Ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα νέες ουσίες, τα υδροτριοξείδια, με πιθανές επιπτώσεις σε υγεία και κλίμα

Κοινοποίηση:
ΟΥΣΙΕΣ

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα της Γης μία τελείως νέα κατηγορία άκρως δραστικών ουσιών, των υδροτριοξειδίων. Πρόκειται για οξειδωτικές χημικές ουσίες που πιθανώς επηρεάζουν τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και το παγκόσμιο κλίμα, γι’ αυτό πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω. Η συγκέντρωσή τους στην ατμόσφαιρα εκτιμάται σε περίπου 10 εκατομμύρια ανά κυβικό εκατοστό αέρα.

Τα τριοξείδια (ROOOH), που έχουν τρία άτομα οξυγόνου και ένα άτομο υδρογόνου, είναι πιο δραστικά από τα υπεροξείδια (ROOH) που έχουν δύο άτομα οξυγόνου και είχαν εδώ και χρόνια ανακαλυφθεί στην ατμόσφαιρα. Όταν οι χημικές ουσίες οξειδώνονται στην ατμόσφαιρα, συχνά αντιδρούν με ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου (ΟΗ), σχηματίζοντας μία νέα ρίζα. Όταν αυτή η ρίζα αντιδρά με οξυγόνο, σχηματίζει μία τρίτη ρίζα που λέγεται υπεροξείδιο. Όταν το υπεροξείδιο αντιδρά με μία άλλη ρίζα υδροξυλίου, τότε παράγονται υδροτριοξείδια.

Τα υδροτριοξείδια είναι απρόσμενα σταθερά και σχηματίζονται στη διάρκεια της ατμοσφαιρικής αποσύνθεσης αρκετών άλλων γνωστών και ευρέως εκπεμπόμενων ουσιών, ιδίως υδρογονανθράκων όπως το ισοπρένιο. Εκτιμάται ότι περίπου το 1% όλων των εκπομπών του τελευταίου μετατρέπεται σε υδροτριοξείδια και κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι υδροτριοξειδίων σχηματίζονται στη γήινη ατμόσφαιρα μόνο από την οξείδωση του ισοπρενίου. Η διάρκεια ζωής των υδροτριοξειδίων κυμαίνεται από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες, αρκετό χρονικό διάστημα για να αντιδράσουν με πολλές άλλες ουσίες της ατμόσφαιρας.

Οι ερευνητές του Τμήματος Χημείας του δανικού Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, του γερμανικού Ινστιτούτου Λάιμπνιτς για την Τροποσφαιρική Έρευνα και του αμερικανικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (Caltech) στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δανό καθηγητή Χέντρικ Γκρουμ Κιέργκααρντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science». Όπως δήλωσε ο Κιέργκααρντ, «επειδή είναι άκρως οξειδωτικά, τα υδροτριοξείδια πιθανότατα έχουν μία σειρά από επιπτώσεις που ακόμη δεν έχουμε ανακαλύψει».

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι τα τριοξείδια μπορούν να εισδύσουν σε μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σωματίδια, γνωστά ως αερολύματα, και έτσι δυνητικά να εισπνευσθούν και να οδηγήσουν σε αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, αν και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες πάνω στις δυνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία. Επίσης, με δεδομένο ότι η ηλιακή ακτινοβολία ανακλάται και απορροφάται από τα αερολύματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι τα υδροτριοξείδια παίζουν έμμεσα ρόλο στο πόσα αερολύματα και νέφη παράγονται, άρα έχουν επιπτώσεις και στο κλίμα του πλανήτη μας.

«Αυτές οι ουσίες πάντα υπήρχαν γύρω μας, απλώς δεν το ξέραμε. Μπορούμε έτσι να αντιδράσουμε, αν στην πορεία αποδειχτούν επικίνδυνες», ανέφερε ο Κιέργκααρντ. «Η ανακάλυψη δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα στον αέρα για τα οποία δεν γνωρίζουμε. Όντως ο αέρας που μας περιβάλλει είναι ένα τεράστιο συνονθύλευμα πολύπλοκων χημικών αντιδράσεων», σημείωσε ο ερευνητής Τζινγκ Τσεν.

Το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας αποτελεί έναν μεγάλο χημικό αντιδραστήρα όπου εκατοντάδες εκατομμύρια μετρικοί τόνοι υδρογονανθράκων μετατρέπονται κάθε χρόνο, οδηγώντας έτσι στη δημιουργία, μεταξύ άλλων, διοξειδίου του άνθρακα και νερού. Αυτοί οι υδρογονάνθρακες εκπέμπονται από ανθρωπογενείς πηγές ή δάση. Ενώ λαμβάνουν χώρα διάφορες διαδικασίες οξείδωσης στον αέρα, μόνο μερικές έχουν κατανοηθεί καλά, όπως δείχνει και η καθυστερημένη ανίχνευση των υδροτριοξειδίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

13 Σχόλια

  1. Και οι γραμμές στον ουρανό χρόνια τώρα τι είναι; θα μας πει επίσημα κάποιος;

  2. Τα ψεκαστικά κάνουν την βρωμοδουλειες τους ήσυχα κάθε μέρα! Εκεί που ο ουρανός είναι πεντακάθαρος ξεκινάνε να «ζωγραφίζουν» από πάνω! Μετά από 5-10 λεπτά ο ουρανός έχει γεμίσει αυτους τους περίεργους σχηματισμούς! Όλα αυτά που ψεκάζουν πέφτουν με την βροχή και τα τρώμε χρόνια τώρα…. Παλιοκαθικια! 😡 Ψεκες είναι τα κοιμισμένα πρόβατα που νομίζουν ότι αυτά δεν είναι ψεκασμοί δηλητηρίων για τον άνθρωπο!

  3. Πράγματι κάθε μέρα οι ουρανοί είναι σουρωτηρι από τους ψεκασμούς που απλώνουν το γαλάκτωμα παντού,δεν υπάρχει μπλε ουρανός πλέον.Καθαρματα ποτε θα αρχίσει ο αποκτηνωμενος Ελλαδίτης να σας σφάζει στο γόνατο;

  4. Κουλα ψεκασε κι αλλο! Μονο να μας πειτε τι αντιδοτο παιρνετε εκει στις λεσχες!
    Πλερωνεστε αδρα απο τους φορολογουμενους πολιτες για να μαγειρευετε τις ελαττωσεις πληθυσμων οπως σας βολευει!
    Αντε στα τσακιδια ανιατο πιονι!

  5. το παραφρον διποδο τουΜαξίμου θα πάρει μέτρα για αντιμετώπιση του προβληματος.
    ερώτηση. αυτό με 3 δόσεις γιατί δεν έχει παρενέργειες κ. εδω τσακιστηκαν πόσοι ή έχουν πεθάνει;;; Είναι ρομπότ, ερπετό; η έκανε φ. ορο;; Ο βεελζεβουλ.

  6. Μαλιστα..
    Μετα την τρυπα του όζοντος τωρα εχουμε κι αυτο που φυσικs κανενα εργοστασιο δε μειωσε την παραγωγη του αλλα ουτε και οι αεροπορικες πτησεις μειωθηκαν(μονο επι κορονωιου) αλλα ουτε και τα αυτοκινητα εκαναν κατι με την αμολυβδη αφου ο μισος πλανητης καιει ακομη την παλια.
    Δλδ καναμε κι εμεις μια τρυπα στο νερο

  7. Σταματήστε τους αεροψεκασμούς βρε μαλάκες , πιά ! Μας τα πρήξατε με την κλιματική αλλαγή, που σείς προκαλείτε εν τέλει. Πόσο τούβλα είσαστε πιά και εκτελείτε εντολές χωρίς γνώση; Τα ίδια λέγανε και οι ψυχανώμαλοι Ες-Ες: εκτελούσαμε εντολές ανωτέρων!

  8. κάθε μέρα γραμμές άσπρες που σιγά σιγά γίνονται όλο και ποιο φαρδύες. ξεκινάνε στης 5με6και6,30 το πρωί και τα βλέπεις ακόμα μέχρι και της 12. η ατμόσφαιρα είναι θολή γιατί καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα της ατμόσφαιρας. κάποτε είχαμε κατά γαλανό ουρανό πλέον δεν υπάρχει εκτός από μερικές μέρες του μήνα ελάχιστες….. τότε μόνο βλέπεις τον κατά γαλανό ουρανό όπως στην δεκαετία 80,,90. και λίγο το 2000!
    όλα αυτά πηγαίνουν στα λαχανικά και όχι μόνο νερό δερμαιος…….. και άλλα πολλά τίποτα δεν είναι τυχαίο!
    τελικά είχε δίκιο ο κουλής που μας έλεγε ψεκασμενους είχε δίκιο…..
    πλέον και οι ποιο άπιστοι στο θέμα αυτό πρέπει τουλάχιστον να έχουν αναθεωρήσει,!

  9. Και οχι μονο απλως ψεκαζουν.Σταυροβελονια ψεκασμα κανουν να καλυψουν καθε εκατοστο στην ατμοσφαιρα.
    Πιστευω καποιοι που γελουσαν με τους ψεκασμους, να αρχισουν τουλαχιστον να προβληματιζονται.

  10. * Προς ενισχυση του αφηγηματος, περι «Κλιματικης – Κλυσματικης Αλλαγης»!

    «Νέα κατηγορία άκρως δραστικών ουσιών, των υδροτριοξειδίων»!

    * Προς ενισχυση του αφηγηματος, των «Πανδημιων»!

    Νεοι ιοι, μετα μεταλλαξεων!

    Υ.γ. Μην μου πειτε, οτι τους πιστευετε! Θα πηδηχθω, απ’ το παραθυρο!

  11. Υπάρχουν συνέδρια, έγγραφα, συνεντεύξεις, βιβλία, βίντεο και ένα σωρό επίσημες δηλώσεις (από τους ψεκαστές) στον κόσμο για τους ψεκασμούς, όπου λένε ότι ψεκάζουν για να ρίξουν τη θερμοκρασία του πλανήτη. Και όμως υπάρχει κόσμος και κυρίως εντεταλμένοι παπατζήδες που σε χαρακτηρίζουν ψεκασμένο αν πεις κάτι, προφανώς για να τους ρίξει κανα τάληρο ή κανα τσίμπημα στον κ@λο ο γυμνός βασιλιάς. Ψεκάζουν τα πάντα. Ότι μπορεί να φανταστεί του ανθρώπου ο νους. Τα κάνουν νανοσκόνη (καπνό) και τα ρίχνουν. Και το καύσιμο των αεροπλάνων είναι δωρεάν. Οι πτήσεις άπειρες

  12. Δηλαδη τι μας λετε; Αυτα πως βρεθηκαν στην ατμοσφαιρα ;; Μονα τους αποκλειεται να βρεθηκαν καποιος τα ριχνει.Θελετε μηπως να βγαλουμε τα φιμωτρα και να βαλουμε μασκες με φιλτρα καθαρισμου ; Ειναι τοτε να παιρνουμε φορα και να βαραμε .

  13. Άρα τι? Μειώσετε τον πληθυσμό της γης? Ρε αλήτες όταν ψεκάζουν τα αεροπλάνα στο ουρανό μας λέγατε συνομοσιολογους. Καθηκια.

Comments are closed.