«Ξεπάγωμα» του έργου στο Ελληνικό επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ-Αντίπαλοι στο δικαστήριο το ελληνικό δημόσιο με την Περιφέρεια Αττικής!

Κοινοποίηση:
ellhniko

Την ανατροπή της απόφασης του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που «πάγωσε» την επένδυση στο Ελληνικό επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ με την επανεξέταση του θέματος που έγινε σήμερα ενώπιον του αρμόδιου Τμήματος.

Υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας για την επένδυση στο Ελληνικό, πέραν του ΤΑΙΠΕΔ, παρενέβη το ελληνικό δημόσιο αλλά και οι εκπρόσωποι της εταιρείας Lamda Development που έχει προκριθεί για την εκτέλεση του έργου. Κατά τάχθηκε συνήγορος που εκπροσώπησε στη δίκη την Περιφέρεια Αττικής.
Από την πλευρά του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στη δίκη τα επιχειρήματα ανέπτυξε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ενώ με πρόσθετα επιχειρήματα στήριξαν την νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την επένδυση και οι συνήγοροι της εταιρείας που συμβάλλεται με το δημόσιο, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.
Ο αντεπίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρότεινε να απορριφθεί η επιχειρηματολογία που στήριξε και την αρνητική απόφαση του Κλιμακίου για την επένδυση περί αποκλεισμού από τη διαγωνιστική διαδικασία φυσικών προσώπων. Το επιχείρημά του ήταν πως φυσικά πρόσωπα είτε κατά μόνας είτε σε σύμπραξη με εταιρείες δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας τόσο μεγάλης επένδυσης.
Σε ότι αφορά όμως το σκέλος που σχετίζεται με ουσιώδεις τροποποιήσεις των όρων της διαγωνιστικές διαδικασίας, ο αντεπίτροπος ανέφερε πως εκεί υπήρξαν παραβιάσεις της νομοθεσίας.
Πάντως, η απόφαση του Δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πράξη 197/2014 -πρόεδρος η σύμβουλος Αγγελική Μαυρουδή και εισηγητής ο πάρεδρος Αθανάσιος Καρακόιδας) θεωρεί ότι ο αποκλεισμός των φυσικών προσώπων από το διαγωνισμό «έγινε χωρίς να προκύπτει καμία επίκληση ή συνδρομή συγκεκριμένου λόγου δημοσίας τάξης ή δημοσίας ασφαλείας ή δημόσιας υγείας ή άλλου επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί έναν τέτοιας ένστασης περιορισμό».

Μάλιστα, οι δικαστές θεωρούν πως υπάρχουν παραβιάσεις και στους όρους 2.3, 2.4 και 2.5 της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφού, όπως αναφέρουν, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιηθήκαν οι επίμαχοι δύο όροι ουσιωδώς εκ των υστέρων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από επενδυτές που είχαν ήδη αποκλειστεί. Αυτό, θεωρού, συνιστά παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: