πότε μία ρουκέτα απειλεί κατοικημένη περιοχή και πότε όχι.