Συνολικά 151 παραλίες του Nομού Αττικής και των γύρω περιοχών μπήκαν εφέτος στο μικροσκόπιο του ΠΑΚΟΕ, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο τα νερά στα οποία επιλέγουμε να κολυμπήσουμε είναι καθαρά, λιγότερο καθαρά ή ακόμη και απολύτως ακατάλληλα, καθώς έχουν μικροβιακό φορτίο εκτός των επιτρεπόμενων ορίων.
Μία στις τρεις παραλίες που ελέγχθηκαν από το ΠΑΚΟΕ το 2015 βρέθηκε ακατάλληλη
Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών προχώρησε και το 2015, για 36η χρονιά, στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών και αναλύσεων στα μικροβιολογικά εργαστήρια που διαθέτει.
Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από τις 2 έως και τις 25 Μαΐου, και οι τιμές που εμφανίζονται δίπλα σε κάθε περιοχή είναι το αποτέλεσμα τριπλής δειγματοληψίας από κάθε σημείο, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά -σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ- ο παράγοντας της «τυχαιότητας», κάτι το οποίο συμβάλλει στην αξιοπιστία αλλά και στην ακρίβεια του αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΚΟΕ διαθέτει ιδιόκτητα πιστοποιημένα εργαστήρια.
Τα αποτελέσματα
Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 151 σημεία που ελέγχθηκαν 96 θάλασσες κρίθηκαν κατάλληλες (63,6%) (σε διάφορες διαβαθμίσεις), ενώ 55 (36,4%) ήταν αυτές στις οποίες δεν θα έπρεπε ούτε καν να πλησιάζουμε.
Σύνολο σημείων δειγματοληψίας: 151
Κατάλληλες παραλίες: 96 (63,6%)
Ακατάλληλες παραλίες: 55 (36,4%)
Στους παρακάτω πίνακες, που αφορούν στις ακτές της Αττικής, του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού, δεν φαίνεται απλώς η καταλληλότητα ή μη της κάθε ακτής, αλλά και ο βαθμός της όποιας καθαρότητας, καθώς παρατίθενται αναλυτικά και οι τιμές για τα κολοβακτηρίδια και τον εντερόκοκκο ανά όγκο νερού.
Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων το ΠΑΚΟΕ κάνει την κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τις Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α).
ΠΕΡΙΟΧΗ: —–ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΙΚΟΣ—–
ΠΕΡΙΟΧΗ: —-ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ—–
Μολυσμένες οι περισσότερες ακτές της Σαλαμίνας
Σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ, οι δειγματοληψίες στη Σαλαμίνα πραγματοποιήθηκαν στις 20/05/2015. Οι αναλύσεις έγιναν στα πιστοποιημένα εργαστήρια του Κέντρου από τις 20/5/2015 έως τις 22/05/2015, σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις.
Τα αποτελέσματα αναφορικά με την καταλληλότητα των υδάτων παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.
Ακατάλληλες θάλασσες
– όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.ά.
– οι παραλίες από τον Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 51%
– οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Αγίους Αποστόλους σε ποσοστό 26,1%.
– η περιοχή από τον Πειραιά έως το Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 59,8%
– στην περιοχή του Σαρωνικού από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 34,2%.
– στην ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 23,3% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 31 ακτών που αναλύθηκαν.
– στη δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 39,3%.
Ο κίνδυνος για την υγεία από τους εντερόκοκκους
Οι εντερόκοκκοι («εντερικοί κόκκοι») είναι μικροοργανισμοί και συγκεκριμένα βακτήρια. Η ποιότητα του θαλασσινού νερού εξαρτάται και από την ποσότητα των βακτηρίων αυτών που υπάρχουν.
Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, όπως διαβάσαμε σε αναλυτικό άρθρο ειδησιογραφικού πόρταλ, η αυξημένη ποσότητα εντερόκοκκων στο νερό που κολυμπάμε μπορεί να προκαλέσει:
– ουρολοιμώξεις
– μικροβιαιμία/ενδοκαρδίτιδα (τόσο σε προσθετικές όσο και σε ακέραιες βαλβίδες)
– ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις. Σπανιότερα λοιμώξεις τραυμάτων, εγκαυμάτων, μηνιγγίτιδα και νεογνική σήψη
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΟΙΝΙΑ – ΛΑΥΡΙΟ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
στα νερά Δ,Αττικής και Σαλαμίνος συνεχίζουν να βουτάνε βαρτραχάνθρωποι των Ε,Δ, με κίνδυνο της υγείας τους και των οικείων τους από μεταδηδόμενα κολοβακτήρια κ.α. Αν προσπαθήσεις να μιλήσεις για θέματα υγειηνής, στοχοποιήσαι….
πΑΙΔΙΑ μακρυα απο οοοοοοοολες τις παραλιες τι αττικης οργανωμενες και μη.
Αρχισαν παλι οι συνωμοσιολογοι τα διαστημικά σενάρια,γιατί η μια παραλία καθαρη και η διπλανή όχι,χωρίς να βάλουν το μυαλό λίγο να σκεφτεί οτι,ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΩΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ευθύνονται κάτι ελληνοφωνοι καραγκιοζηδες,που έχουν τραβήξει κρυφούς σωλήνες και πετούν τα απόβλητα τους στην θάλασσα,όταν εν έτη 2015,υπαρχουν ακόμα βόθροι,εξαιτιας συμφερόντων,οιακτες θα είναι μολυσμένες,και γιαυτό υπαρχει παραλία μολυσμένη απο τα βρωμονερα που φεύγουν συνεχώς στην θάλασσα,ενω παρακατω είναι λιγοτερο βρωμικα
και ρε φιλάρα κι έτσι να είναι που λες…τα βρωμόνερα από τους βόθρους όταν πέφτουν στη θάλασσα μένουν ακίνητα εκεί μπροστά μόνον στην παραλία που πέφτουν? Ρίχνουν άγκυρα? Τι είναι τσιμέντο?
Δηλ. δεν μετακινούνται 100μ παρακάτω με τον αέρα τα ρεύματα τα κύματα…
Αν το πιστεύεις οκ πήγαινε τότε κ βούτα στις υποτιθέμενες καθαρές όταν οι διπλανές στα 200 μ είναι μέσα στα βακτήρια
Ρε μας περνάτε για ηλίθιους?
Δηλαδή η μία παραλία είναι τίγκα στο κωλοβακτηρίδιο κ ακατάλληλη και η διπλανή της στα 500 μέτρα πιο κάτω είναι πεντακάθαρη?
Pεριέργως όλες οι οργανωμένες είναι καθαρές έ? ενώ παραδίπλα…λες κ το νερό δεν κινείται είναι βρώμικες…
Ματσούκι που θέλετε αλήτες…
Σωστά τα λές! Αυτή την διαπίστωση έκανα και εγω…
Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών μια χαρα τα τσεπωσε και παλι απο τους ιδιωτες που εκμεταλευονται τις παραλιες.
Αν δειτε την λιστα κυρησουν ακαταλληλες ολες τις τσαμπα για τον κοσμακη παραλιες της Αττικης ενω τις αλλες που πληρωνεις για να μπεις και που ειναι ακριβως διπλα στις «ακαταλληλες» τις κυρησουν πεντακαθαρες.
Πολυ σωστο σε βρισκω..ειναι τουλαχιστον υποπτο παραλια διπλα σε ξενοδοχεια να ειναι ακαταλληλη ενω μπροστα απο τα ξενοδοχεια καταλληλη!!!!
Έτσι σας ευχαριστούμε μακελειό αλλά και λόγω καλοκαιριού, ΠΡΕΠΕΙ να μας ενημερώνεται ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Εύβοια, τα Νησιά με τις παραλίες τους. Πρώτα τα κοντινά μέρη γύρω από την Αττική, εκεί που είναι πιο προσβάσιμα στον φτωχό Έλληνα, που είναι και πιο ευάλωτος.