Σε φάση νευρικής ετοιμότητας έχουν θέσει οι πολιτικές εξελίξεις τις τράπεζες, ανακαλώντας μνήμες από την περίοδο του 2010, με την πρώτη μαζική εκροή καταθέσεων.
ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ
Ειδικά μετά την 29η Δεκεμβρίου που μπήκαμε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο οι καταθέτες δεν περιορίζονται απλά στην απραξία σε κάθε επίπεδο (ήδη πιο πριν οι τραπεζίτες μιλούσαν για «πάγωμα» κάθε επενδυτικού σχεδίου, τη στιγμή που είχαν αρχίσει να υποβάλλονται αιτήσεις δανειοδότησης), αλλά σε μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες.
ΕΚΡΟΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 600 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ
ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΣΤΑ ΓΚΙΣΕ
Με μεγάλη αγωνία ΕΚΤ, Τράπεζα της Ελλάδος και τραπεζίτες θα παρακολουθήσουν σήμερα την συμπεριφορά των καταθετών στα γκισέ. Η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη καθώς σηματοδοτεί το τέλος της εορταστικής περιόδου και την επιστροφή των πολιτών στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ούτως ή άλλως οι σχεδιασμοί που είχαν οι τράπεζες προέβλεπε πως από σήμερα έως και τις 23 Ιανουαρίου είναι κρίσιμη περίοδος για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί κύμα φυγής καταθέσεων ανάλογο των δύσκολων ημερών της προεκλογικής περιόδου του 2012.
Όλα τα βλέμματα όμως θα στραφούν σήμερα στα γκισέ, γιατί τα σχέδια των τραπεζών ανατράπηκαν στην πράξη και οι τραπεζίτες αιφνιδιάστηκαν από τα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα. Η 5η Ιανουαρίου ήταν η τελευταία ημέρα πληρωμής τελών κυκλοφορίας και λοιπών φορολογικών υποθέσεων, αλλά ούτε οι ίδιες οι τράπεζες ανέμεναν ότι οι καταθέτες θα σήκωναν από τα γκισέ περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. Προσδοκούσαν ότι η Δευτέρα, καθώς ήταν εργάσιμη ημέρα που μεσολαβεί μεταξύ δυο αργιών, θα ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Το αν η εκροή περισσότερων από 600 εκατ. καταθέσεων σε μια «υποτονική» ημέρα, είναι αποτέλεσμα των αυξημένων φορολογικών υποθέσεων οι τραπεζίτες περιμένουν να το διαπιστώσουν σήμερα. Για αυτό η εικόνα που θα σχηματίσουν σήμερα Τετάρτη είναι οδηγός για το τι θα ακολουθήσει. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η εκροές της περασμένης Δευτέρας, δεν αποτελούν τη χειρότερη ημέρα εκροών από τη στιγμή που η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρνητικό ρεκόρ μέχρι σήμερα για τις καταθέσεις καταγράφηκε την ημέρα που η Βουλή απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν η ημέρα που οι εκροές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
Ωστόσο, τα στοιχεία δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα στοιχεία που θα ανακοινώσει σε λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος για την εξέλιξη των καταθέσεων τον Δεκέμβριο θα δείχνουν μείωση της τάξης των 3 δις. ευρώ. Οι αρχικές πληροφορίες για πτώση των καταθέσεων κατά 2,5 δις. τον Δεκέμβριο δεν επιβεβαιώνονται και ο πήχης τώρα ανεβαίνει τώρα στα 3 δις. Αν επαληθευτεί θα είναι μια εξέλιξη, ενδεικτική της ανησυχητικής δυναμικής που δημιουργείται, καθώς παγίως τα τελευταία χρόνια οι καταθέσεις αυξάνονται από τον Νοέμβριο προς τον Δεκέμβριο.
Ο κίνδυνος να εκδηλωθεί στις ελληνικές τράπεζες ένα κύμα φυγής καταθέσεων που θα θυμίζει το 2012 είναι ένας μόνιμος πονοκέφαλος για την ΕΚΤ. Σήμερα στη Φραγκφούρτη πρόκειται να συνέλθει σε τακτική συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το οποίο θα ασχοληθεί με θέματα που δεν άπτονται της νομισματικής πολιτικής. Μεταξύ των θεμάτων αυτών, όπως αποκαλύφθηκε από την Καθημερινή πριν λίγες ημέρες, είναι και ο φόβος να εκδηλωθεί ένα κύμα φυγής καταθέσεων στην Ελλάδα.
Σημειώνεται μετά τη συνεδρίαση, στις 21:00, οι 19 κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, μαζί με τα έξι μέλη του διοικητικού Συμβουλίου, θα παρακαθίσουν σε κλειστό γεύμα εργασίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θεωρείται αναπόφευκτο, ότι θα τεθεί το ζήτημα της Ελλάδος και το θέμα των καταθέσεων και των πιέσεων που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, ήδη η ελληνική πλευρά, έχει λάβει μέτρα και έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει μία σκληρή και απαιτητική συζήτηση μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών για το ελληνικό πρόβλημα.
Πηγές από την ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά, αλλά είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα είναι στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν σήμερα στη Φραγκφούρτη. Να σημειωθεί πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμη τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση έναντι ενεχύρων από την ΕΚΤ. Υπάρχει δηλαδή ένα σωσίβιο ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ και διασφαλίζει προς το παρόν τις τράπεζες από τα χειρότερα.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι αν η εκροή των καταθέσεων κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με ποσά τις τάξεως των 500 και 600 εκατ. ευρώ την ημέρα, όπως συνέβη την Δευτέρα, η ρευστότητα είναι πεπερασμένη. Αν οι ελληνικές τράπεζες εξαντλήσουν τα ενέχυρα που έχουν στην διάθεσή τους, τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να πάμε σε χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του προγράμματος ELA, που αποτελεί μία μορφή έκτακτης χρηματοδότησης. Σε κάθε όμως περίπτωση, η υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ELA, αποτελεί ένα νέο και διαφορετικό κεφάλαιο σ’ αυτή την περιπέτεια, καθώς η ένταξη στο ELA, θα γίνει με όρους και προϋποθέσεις που θα θέσει η διοίκηση του ΕΚΤ και τους οποίους σήμερα δεν γνωρίζουμε.
Σήμερα επίσης –εκτός απροόπτου- αναμένεται να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο σε τακτική έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους τουλάχιστον 1,25 δις. ευρώ. Αν οι ελληνικές τράπεζες σηκώσουν το βάρος της έκδοσης θα είναι ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα στην ρευστότητα του συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση αβεβαιότητας που δημιουργείται στη χώρα μας με τις καταθέσεις και μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος βρεθεί στη δίνη αντίστοιχων αρνητικών συγκυριών, είναι μια αποτυχία της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Παρά τις ρυθμίσεις, τα μέτρα, τους μηχανισμούς, η ΕΚΤ και κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν συνθήκες ομαλότητας στις κεφαλαιακές ροές μεταξύ των διαφόρων περιφερειών.
Να θυμίσουμε ότι αμέσως μετά την αποτυχία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου του 2015, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι εγγυημένες.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε σε όλους τους τόνους πως με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εγγυημένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα εγγυηθεί χωρίς καμιά υποσημείωση και κανένα αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες.
Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
ΔΡΑΧΜΗ ΡΕΕΕΕΕ!!!!!!
ποιες καταθεσεις ρε…πλακα κανετε!!!!…..κατι ψιλα μεινανε στις χρεοκοπημενες ελληνικες κολοτραπεζες……να κρατικοποιηθουν ολες και να κλεισουνε…..και να γινει μια κρατικη υπο τον ελεγχο μιας εθνικης ηγεσιας……
ποιε καταθεσεις ρε…πλακα κανετε!!!!…..κατι ψιλα μεινανε στις χρεοκοπημενες ελληνικες κολοτραπεζες……να κρατικοποιηθουν ολες και να κλεισουνε…..και να γινει μια κρατικη υπο τον ελεγχο μιας εθνικης ηγεσιας……
Ο Μπουμπούκος τα πήρε από την Τράπεζα τα λεφτά του? Προσέξτε τον το έχει ανακοινώσει δημόσια, ότι θα τα πάρει και θα τα καταθέσει στο Εξωτερικό. Λαθραία εξαγωγή συναλλάγματος. Τέτοιος μπινές είναι.
Ο φιλος ο pat εχει δικιο.Αφου ολοι δεν εχουν λεφτα να πληρωσουν βγαζουν απο τα ετοιμα
Αφού κάνουν ότι μπορούν τα τρομολάγνα τσοντοκάναλα και οι αργυρώνητοι δημοσιοκάφροι για να τρομάξουν το λαό…
Ψυχραιμία καλέ… και να τα πάρετε όσοι έχετε ΠΟΥ θα τα κρύψετε?
Να σας τα φάνε οι ληστείες?
Αν κάτι αξιοσημείωτο είδαμε και στο τελευταίο τραγικό ναυάγιο του Νόρμαν Ατλάντικ είναι πως…σώθηκαν όσοι δεν πήδηξαν υπό το κράτος του πανικού…
Μην τσιμπάτε… εκείνοι που πρέπει να φοβούνται είναι αυτοί ακριβώς που γαυγίζουν ξεδιάντροπα για να μας τρομάξουν… γιατί αυτοί είναι που έχουν και τα πολλά μαύρα λεφτάκια!
Ψυχραιμία και ορθολογισμός χρειάζεται.
είναι πολύ απλο το πραγμα …2,7 δις εφυγαν από τις καταθεσεις αλλα πηγαν στο αδηφαγο κρατος …τελη κυκλοφοριας ,εμφια ,φορος εισοδήματος ,χαρατσια ,.. μας πηραν απο την τσεπη δηλαδή ..2 δις για τελη κυκλοφοριας 3 δις από εμφια …2 δις από φορο ανυπαρκτου εισοδήματος ….ακομα και στα 50 ρια μηχαμνακια εβαλαν κολοδαχτυλο….30 ευρω για 1.000.000 που πρεπει να πληρωσουν χαρατσι γιατι λεει η αδεια τους ,, το διπλωμα ,, εληξε και πρεπει να βγαλουν άλλη με το χαρατσι των 30 ευρω …λοιπον ;;;; ΜΗΝ ξεχεσετε τωρα στις 25 αυτους που μας εσωσαν ,και εχουν φροντισει για τα παραπανω