ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ

Κοινοποίηση:
turkish-cyprus-oil-spoil

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος εξέφρασαν ικανοποίηση για την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης προς αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας και της πυρκαγιάς στην Καρπασία, θέτοντας, ωστόσο, αίτημα για καταγγελία της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις μετά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, που συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία, και συζήτησε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διαρροή πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας, καθώς και για τις πυρκαγιές σε δασική περιοχή μεταξύ Γιαλούσας και Ριζοκαρπάσου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Αδάμος Αδάμου είπε ότι το φάσμα της καταστροφής στην Καρπασία, από τις πυρκαγιές και τη διαρροή πετρελαίου είναι τεράστιο. Παρατήρησε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών κινήθηκε ταχύτατα και μέσα σε μια ώρα είχε κινητοποιήσει τους πάντες και τα Ηνωμένα Έθνη και δηλώσαμε ετοιμότητα να προσφέρουμε βοήθεια ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της τ/κ, το οποίο αναίρεσε επειδή θα έρχονταν από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η καθυστέρηση της μιας μέρας στοίχισε πάρα πολύ. Δήλωσε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε αυτά τα θέματα και παρατήρησε ότι οι ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές φαίνεται να μην αποδίδουν.

Ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει σημαντικά κονδύλια στην τ/κ κοινότητα για θέματα περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα ώστε μην τρέχουμε να θεραπεύουμε τις παρενέργειες της μη λήψης μέτρων.

Είπε πρόσθετα πως παρότι τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενημερώθηκε ότι είναι απομακρυσμένες οι πιθανότητες η πετρελαιοκηλίδα να περάσει στις ελεύθερες περιοχές.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι από την Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρθηκε υλική βοήθεια που έγινε αποδεκτή και ανθρώπινο δυναμικό που δεν αποδέχθηκαν.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα δήλωσε ότι το θέμα είναι περιβαλλοντικό και άκρως πολιτικό, προσθέτοντας πως για ακόμα μια φορά οι νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας παρεμποδίστηκαν να προστατεύσουν την περιοχή Καρπασίας από την πετρελαιοκηλίδα, η οποία επέφερε ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον.

Αφού χαιρέτισε όλες τις ενέργειες που έγιναν από το Υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι η Επιτροπή κάλεσε το Υπουργείο Εξωτερικών και την Επίτροπο Περιβάλλοντος να ενεργήσουν σε συνεργασία με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές για να καταγγελθεί η Τουρκία σε όλα τα διεθνή φόρα τον ΟΗΕ, την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την κ. Μαυρονικόλα, η αντίδραση της Τουρκίας και του καθεστώτος στα κατεχόμενα απλώς επαναβεβαιώνει ότι η πίεση για επανέναρξη των συνομιλιών είναι επικοινωνιακό παιγνίδι.

Υπενθύμισε ότι ευρωπαϊκά κονδύλια διοχετεύονται στα κατεχόμενα για την προστασία του περιβάλλοντος και ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να γίνουν κοινωνοί των πράξεων του κατοχικού καθεστώτος και να ζητήσουν εξηγήσεις για τη διαχείριση των χρημάτων των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς από ό,τι φαίνεται δεν έχει αγοραστεί τεχνικός εξοπλισμός για αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.

«Τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών πρέπει να διοχετεύονται σωστά και να διενεργείται ο έλεγχος για διαπιστωθεί εάν τα κονδύλια για περιβαλλοντική προστασία δαπανώνται για αυτό το σκοπό», είπε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, αφού ανέφερε ότι τόσο για την πυρκαγιά όσο και για τη διαρροή πετρελαίου η Κυβέρνηση ορθώς αντέδρασε άμεσα και πρόσφερε βοήθεια, είπε ότι το κατοχικό καθεστώς αρνήθηκε αυτή τη βοήθεια και καθυστέρησε να αντιμετωπίσει την καταστροφή, αφού δεν διέθετε τα μέσα, ανέμενε βοήθεια από την Τουρκία και μόνο όταν φάνηκε ότι η πετρελαιοκηλίδα θα επηρέαζε τουριστικές εγκαταστάσεις αποδέχτηκε μικρή βοήθεια σε είδος.

Περαιτέρω, ο κ. Περδίκης χαιρέτισε το γεγονός ότι η απόφαση για παροχή βοήθεια έγινε στο πολύ ψηλό επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπήρξε άμεση αντίδραση από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προσφερθεί βοήθεια μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τον κ. Περδίκη, το γεγονός ότι οι κατοχικές αρχές για πολιτικές σκοπιμότητες επέτρεψαν να εξαπλωθεί η πετρελαιοκηλίδα, περιμένοντας συνεργεία από την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν την πετρελαιοκηλίδα, «αποτελεί πολιτικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο, το οποίο ως Βουλή καταγγέλλουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Περδίκης είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να παρέμβουν επειδή η συμφωνία Παπαδόπουλου – Ταλάτ το 2006 προνοούσε τη σύσταση τεχνικής επιτροπής που θα δημιουργούσε μηχανισμούς άμεσης αντίδρασης για αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπίνων καταστροφών. Το γεγονός, πρόσθεσε, ότι δεν δόθηκαν οι δυνατότητες παρέμβασης των κυπριακών δυνάμεων πυρόσβεσης και αντιμετώπισης της θαλάσσιας καταστροφής πρέπει να καταγγελθεί στα Ηνωμένα Εθνη, αφού συνιστά παραβίαση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου του 2006 και πρέπει να περιληφθεί στην υπό συζήτηση έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι η καταστροφή είναι αρκετά μεγάλη, καθώς με βάση τις τελευταίες πληροφορίες η έκταση στα παράλια φθάνει τα 7 χιλιόμετρα και πρόσθετα υπάρχει και η κηλίδα μέσα στη θάλασσα που έχει περιοριστεί μεν, αλλά δεν έχει καθαριστεί εντελώς.

Η Επίτροπος περιβάλλοντος πρόσθεσε ότι η διαδικασία καθαρισμού είναι μακρόχρονη, πολυδάπανη κα χρειάζεται εμπειρογνωμοσύνη και ανέφερε ότι «έχουμε πληροφορία ότι έφθασαν από την Τουρκία με μίσθωση ιδιωτικής εταιρείας 100 εμπειρογνώμονες για να αρχίσουν τη διαδικασία του καθαρισμού». Πρόσθεσε ότι εάν οι αρχές των κατεχομένων αποδέχονταν τη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας η καταστροφή δεν θα έφθανε στο σημείο που είναι σήμερα.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ακόμα πως η ad hoc Επιτροπή που εργάζεται για την προστασία του περιβάλλοντος στα κατεχόμενα θα προβεί σε διαβήματα στον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς χρειάζεται η παρέμβαση τους μέσα από το χρηματοδοτικό κανονισμό να δοθούν χρήματα για τον καθαρισμό, την προστασία και για την απόκτηση εξοπλισμού για να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν πιθανές ανάλογες ροές στο μέλλον.

Καταλήγοντας, είπε ότι πρέπει να γίνουν διαβήματα για να ακυρωθεί ο σχεδιασμός για εγκατάσταση αποθήκης καυσίμων στην Επτακώμη που είναι αρκετά βεβαρημένη.

Δύο ομάδες ειδικών στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων έχουν σχηματιστεί στα κατεχόμενα για τη διαχείριση της κατάστασης μετά την περιβαλλοντική μόλυνση από τη διαρροή πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού ΑΚΣΑ, στα κατεχόμενα Γαστριά.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το «υπουργείο» τουρισμού, περιβάλλοντος και πολιτισμού ανακοίνωσε ότι έχει σχηματιστεί μια ομάδα τεσσάρων ανθρώπων, τριών από την Τουρκία και ενός από ψευδοκράτος, για να γίνει η έρευνα για την μόλυνση της θάλασσας και να καθορισθούν τα απαραίτητα μέτρα. Η ομάδα αυτή, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ξεκίνησε τις εργασίες της σήμερα.

