Οι Λιβανέζοι στρέφονται στην εναλλακτική ιατρική λόγω του γιγαντιαίου κόστους υγειονομικής περίθαλψης

Κοινοποίηση:
lbn

Η Ιμάν Ισμαήλ χρησιμοποίησε λιβανέζικα φυτικά φάρμακα για να θεραπεύσει την ήπια αρθρίτιδα του 7χρονου υιού της, αφού μια επίσκεψη σε γιατρό της γειτονιάς της, της κόστισε 500.000 λιβανέζικες λίρες (18,5 δολάρια) και υπέστη άλλες δύο εκατομμύρια λίρες σε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

«Δεν περίμενα ότι οι τιμές των φαρμάκων θα είχαν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό», είπε η Ιμάν, η οποία είναι μοδίστρα στη νότια πόλη Ναμπατιέχ.

Καθώς το κόστος της επίσκεψης σε έναν Ρευματολόγο έχει εκτοξευθεί στα ύψη, η καλύτερη εναλλακτική που θα μπορούσε να βρει για να βοηθήσει τον υιό της είναι πλέον η βοτανοθεραπεία, σύμφωνα με την ίδια.

Μια παραδοσιακή κλινική στη Ναμπατιέχ συνέστησε μερικά είδη βοτάνων για τη μείωση των συμπτωμάτων του παιδιού της σε περίπου ένα μήνα, δίνοντάς της την δυνατότητα να εξοικονομήσει χρήματα για μελλοντικές δαπάνες σε μια πιο εξειδικευμένη κλινική.

«Σίγουρα βοηθά τον υιό μου μέχρι να βρω έναν τρόπο να πληρώσω τα φάρμακα που του συνταγογραφεί ο Ρευματολόγος του, εάν τα συμπτώματά του επιδεινωθούν», είπε η Ιμάν.

Η Τζαμίλα Χαλαουάνι, της οποίας ο 5χρονος υιός δεν μπορεί να κοιμηθεί αρκετά λόγω έντονου βήχα και φλέγματος, επισκέφτηκε μια γνωστή βοτανοθεραπευτική κλινική στο αλ Ραφίντ, μια νότια πόλη της επαρχίας Μπεκαά, και του έγραψαν τρεις δόσεις ζεστού πράσινου τσαγιού την ημέρα και μία δόση τζίντζερ αναμεμειγμένου με χυμό λεμονιού.

«Αυτό το μείγμα ευτυχώς βοήθησε στην ανακούφιση του βήχα του παιδιού μου, κάτι που με γλίτωσε από επίσκεψη σε γιατρό αλλά κι από φάρμακα», είπε η Χαλαουάνι.

Το 80% των Λιβανέζων πλήρωνε σε λιβανέζικη λίρα, η οποία κατέρρεε λόγω έλλειψης συναλλαγματικών αποθεμάτων, επιφέροντας μια τρομερή οικονομική κατάσταση για τους περισσότερους πολίτες.

Οι αμοιβές των γιατρών διπλασιάστηκαν και οι τιμές των φαρμάκων αυξήθηκαν εκθετικά μετά την άρση της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου, τον Νοέμβριο του 2021, των περισσότερων επιδοτήσεων φαρμάκων λόγω μιας ευρύτερης κατάστασης έλλειψης ρευστού.

Η οικονομική κρίση βύθισε επίσης το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης σε μεγάλο έλλειμμα, αναγκάζοντάς το να σταματήσει την υγειονομική του κάλυψη για τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών νοσηλείας και φαρμάκων.

Ο Τζαμάλ Αμπού Ντάουντ, ειδικός στη δημόσια υγεία, επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των ασθενών στην κλινική του μειώθηκε εντυπωσιακά καθώς οι ασθενείς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το κόστος των εξετάσεων, των φαρμάκων, των εργαστηριακών εξετάσεων και των ακτινογραφιών.

«Μερικοί ασθενείς δεν μπορούν ακόμη και να φτάσουν στην κλινική μου, καθώς τα έξοδα μεταφοράς έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό», είπε.

Αντίθετα, ο Μανσούρ Καρουντά, ένας βοτανολόγος στην ανατολική πόλη αλ Μπιρέχ του Λιβάνου, φαινόταν να τα καταφέρνει καλά αφού το γραφείο του ήταν γεμάτο από ασθενείς με διαφορετικά προβλήματα υγείας.

«Οι θεραπείες μας επικεντρώνονται σε βότανα, όπως σκόρδο, μαϊντανό, τζίντζερ, γλιστρίδα, πράσινο τσάι, θυμάρι, πατάτα, χαμομήλι, βατόμουρο, φλούδα ροδιού και κολοκύθα», είπε, προσθέτοντας ότι οι τιμές των βοτάνων αυξήθηκαν κατά 20%, αλλά παραμένουν πολύ φθηνότερα από τα κύρια φάρμακα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: