Το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα αυξάνεται στη Ρωσία!

Κοινοποίηση:
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ

«Μπορεί να γίνει εργαλείο για να ξεπεραστεί το εμπάργκο»

Οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν κατά 330 τοις εκατό την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος, η οποία βρίσκεται υπό την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση, σύμφωνα με στοιχεία της Binance.

Οι πολίτες στη Ρωσία δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα προκειμένου να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους και να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Binance, του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο από άποψη όγκου συναλλαγών, στις 23 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο όγκος του Bitcoin (BTC) που διαπραγματεύτηκε σε ρωσικά ρούβλια ήταν περίπου 100 BTC.

Στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 330 τοις εκατό σε 430 BTC, ενώ στις 7 Μαρτίου αυξήθηκε σε 500 BTC.

Οι συναλλαγές με ρούβλια στο Tether, το οποίο ορίζεται ως το «σταθερό νόμισμα», αυξήθηκαν κατά 400 τοις εκατό σε σύγκριση με τις 23 Φεβρουαρίου και έφθασαν τα 35 εκατομμύρια δολάρια στις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ο ετήσιος όγκος συναλλαγών των Ρώσων με κρυπτονομίσματα είναι περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης που ανήκουν σε Ρώσους πολίτες είναι περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η προσέγγιση των ρωσικών αρχών στα κρυπτονομίσματα έχει αλλάξει

Ενώ η πλήρης απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων στη χώρα πριν τον πόλεμο ήρθε στο προσκήνιο στη Ρωσία, αξιοσημείωτες είναι και οι μετριοπαθείς δηλώσεις των αρχών σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος, ενώ η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας Sberbank έλαβε άδεια έκδοσης και ανταλλαγής ψηφιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξουν απαγορεύσεις στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στη χώρα, αντίθετα, θα πρέπει να αναπτυχθεί νομοθεσία για αυτόν τον τομέα.

Λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων που εφαρμόστηκαν στη Ρωσία, απαγορεύτηκε στους πολίτες η αποστολή συναλλάγματος στο εξωτερικό, ενώ δεν επιβλήθηκαν περιορισμοί στις αποστολές σε αγορές κρυπτονομισμάτων.

Οι δυτικές χώρες θέλουν επίσης να επιβάλουν διάφορους περιορισμούς σε αυτόν τον τομέα, φοβούμενοι ότι η Ρωσία μπορεί να παρακάμψει τις κυρώσεις με κρυπτονομίσματα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε επίσης σε χθεσινή δήλωση ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Ωστόσο, σε δήλωση του Binance, του πιο διαδεδομένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία, αναφέρθηκε ότι οι κυρώσεις δεν θα επιβάλλουν απαγόρευση στα περιουσιακά στοιχεία ή τις συναλλαγές πολιτών στη Ρωσία, με το σκεπτικό ότι αντιβαίνει στη «φιλοσοφία» των κρυπτονομισμάτων.

«Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να γίνουν εργαλείο για την παράκαμψη του εμπάργκο»

Ο Aleksey Zubyets, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικο-Οικονομικών Ερευνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, δήλωσε ότι η ζήτηση για κρυπτονομίσματα στη χώρα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Επισημαίνοντας ότι η υποτίμηση του ρωσικού ρουβλίου είναι ένας σημαντικός παράγοντας που αυξάνει την εν λόγω ζήτηση, ο Zubyets είπε: «Ο άλλος λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό για αγορά ορισμένων προϊόντων λόγω των κυρώσεων. Στον οικονομικό πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κρυπτονομίσματα μπορούν να γίνουν εργαλείο παράκαμψης του εμπάργκο» είπε.

Ο Zubyets επεσήμανε ότι εκτός από το σύστημα Mir, το οποίο είναι επίσης αποδεκτό στην Τουρκία, έχουν αναπτυχθεί διάφορες εναλλακτικές, όπως η χρήση του γιουάν με την Κίνα, «ένα νέο διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών πληρωμών διαμορφώνεται. Αυτό θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κρυπτονομίσματα, τα οποία θα αυξήσουν περαιτέρω τη σημασία τους στη ρωσική αγορά» είπε.

Ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων στον οικονομικό πόλεμο θα αυξηθεί

Επισημαίνοντας ότι κανείς, συμπεριλαμβανομένων των αρχών, δεν περίμενε να επιβληθούν τέτοιες κυρώσεις στη Ρωσία, ο Zubyets είπε: «Τώρα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και οι τράπεζες πρέπει να κάνουν κάποια σχέδια μόνες τους για να μπορούν να κάνουν διεθνείς πληρωμές. Αυτά είναι εργαλεία που θα έπρεπε να είχαν εφευρεθεί πριν από 10 χρόνια για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μπλοκάρισμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε και επειδή δεν λήφθηκαν ορισμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας εναλλακτικού συστήματος πληρωμών, πληρώνουμε τώρα μεγάλο μέρος του τίμημα για τον χαμένο χρόνο που χάσαμε τα τελευταία 10-15 χρόνια».

Ο Aleksey Zubyets δήλωσε ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει μελέτες για να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο και είπε: «Νομίζω ότι θα υπάρξει ευρύτερη κυκλοφορία κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία στο εγγύς μέλλον και ότι το κρυπτονόμισμα θα είναι ένα από τα μέσα για τη διασφάλιση της σταθερότητα και αναδιάρθρωση ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη χώρα μας».

Απαντώντας σε μια ερώτηση ότι οι αρχές στη Ρωσία ήθελαν προηγουμένως να απαγορεύσουν τα κρυπτονομίσματα, αλλά τώρα ακολούθησαν διαφορετική προσέγγιση, ο Zubyets είπε:

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Ο οικονομικός κόσμος μπορεί να μην είναι ποτέ ξανά όπως ήταν πριν από έξι μήνες ή ένα χρόνο. Ο αγώνας μεταξύ όχι μόνο του ρωσο-κινεζικού μπλοκ, αλλά και πολλών διαφορετικών χρηματοπιστωτικών και οικονομικών μπλοκ θα γίνει πολύ πιο οξύς και θα γίνει μόνιμο φαινόμενο στη ζωή μας. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων θα αλλάξει επίσης. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι αν υποτεθεί ότι ο παγκόσμιος αγώνας όλων εναντίον όλων στα διεθνή οικονομικά θα αυξηθεί, τα κρυπτονομίσματα θα γίνουν πολύ πιο συνηθισμένο μέσο πληρωμής στο μέλλον λόγω του φαινομένου που ανέφερα. Τα κρυπτονομίσματα έχουν μεγάλο μέλλον και το ερώτημα είναι πώς θα μοιάζει, πώς θα δημιουργηθούν τα συστήματα κυκλοφορίας κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία και θα το δούμε τους επόμενους μήνες, ίσως και τα επόμενα χρόνια».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Μεγαλα παιδια ειστε, βαλτε το μυαλο σας να δουλεψει και θα καταλαβετε αν ο πουτιν ειναι απεναντι στην ΝΤΠ ή ο δευτερος μετα τον ερντογαν που τρεχει τη νεα ταξη.

Comments are closed.