ΗΧΗΡΟ «ΟΧΙ» του Ισραήλ σε Ουκρανία και Εσθονία για το λογισμικό «Pegasus»

Κοινοποίηση:
epa07261864 ILLUSTRATION - A person sits in front of a computer screen in Moers, Germany, 04 January 2019. Reports on 04 January 2019 state personal data of hundreds of German politicians, celebrities and journalists have been hacked and posted online. The compromised data reportedly includes credit card details, private chat protocols and contact information. The data was allegedly shared via a Twitter account under the name G0d (@_0rbit) prior to Christmas 2018, which has been suspended in the meantime.  EPA/SASCHA STEINBACH

Αρνητική ήταν η απάντηση της κυβέρνησης του Ισραήλ στα αιτήματα της Ουκρανίας και της Εσθονίας να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν το πανίσχυρο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus για να χακάρουν ρωσικά κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Το Ισραήλ φοβάται ότι η πώληση του υπερόπλου του διαδικτύου θα κατέστρεφε τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο.
Τόσο η Ουκρανία όσο και η Εσθονία ήλπιζαν στην αγορά του Pegasus για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρωσικά τηλέφωνα, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων πληροφοριών, χρόνια πριν τη ρωσική εισβολή.

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στην εταιρεία που αναπτύσσει το λογισμικό, προκειμένου να το πουλήσει στις δύο χώρες, εάν ο στόχος τους ήταν να χρησιμοποιήσουν το Pegasus εναντίον της Ρωσίας. Η απόφαση ήρθε μετά από χρόνια αφότου το Ισραήλ έχει δώσει άδειες σε ξένες κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν το λογισμικό κατασκοπείας για λόγους εσωτερικής καταστολής.

Το Pegasus είναι ένα εργαλείο για χάκερς, που μπορούν εξ αποστάσεων να εξάγουν όλα τα στοιχεία από το κινητό τηλέφωνο του στόχου, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, επαφών, μηνυμάτων και βίντεο, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να κάνει κλικ σε σύνδεσμο phishing για να επιτρέψει στο λογισμικό την απομακρυσμένη πρόσβαση. Επίσης, μπορεί να μετατρέψει το κινητό σε συσκευή παρακολούθησης και μυστικής εγγραφής, ακόμη και κατασκοπεύοντας τον ιδιοκτήτη του.

Η Ουκρανία είχε ήδη υποβάλλει αίτημα για την απόκτηση του Pegasus, καθώς ήδη από τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014, αντιμετωπίζει όλο και εντονότερα το πρόβλημα της ρωσικής επιθετικότητας. Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι αναζήτησαν ισραηλινό αμυντικό εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή. Όμως το Ισραήλ έχει επιβάλλει σχεδόν ολοκληρωτικό εμπάργκο στην πώληση όπλων.

Η Εσθονία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις το 2018 και αρχικά το Ισραήλ εξουσιοδότησε την άδεια, προφανώς όμως μην γνωρίζοντας ότι η χώρα σκόπευε να χρησιμοποιήσει το σύστημα για να επιτεθεί σε ρωσικά τηλέφωνα.

Πληροφορίες από την ουκρανική πλευρά αναφέρουν ότι το Κίεβο ένιωσε απογοήτευση μετά την άρνηση των Ισραηλινών, καθώς θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο για την παρακολούθηση των ρωσικών στρατιωτικών προγραμμάτων.

Πάντως, το λογισμικό προκαλεί παγκόσμιες αντιδράσεις, καθώς στο παρελθόν εντοπίστηκε να χρησιμοποιείται για την υποκλοπή συνομιλιών του Εμανουέλ Μακρόν, του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’ του Μαρόκου, πλήθους δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΝΑΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΡΥΦΑ ΑΥΤΑ

Comments are closed.