Ανοίγει σύντομα και στην Κύπρο ο δρόμος για ανάπτυξη όλων των αθλημάτων της σκοποβολής, με προβλέψεις για 11 διαφορετικών τύπων ιδιωτικά σκοπευτήρια, κλειστά και ανοικτά, με πολλών τύπων όπλα, πυροβόλα, αεροβόλα και τόξα. Το νομοσχέδιο, που προωθείται από το 2017, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» ολοκληρώνεται για έγκριση από το Υπουργικό και αποστολή για συζήτηση στη Βουλή.
Πρόκειται για νομοσχέδιο που εναρμονίζει την Κύπρο στον τομέα των αθλημάτων σκοποβολής, σε σχέση με τον εξαντλητικά περιοριστικό νόμο που βασίστηκε στα αποικιοκρατικά δεδομένα, που ισχύει μέχρι τώρα, με μόνη μορφή σκοπευτηρίων αυτή που γνωρίζουμε για «κυνηγετική» σκοποβολή. Ωστόσο, περιλαμβάνει τις πιο αυστηρές προβλέψεις ως προς τον έλεγχο των όπλων, των σφαιρών κ.λπ. σε σχέση με ανάλογες προβλέψεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πρόκειται για νόμο που αναμένεται από καιρό ιδιαίτερα από ξένους επενδυτές και σκοπευτικές ομοσπονδίες και μεγάλους συλλόγους του εξωτερικού, που λειτουργούν υπερσύγχρονα κέντρα, σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη, όπως και στη Ρωσία. Αιτία, οι συνθήκες της Κύπρου, που ευνοούν προπονήσεις και άσκηση, αλλά και διεθνείς αγώνες σχεδόν όλο τον χρόνο λόγω καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με δυνατότητες διαμονής και τουρισμού. Γερμανία, Αυστρία, Ρωσία, Φινλανδία, είναι χώρες που παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του νομοσχεδίου, αφού ενδιαφέρονται τόσο για επενδύσεις σε σκοπευτήρια, όσο και για σημαντική συμμετοχή σκοπευτών από τις χώρες τους.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι λόγω του διαπιστωμένου έντονου ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, στον νόμο καθορίζονται και οι διαδικασίες για ξένες σκοπευτικές ομοσπονδίες και αγώνες διεθνών ομοσπονδιών, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχει σημαντική ζήτηση ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες για άσκηση στην Κύπρο εθνικών ομάδων σκοποβολής Ολυμπιακών και άλλων σκοπευτικών αθλημάτων στην Κύπρο. Για τον λόγο αυτό, προβλέπεται και σε περιπτώσεις μεγάλων σκοπευτικών αγώνων, η δυνατότητα προσωρινής επέκτασης των εγκαταστάσεων των σκοπευτηρίων για διάστημα μέχρι και δύο εβδομάδες.
Το νομοσχέδιο, με τίτλο «περί Ιδρύσεως Σκοπευτηρίων και Άσκησης των Αθλημάτων Σκοποβολής Νόμος», που προωθήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και την υπαγόμενη σε αυτό Υπηρεσία Θήρας, όπως διαμορφώθηκε μετά και τη δημόσια διαβούλευση που προωθήθηκε, έχει ως στόχο να ρυθμίσει τη δημιουργία και λειτουργία ιδιωτικών σκοπευτηρίων καθώς και την άσκηση των αθλημάτων σκοποβολής.
Προβλέπονται 11 κατηγορίες σκοπευτηρίων, εκ των οποίων οι πέντε αφορούν κλειστά σκοπευτήρια σε ειδικές κτηριακές εγκαταστάσεις και οι έξι ανοικτά σκοπευτήρια, όπως τα υφιστάμενα ή με πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας.
Τα κλειστά σκοπευτήρια θα είναι κτήρια με προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες όλες οι εσωτερικές επιφάνειες θα αποκλείουν την έξοδο βλημάτων και θα καλύπτονται από υλικά που αποτρέπουν εξοστρακισμό βλημάτων. Ο χώρος βολής πρέπει να διαθέτει υλικά που παρέχουν επαρκή ηχομόνωση και ηχοαπορρόφηση, συστήματα κλιματισμού με απορρόφηση υπολοίπων αερίων από βολές κ.λπ.
Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται σε αυτό, αφορά το «άθλημα της σκοποβολής», δηλαδή, κάθε ολυμπιακό ή μη ολυμπιακό άθλημα σκοποβολής, κινητού ή σταθερού στόχου, και καθορίζονται όλες οι παράμετροι, όπως η διαδικασία και οι όροι για άδεια δημιουργίας και λειτουργίας σκοπευτηρίου, που θα εκδίδεται από τον υπουργό Εσωτερικών, η διαδικασία έκδοσης άδεια κατοχής πυροβόλων όπλων, που είναι πιο αυστηρή από την υφιστάμενη διαδικασία για κυνηγετικά όπλα.
