«Tρελάθηκε» ο Ντάισελμπλουμ με αυτά που ακούει: Αδιανόητη η συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ

Κοινοποίηση:
ntaiselmploum

Μία συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι «αδιανόητη», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του

Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Χωρίς το ΔΝΤ, μία συμφωνία είναι αδιανόητη, διότι το περιεχόμενό της πρέπει να είναι πραγματικό και εάν υπάρχει ένα πραγματικό περιεχόμενο, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει επίσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Χάγη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μία ημέρα αφού το Ταμείο ανακοίνωσε ότι η ομάδα των διαπραγματευτών του αναχωρεί από τις Βρυξέλλες για την Ουάσινγκτον.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. 2014

    Eκθεση –καταπέλτης εναντίον της τρόικα από την Ευρωβουλή
    Περισσότερες από δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν μέσα σε μια τετραετία στις τέσσερις χώρες που εφαρμόστηκαν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Αυτό επισημαίνει το Ευρωκοινοβούλιο σε εισήγησή του για τις κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων σύγκλισης προσαρμογής στην Ελλάδα, στην Κύπρο, , την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

    Στο σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής που υπογράφει ο Ισπανός εισηγητής Αλεχάνδρο Θέρκας επισημαίνεται ότι μέσα σε μια τετραετία χάθηκαν στις τέσσερις χώρες δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ περιγράφει την κατάσταση σε σχέση με την ανεργία των νέων ως «απελπιστική».

    Ειδικότερα, εκτιμάται ότι η απώλεια των δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις τέσσερις μνημονιακές χώρες αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού αριθμού των θέσεων εργασίας.

    Ο εισηγητής καθιστά τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στα προγράμματα προσαρμογής και τις κοινωνικές συνέπειές τους. «Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν και Eurogroup) είναι απολύτως και πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στους λαούς των μνημονιακών χωρών στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ’ επέκταση και για τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειές τους», τονίζεται στην έκθεση.

    Ακόμη, ο Θέρκας εκφράζει ανησυχία επειδή μεταξύ των όρων για την χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής, τα προγράμματα περιλαμβάνουν συστάσεις για περικοπές σε θεμελιώδεις τομείς που άπτονται της καταπολέμησης της φτώχειας, όπως οι συντάξεις, οι βασικές υπηρεσίες και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα πως οι περικοπές στην υγεία και τις συντάξεις που επέβαλαν τα Μνημόνια στην Ελλάδα και στις άλλες μνημονιακές χώρες παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, αλλά και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει ήδη κρίνει παράνομες και έχει καταδικάσει τις περικοπές στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, ενώ επικαλείται και την έντονη κριτική που άσκησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας.

    Ο εισηγητής της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ζητά από τη Κομισιόν, την ΕΚΤ και το Eurogroup να αρχίσουν να καταργούν σταδιακά όλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβάλει στις μνημονιακές χώρες και καλεί ειδικά την Κομισιόν να διαθέσει πόρους όπου υπάρχει ανάγκη για την αποκατάσταση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των υψηλών ποσοστών φτώχειας.

  2. Προ ενός έτους περίπου,ο Μαριάς κατάφερε και πέρασε απο την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου,η άρση ασυλίας της Τρόικας.

    Η άρση της ασυλίας της τρόϊκας και των υπαλλήλων της,προκειμένου να μπορούν να παραπεμφθούν για παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας σε σχέση με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώπιον των δικαστηρίων των χωρών- μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις οποίες εφαρμόστηκε το μνημόνιο.

    Που σημαίνει,οτι πλέον οι Τροϊκανοί αντιμετωπίζουν ποινικές και αστικές ευθύνες.

    Με αυτή την απόφαση,όλοι όσοι έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε βάρος της Τρόικας,θα εξετάζονται οι υποθέσεις τους κανονικά και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα λογοδοτούν επίσης κανονικά και με τον Νόμο,στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τις πράξεις τους.

    Με την ψήφιση διαφόρων τροπολογιών,άνοιξε ο δρόμος για τον έλεγχο και την επιτήρηση της τρόϊκας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
    Οι εν λόγω τροπολογίες συμπεριλήφθηκαν σε σχετικό Ψήφισμα και Σύσταση αντίστοιχα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφορά στον έλεγχο των διεθνών οργανισμών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Μετά την ψήφιση των τροπολογιών,ο Νότης Μαριάς έκανε την παρακάτω δήλωση:

    «Ο Τόμσεν και η παρέα του θα πρέπει να γνωρίζουν ότι του λοιπού δεν θα μπορούν να κρύβονται πίσω από την υποτιθέμενη ασυλία τους για να αποφύγουν την παραπομπή τους στα ελληνικά δικαστήρια για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μας.Ταυτόχρονα η τρόικα δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα βρίσκονται υπό την συνεχή επιτήρηση του Συμβουλίου της Ευρώπης,δηλαδή της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας των 47 κρατών της γηραιάς ηπείρου. Γιατί και οι επιτηρητές πλέον θα επιτηρούνται.Τα ψέματα λοιπόν τελείωσαν».

