ΤΩΡΑ: Διεκόπη για τις 31 Μαρτίου η δίκη για τη Μονή Βατοπεδίου -Απων ο Εφραίμ -Δείτε τι ισχυρίστηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης(φωτορεπορτάζ-makeleio.gr)

Κοινοποίηση:
PICT_20150323_085740

Με τον ηγούμενου Εφραίμ να απουσιάζει από το εδώλιο… και τους συνηγόρους να ζητούν την αποβολή του Δημοσίου από τη διαδικασία συνεχίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου.

Οι δικηγόροι της Μονής επέμειναν , στις τοποθετήσεις τους πως δεν υφίσταται ζημία και επικαλέστηκαν 18 αποφάσεις στις οποίες έχουν δικαιωθεί από τις συνολικά 28 αγωγές που έχει καταθέσει το Δημόσιο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος οι 18 αποφάσεις αναφέρτουν πως «δεν ειναι αυτονόητο πως η κυριότητα ανήκει στο δημόσιο και πως αυτή εξαρτάται κατά περίπτωση από τους τίτλους που προσκομίζονται. Δεν υπήρχαν υπερεκτιμήσεις στην αξία των ακινητων. Δηλαδή 18-0», είπε ο συνήγορος. «Επι 100 χρόνια η Μονή προσπαθούσε να επιλύσει την ιδοκτησιακή διαφορά με το Δημόσιο με ειρηνικό και οφέλιμο τρόπο και για τα δυο μέρη. Η υπόθεση στράβωσε για άλλους λόγους και όχι για την ουσία της». Ο συνήγορος υπογράμμισε

«Το βούλευμα λέει ότι όλα έγιναν στοχευμένα για να ανταλλαγούν με ακίνητα φιλέτα. Η Μονή όμως είχε ένα όραμα να αξιοποιήσει το Μετόχι της στη Λίμνη. Τα σχέδια αυτά προσέκρουσαν στους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι έκαναν αγώνα , έκαναν λόμπινγκ , ήταν ανθρώπινο και η πολιτεία θέλησε να λύσει το πρόβλημα. Τότε ειπε η Πολιτεία χρησιμοποιώντας και τοπικούς βουλευτές , όπως τον κ.Κοντό, να τους διώξουμε. Πως όμως; Να απαλοτριώσουμε τη λίμνη; Δεν έχουμε λεφτά. Να τους δώσουμε άλλα και να φύγουν απο κεί. Απο πρωτοβουλία της Πολιτείας ξεκίνησαν οι ανταλλαγές. Το λέει και ο Κ. Κοντός που ηταν «Βατοπεδομάχος» τότε, ότι οι ανταλλαγές ήταν επινόηση της πολιτείας για να λύσει το πρόβλημα».

Οι συνήγοροι προσκομισαν στο δικαστηριο ένορκη βεβαίωση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κων/νου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία «όλες οι κυβερνήσεις αποδέχονταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής στη Λίμνη». Όπως σχολίασε

ο δικηγόρος «δεν ειναι αυθαίρετη κατασκευή των δυο Μοναχών η όλη υποθεση» υπογραμμίζοντας πως «ήταν πολιτική απόφαση να μη γίνει επιστροφή των ακινήτων».

Οσον αφορά την απαιτηση σχεδόν 250 εκατομμυρίων ως ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου (και 1,8 εκατομμ. για ηθική βλάβη) για την οποία παρίσταται ως πολιτική αγωγή, η υπεράπιση τόνισε «ότι η παρασταση πολιτικής αγωγής στηριζεται στην ψευδή παραδοχή του Δημοσίου ότι του ανήκει η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις».

Η συμβολαιογράφος Αικτερίνη Πελέκη, δια της συνηγόρου της, υποστήριξε ότι «βασει ειδικής δοσιδικίας για τους συμβαιογράφους η μόνη οδός για το ελληνικό δημόσιο να προβάλλει αστικές αξιώσεις από εκείνη ηταν η αγωγή κακοδικίας για την οποία όμως έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία για την υποβολή της, άρα εχει χάσει το δικαίωμα για να εγείρει αξίωση από την ίδια».

Η δίκη διεκόπη για τις 31 Μαρτίου.

Προηγούμενη ενημέρωση 09:30:Συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η εκδίκαση της πολυσυζητημένης υπόθεσης των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό δημόσιο. Εκτός από τον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχού Αρσένιου είναι κατηγορούμενα και  εννέα άτομα.

PICT_20150323_085128

Το δικαστήριο συνεδριάζει και πάλι σήμερα, σε άλλη αίθουσα όμως, μεγαλύτερη αυτή τη φορά, καθώς δεκάδες μητροπολίτες, ιερείς και μοναχοί είχαν προσέλθει την τελευταία φορά στο Εφετείο για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

PICT_20150323_090334

Συνολικά 11 κατηγορούνται για την υπόθεση. Μαζί με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο, το εδώλιο μοιράστηκαν στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, αλλά και η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, ο πατέρας κι ο αδελφός της, ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Γεωργίας Κ. Σκιαδάς, στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α., κατηγορούμενοι όλοι, για τις ανταλλαγές με ακίνητα του Δημοσίου της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων τις οποίες η Μονή υποστηρίζει πως έχει στην κατοχή της με αυτοκρατορικά χρυσόβουλα.

PICT_20150323_090706

Το κατηγορητήριο εκτιμά πως η αξία των ακινήτων που αντάλλαξε το Δημόσιο ανέρχεται σε 69,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με τους συνηγόρους του Δημοσίου, οι οποίοι δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής διεκδικώντας αποζημίωση τόσο για ηθική βλάβη όσο και ζημία (σ.σ. που όπως υποστηρίζουν υπέστη το Δημόσιο από τις επίμαχες ανταλλαγές) οι πραγματικές αξίες φθάνουν τα 234 εκατ. ευρώ.

PICT_20150323_090348

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: