«Βουίζει» ο τόπος με τις νέες παίκτριες βόλεϊ του ΠΑΟΚ: Κατηγορούνται στην Ν. Κορέα για σχολικό εκφοβισμό

Κοινοποίηση:
paok_volley

Δύο δίδυμες παίκτριες  βόλεϊ από τη Νότια Κορέα, η Λι Τζέ-γιόνγκ και η Λι Ντα-Γιονγκ, ολοκλήρωσαν τη μεταγραφή τους στον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, μήνες μετά την απομάκρυνσή τους από την εθνική και την ομάδα τους, λόγω ισχυρισμών για εκφοβισμό άλλων παικτών από μεριάς τους.

Οι δίδυμες είχαν ήδη χαράξει επιτυχημένη πορεία στο αγώνισμά τους, εκπροσωπώντας τη χώρα τους σε διεθνείς διοργανώσεις, όταν κατηγορήθηκαν, ανώνυμα, πως έκαναν bullying σε βάρος παλιών συμπαικτών τους, από την ομάδα του σχολείου τους.

Όταν έγιναν οι σχετικές καταγγελίες, τον Φεβρουάριο του 2021, οι δίδυμες ανάρτησαν δύο βίντεο «απολογίας» στους λογαριασμούς τους στο Instagram, τα οποία έχουν πλέον διαγραφεί.  Στα βίντεο αυτά οι κοπέλες έλεγαν πως θα ήθελαν να συναντηθούν με τους πρώην συμμαθητές τους, για να τους ζητήσουν «διά ζώσης» συγγνώμη.

Τον Ιούλιο του 2021, οι δίδυμες δήλωναν, σε συνέντευξή τους στο κορεατικό κανάλι KBS, ότι οι καταγγελίες επρόκειτο για «ψευδείς ισχυρισμούς», με στόχο τη «συκοφαντική τους δυσφήμιση».

Έναν μήνα νωρίτερα, η ομάδα Incheon Heungkuk Life Insurance Pink Spiders, είχε διώξει τις παίκτριες, μετά τις διαμαρτυρίες οπαδών της ομάδας για την συμπερίληψη των διδύμων στο ρόστερ της. Η Ένωση Βόλεϊ της Κορέας (KVA) είχε εξαρχής αποκλείσει τις παίκτριες από την Εθνική Ομάδα της Ν. Κορέας, ενόψει των Ολυμπιακών του Τόκιο.

Τον Φεβρουάριο, οπότε και είχαν γίνει γνωστές οι ανώνυμες καταγγελίες που τις βάραιναν, οι παίκτριες είχαν μπει σε επ’ αόριστον αναστολή, από τις Pink Spiders.

Τον Ιούνιο, που η ομάδα επιχείρησε να τις επαναφέρει, οπαδοί έστειλαν ολόκληρα…φορτηγά με οθόνες LED έξω από τα γραφεία της εταιρείας Heungkuk Life Insurance, στην οποία ανήκουν οι Pink Spiders. Οι οθόνες έλεγαν: «Επιστρέφουν οι εκφοβιστές, στους οποίους όλοι είναι εναντίον, εκτός από την Heungkuk Life Insurance».

Αφότου αφέθηκαν «ελεύθερες» και από τις Pink Spiders, οι παίκτριες αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ελλάδα.

Για να μεταφερθούν σ’ έναν διεθνή σύλλογο, οι παίκτριες χρειάζονταν Διεθνή Πιστοποιητικά Μεταγραφών (ITC) , που θα εκδίδονταν από την KVA, ωστόσο η ένωση αρνήθηκε κατηγορηματικά, επικαλούμενη τον δικό της κανονισμό που περιορίζει τις διεθνείς μεταγραφές εκείνων που έχουν βλάψει σοβαρά την κοινότητα βόλεϊ ή προκαλέσει δημόσια διαμάχη εξαιτίας «αισχρών» τους πράξεων.

«Είπαμε στην Ομοσπονδία Διεθνούς Βόλεϊ (FIVB) και στην ελληνική ομάδα ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη διεθνή μεταγραφή των διδύμων, σύμφωνα με τον κανονισμό μας ότι οι παίκτες που προκάλεσαν δημόσια διαμάχη δεν μπορούν να μεταγραφούν διεθνώς», δήλωσε η KVA στο CNN.

Η KVA είπε ότι είχε λάβει δύο μηνύματα από τη FIVB , η οποία ζητούσε έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για να καταθέσει στην KVA το «τέλος αλληλεγγύης» για την μεταγραφή των δίδυμων αδελφών. Όταν οι παίκτες βόλεϊ της Νότιας Κορέας μεταφέρονται σε διεθνή σύλλογο, η ένωση λαμβάνει 5% έως 10% της αμοιβής από την ομάδα αγορών.

«Δεν δώσαμε τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού μας επειδή δεν θα λάβουμε το τέλος», ανέφερε η ένωση. «Αυτό δεν είναι θέμα χρημάτων».

Καθώς η KVA διατήρησε τη στάση της μέχρι το τέλος της προθεσμίας, η FIVB επιβεβαίωσε στο CNN ότι έχει εκδώσει επίσημα ITC για τις δίδυμες, «σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους αθλητικούς κανονισμούς της FIVB που επιτρέπουν την έγκριση των ITC, χωρίς τη συγκατάθεση της Εθνικής Ομοσπονδίας».

Η KVA επιβεβαίωσε επίσης τη μεταγραφή των Jae-yeong και των Da-yeong στον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Ο ΠΑΟΚ δεν απάντησε στο αίτημα του CNN για σχόλιο.

Το τουρκικό αθλητικό πρακτορείο CAAN Sports Organizations χαρακτήρισε την κίνηση ως «ιστορική», προσθέτοντας ότι οι δίδυμες θα είναι οι πρώτες Κορεάτισσες παίκτριες που θα αγωνιστούν στην ελληνική κατηγορία Α1.

Ωστόσο, ένα από τα φερόμενα θύματα είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη στον κορεατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό MBC την Τρίτη, ότι ένιωθε «ανίσχυρη που οι αδελφές κατευθύνονταν στην Ελλάδα, ενώ το σκάνδαλο εκφοβισμού παραμένει άλυτο». Το πρόσωπό της δεν εμφανίστηκε και η φωνή της αλλοιώθηκε, για να προστατευτεί η ανωνυμία της.

Το ευρύ κοινό της Νότιας Κορέας οργίστηκε επίσης. «Τους είναι τόσο δύσκολο να ζητήσουν συγνώμη ειλικρινά;» έγραψε ένας οπαδός στο Twitter.

«Μπορούμε απλά να τους απαγορεύσουμε να επιστρέψουν; Τρέχουν να ξεφύγουν, χωρίς να ζητήσουν συγγνώμη για το σχολικό εκφοβισμό», έγραψε ένας άλλος θαυμαστής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: