Η Κίνα διπλασίασε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο σε σχέση με πέρσι, υπονομεύοντας την ουδετερότητα της απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα εισήγαγε συνολικά 12,67 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου από τη Ρωσία το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων της.
Οι συνεχείς αγορές ενέργειας της Κίνας από τη Ρωσία παρέχουν σημαντικά έσοδα για τη Μόσχα, καθώς ο ενεργειακός της τομέας απομονώνεται ολοένα και περισσότερο μετά από τις κυρώσεις. Στις 8 Μαρτίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές από την Ρωσία. Την επόμενη κιόλας μέρα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Στις 15 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ένα ακόμη πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, μεταξύ των οποίων είναι η απαγόρευση νέων επενδύσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα. Επιπλέον, το μπλοκ εισήγαγε ένα ολοκληρωμένο εμπάργκο εξαγωγών σε εξοπλισμό, τεχνολογία και υπηρεσίες για την ενεργειακή βιομηχανία.
«Για να διακόψουν τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου του κ. Πούτιν παγκοσμίως, η κυβέρνηση και το Κογκρέσο θα πρέπει να επιβάλουν δευτερεύουσες κυρώσεις σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας », έγραψε ο γερουσιαστής Pat Toomey (R-Pa.), υψηλόβαθμο μέλος της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 21 Μαρτίου στη Wall Street Journal.
Πρόσθεσε: «Αυτές οι κυρώσεις ουσιαστικά θα απαγόρευαν σε ξένες τράπεζες οπουδήποτε στον κόσμο, υπό την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, να πραγματοποιούν πληρωμές σε ρωσικές τράπεζες, για συναλλαγές συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».
Ο γερουσιαστής Jim Risch (R-Idaho), υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, εξέφρασε στο Twitter την υποστήριξή του για την πρόταση του Toomey.
«Οι δευτερεύουσες κυρώσεις θα αποκλείσουν τη #Ρωσία από τον υπόλοιπο κόσμο, απαγορεύοντας σε ξένες τράπεζες, όπως αυτές της #Κίνας, να συναλλάσσονται με τον #Πούτιν και να χρηματοδοτούν ακούσια τον #Ουκρανικό Πόλεμο», έγραψε ο Ρις. «Αυτό είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει ο Μπάιντεν».
Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, δήλωσε στις 22 Μαρτίου ότι η Κίνα πρέπει να διαδραματίσει πιο «αισθητό ρόλο» στον τερματισμό του πολέμου, κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε το think tank Chatham House με έδρα το Λονδίνο.
«Μέχρι στιγμής έχουμε δει την ουδέτερη θέση της Κίνας. Και, όπως είπα προηγουμένως, πιστεύουμε ότι η Κίνα … θα πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο αξιοσημείωτο ρόλο στο να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και στην οικοδόμηση ενός νέου παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας» , είπε ο Yermak.