Επίσης, τίθενται οι απαιτήσεις για λειτουργία τέτοιων σκοπευτηρίων, που προβλέπουν ότι πρέπει να υπάρχουν κάτω από συγκεκριμένους όρους οι αδειοδοτημένοι από τον υπουργό Εσωτερικών και τον διευθυντή Υπηρεσίας Θήρας «ιδιοκτήτες σκοπευτηρίου», οι «εκπαιδευτές σκοποβολής», τα «σκοπευτικά σωματεία» που αναμένεται να δημιουργηθούν, οι «χρήστες σκοπευτηρίων» κ.λπ.
Με τον νόμο επιτρέπεται και ρυθμίζεται και η λειτουργία «προσομοιωτών σκοποβολής», δηλαδή συστημάτων και εξοπλισμού με τον οποίο ασκείται το άθλημα της σκοποβολής ή προπόνηση χωρίς τη χρήση πραγματικών πυρομαχικών ή βολίδων.
Κάθε όπλο που εισάγεται για σκοπούς άσκησης στη σκοποβολή, το οποίο θα φυλάσσεται υποχρεωτικά σε ειδικό χώρο αποθήκευσης στο σκοπευτήριο, υπό όρους ανάλογους των σημερινών οπλοπωλείων και με ευθύνες από τους υπευθύνους, θα περνά πρώτα από «ιχνηλάτηση». Δηλαδή, θα γίνεται συστηματική ανίχνευση των πυροβόλων όπλων και των πυρομαχικών τους, από τον κατασκευαστή έως τον αγοραστή και τον χρήστη, ώστε να είναι γνωστά όλα τα βαλλιστικά του χαρακτηριστικά. Ανάλογα αυστηρά μέτρα ασφάλειας προβλέπονται και για τα πυρομαχικά.
Για να δοθεί άδεια για ιδιοκτήτη σκοπευτηρίου, όπως και για υπεύθυνο σκοπευτηρίου, μεταξύ πολλών άλλων θα πρέπει ο αιτητής να μην έχει καταδικαστεί για οποιοδήποτε αδίκημα σε σχέση με πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά και κυνήγι τα τελευταία πέντε χρόνια. Επίσης, δεν πρέπει να έχει καταδίκες για ανθρωποκτονία, βιασμό, εμπρησμό, ληστεία, αδικήματα βίας στην οικογένεια και ναρκωτικά.
Για να μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί ένα σκοπευτήριο, θα πρέπει να είναι μέλος σκοπευτηρίου ή σκοπευτικού σωματείου. Η χρήση των σκοπευτηρίων μπορεί να γίνεται από μέλη της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας εφόσον χρησιμοποιούν τον υπηρεσιακό οπλισμό, με τον οποίο είναι χρεωμένοι, έχουν σχετική έγκριση από την υπηρεσία τους και εφόσον τους επιτρέπεται από τον υπεύθυνο του σκοπευτηρίου. Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν και για τους εθνοφύλακες.
Οι ξένοι που θα έρχονται με τα όπλα τους στην Κύπρο, θα πρέπει να τα παραδίδουν στον υπεύθυνο φύλαξης του σκοπευτηρίου που θα επιλέγουν, και στο οποίο θα φυλάσσονται μέχρι την αναχώρησή τους από τη Δημοκρατία.
Τα σκοπευτήρια θα μπορούν να εξασφαλίζουν δικά τους όπλα που να παραχωρούν για άσκηση.
Οι ποινές για παράβαση των προνοιών του νόμου είναι πολύ αυστηρές. Συγκεκριμένα προβλέπεται φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια ή και πρόστιμο μέχρι €20.000.
ΑΠΟΥΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΤΕΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
O δήμαρχος Αγίας Νάπα διευκρίνισε επίσης τα ακόλουθα δύο, κατά την άποψή του, σημαντικά στοιχεία. Κατά πόσο είναι δυνατόν κάποια στιγμή να καταργηθούν οι τουριστικές περιοχές σε κάποια χώρα, με τουρισμό όπως η Κύπρος και να συνυπάρχουν σε αστικές περιοχές, τουρίστες και ντόπιοι. Αυτό αρχικά το θεωρεί αδύνατον, αλλά είναι γεγονός ότι αυτό που συμβαίνει σε άλλες τουριστικές χώρες και άρχισε να συμβαίνει και στην Κύπρο, είναι πως σε ένα ποσοστό, οικιστικές μονάδες σε οικιστικές ζώνες, που συνορεύουν με τουριστικές ζώνες, θα φιλοξενούν περιστασιακά ή και μόνιμα τουρίστες. «Αυτό ήδη συμβαίνει σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος και πρόσθεσε ότι «θα ήταν ανήκουστο να απαγορευθεί σε κάποιο ιδιοκτήτη υποστατικού κατοίκησης, να την εκμεταλλευτεί και με αυτό τον τρόπο».
Αυτό που χρειάζεται όμως, και λείπει, τόνισε, είναι μια νομοθεσία που θα θέτει κριτήρια στους ιδιοκτήτες υποστατικών κατοίκησης που τα ενοικιάζουν για τουριστικούς σκοπούς σε οικιστικές ζώνες, αλλά και την ίδια ώρα να καθορίζει τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα όσων τα ενοικιάζουν.