    Καταπέλτης υπήρξε και η Έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,για τα πεπραγμένα της Τρόϊκας.

    «Έδρασαν λιγότερο σαν χειρουργοί και περισσότερο σαν χασάπηδες,δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο συντάκτης και εισηγητής της,ευρωβουλευτής Αλεχάντρο Θέρκας.
    Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες σε όλα τα μέλη της τριμερούς,σημειώνοντας πως οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν και από θεσμούς της ενωμένης Ευρώπης,όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση καλεί την Κομισιόν να πραγματοποιήσει μία λεπτομερή μελέτη για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που έχουν επιφέρει τα προγράμματα στήριξης στις τέσσερις χώρες προγραμμάτων.

  3. Πόρισμα εξέδωσε η Ευρωβουλή,για την εκδικητική λιτότητα που επέβαλλαν οι δανειστές στις χώρες του Νότου και ειδικά,στην Ελλάδα.

    Πρώτον,καταγγέλλει την ευρωζώνη,ότι παράνομα προχώρησε στη σύσταση της «τριανδρίας».Που στην πράξη κατέλυσε την εθνική ανεξαρτησία των κρατών μελών.

    Δεύτερον,εγκαλεί την Κομισιόν για καταχρηστικό διπλό ρόλο που έχει,
    τόσο ως μέλος των “τριών” όσο και ως θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τρίτον,απαιτεί άμεση διόρθωση των λανθασμένων (ομολογία και του ΔΝΤ) δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών,που επέβαλλαν εσωτερική υποτίμηση εξαρθρώνοντας ολόκληρες κοινωνίες.Με πρώτο θύμα,την Ελλάδα.

    Τέταρτον,διαπιστώνει ότι απέτυχαν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και ζητεί γενναία αναθεώρηση που θα πρέπει να γίνει με διαφάνεια,συνοχή και λογοδοσία.

    Και πέμπτον,καλεί σε ανάκριση τους πρωταγωνιστές που αποφάσισαν τα λάθος προγράμματα και την αποστολή των υπαλλήλων τους στην Ελλάδα,Κύπρο,Ιρλανδία και Πορτογαλία.

    Συγκεκριμένα τα τηλεγραφήματα μεταδίδουν:

    Στο αρχικό συμπέρασμα,τόσο η τρόικα όσο και το Eurogroup,πρέπει να λογοδοτούν στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα προγράμματα στήριξης προκειμένου να τεκμηριώνουν με μεγαλύτερη διαφάνεια και επιστημονική επάρκεια τις παρεμβάσεις πολιτικής που ζητούν στα κράτη μέλη στα οποία εφαρμόζονται Μνημόνια καταλήγει το προσχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Οι συντάκτες της έκθεσης Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γαλλία) στην έκθεσή τους κάνουν έναν απολογισμό της οικονομικής κατάστασης στις χώρες του προγράμματος κατά την έναρξη της κρίσης , αποτιμούν τη θεσμική δομή της τρόικας και περιγράφουν τις οικονομικές παραδοχές βάσει των οποίων δόμησε τους στόχους της σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο.

    Εμμέσως δε ασκούν κριτική στην Ευρωζώνη για την έλλειψη νομικής βάσης στη σύσταση της τρόικας,ενώ αμφισβητούν την ορθότητα της επιλογής της Κομισιόν να μετέχει στην τρόικα,
    όντας ταυτόχρονα και θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το σχέδιο παρέχει επίσης ορισμένες ενδείξεις ως προς τις βελτιώσεις που απαιτούνται στα προγράμματα προσαρμογής, εστιάζοντας στη μεταρρύθμιση των δομών λήψης αποφάσεων, στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, αλλά και στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στις οποίες βασίζονται οι υποθέσεις επί των οποίων έχουν καταρτισθεί τα προγράμματα στήριξης.

    Πάντως, οι κ.κ. Κάρας και Νγκοκ αναφέρονται και στις ευθύνες εθνικών κυβερνήσεων και στην ανάγκη ανάληψης της «ιδιοκτησίας» του προγράμματος ώστε οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμόζονται στον κατάλληλο χρόνο από τα ίδια τα κράτη και να μην επιβάλλονται από την τρόικα.

    Το προσχέδιο της έκθεσης θα συμπληρωθεί από πρόσθετα στοιχεία που θα συλλέξουν οι Ευρωβουλευτές από τις επισκέψεις τους στην πρωτεύουσες των κρατών που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.

    Θα ακολουθήσει ακρόαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο,ακρόαση του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ ΖΑν Κλοντ Τρισέ,αλλά και ακρόαση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Όπως επισημαίνεται δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων δημοσιονομικών πολιτικών στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ενώ παρά την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν εμποδίστηκε η μετάδοση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Comments are closed.