Σε πολλά μέρη της Ελλάδας υπάρχει ως έθιμο η ρίψη αυτοσχέδιων βεγγαλικών ή εν προκειμένω η χρήση «σαϊτών». Ο σαϊτοπόλεμος της Καλαμάτας είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα, με μεγάλη συμμετοχή, που όμως φέτος βάφτηκε με αίμα.
Το έθιμο που αναβιώνει ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα στις 20.00, αναφέρεται στην εφευρετικότητα των Ελλήνων και τον ηρωισμό τους επί Τουρκοκρατίας. Εκτός από την Καλαμάτα, αναβιώνει στην Μεσσήνη και την Αιθαία.
Σύμφωνα με τον θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων οι οποίοι είχαν την αριθμητική υπεροχή. Ο δυνατός θόρυβος και ο κρότος τρόμαζαν τα άλογα τόσο πολύ που έριχναν κάτω τους αναβάτες τους και έφευγαν φοβισμένα.
Όπως επιτάσσει η παράδοση, τα «μπουλούκια», όπως ονομάζονται οι ομάδες των σαϊτολόγων, οπλισμένοι με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση μπροστά στο πλήθος που παρακολουθεί. Τα πρώτα μπουλούκια δημιουργήθηκαν το 1920 με 1930.
Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες των 10-15 ατόμων, οι οποίες διαθέτουν λάβαρο, σαλπιγκτή και επικεφαλής. Συνήθως χρειάζονται περίπου εκατό κιλά μπαρούτι για 100 με 120 σαίτες.
Οι σαΐτολόγοι φορούν συνήθως παραδοσιακές στολές, ωστόσο τα τελευταία χρόνια φορούν και πρόχειρα ρούχα και στρατιωτικές στολές, όπως καταγράφεται στα βίντεο.