Δημοσιεύει τα ονόματα των καθηγητών που μετέχουν στην ομάδα που θα μελετήσει την έκταση της περιβαλλοντικής μόλυνσης, την επιρροή στο φυσικό περιβάλλον, τον κίνδυνο εξάπλωσης, τις περιοχές που κινδυνεύουν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Πρόκειται για πέντε καθηγητές από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο (Πολυτεχνείο) Μέσης Ανατολής και το «πανεπιστήμιο» εγγύς Ανατολής.

Τις αιτίες του προβλήματος θα εξακριβώσει άλλη ομάδα τεσσάρων καθηγητών από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο (Πολυτεχνείο) Μέσης Ανατολής.

Οι εκθέσεις που θα ετοιμασθούν θα δοθούν στο «υπουργείο» περιβάλλοντος αναφέρεται.

Στο μεταξύ, η περιβαλλοντική πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Κυριακή στις 10 το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας για την περιβαλλοντική καταστροφή και κάλεσε όλο τον κόσμο και όσους είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι να αφήσουν τις σημαίες και τα χρώματα και να συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με το philenews.com ο κόσμος θα μεταφερθεί με λεωφορεία από την κατεχόμενη Λευκωσία στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ΑΚΣΑ, στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα έχει τον τίτλο «Εάν έχεις δικαίωμα στο περιβάλλον, να πληρώσεις το τίμημα ΑΚΣΑ»(ÇEVRE HAKSA, HESAP VER AKSA).

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε στα γραφεία της ένωσης Τ/κ γιατρών, αναφέρθηκε ότι με αφορμή την καταστροφή στα Γαστριά και την πυρκαγιά, υπάρχει ανετοιμότητα στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Εκ μέρους της πλατφόρμας ο Ουμούτ Ακτσίλ ζήτησε να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς, δηλώνοντας ότι πρέπει να ερευνηθεί και γιατί η φωτιά δεν μπόρεσε να τεθεί υπό έλεγχο γρήγορα, λέγοντας ότι το ψευδοκράτος δεν έχει ελικόπτερο κατάσβεσης ακόμα.

Για την καταστροφή στα Γαστριά, αναφέρθηκε σε αναβλητική πολιτική της εταιρείας ΑΚΣΑ, η οποία δεν είχε σχέδιο άμεσης δράσης, υποστηρίζοντας ότι η καταστροφή οφείλεται και στην μη εξεύρεση ειδικών και εμπειρογνωμόνων, αλλά και στη μη αποδοκιμασία των «κυβερνήσεων» αυτής της πολιτικής αμέλειας της εταιρείας.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας Τ/κ «δημοσίων υπαλλήλων» (Kamu-Sen), Μεχμέτ Οζκαρντάς κατήγγειλε ότι ήταν εμφανές πως οι αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου από τη θάλασσα είχαν σκουριάσει και έλιωναν, σημειώνοντας ότι τέτοιες εγκαταστάσεις πρέπει να γίνονται με βάση τα διεθνή πρότυπα και αυτό δεν ξέρουν αν είχε ελεγχθεί όσον αφορά την ΑΚΣΑ. Στον κόσμο, πρόσθεσε, γίνονται έλεγχοι από μηχανικούς σε τέτοιες εγκαταστάσεις και οι εκθέσεις επιδίδονται στους αρμόδιους, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν έγινε, ανακοινώνοντας ότι η Kamu-Sen ετοιμάζεται να προσφύγει γι’ αυτό στη δικαιοσύνη εναντίον της «κυβέρνησης». Σε περίπτωση που η υπόθεση γίνει αποδεκτή θα είναι η πρώτη στο είδος της, είπε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: