Γέμισε η Θεσσαλονίκη άστεγους Σύριους κυνηγημένους από την ISIS

Κοινοποίηση:
prosfyges

Ολοένα και περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες βρίσκουν καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη, όμως… επειδή γλιτώνουν από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της πατρίδας τους δεν σημαίνει πως βρίσκουν και τη σωτηρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΡΣΙΣ, της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων, το τελευταίο χρονικό διάστημα στην πόλη παρατηρούνται μαζικές αφίξεις προσφύγων από τη Συρία, οι οποίοι αναγκάζονται να κοιμούνται στον δρόμο, ακόμη και σε παγκάκια στην πλατεία Αριστοτέλους.

Μόνο τον Σεπτέμβριο η ΑΡΣΙΣ υποδέχτηκε 70 πρόσφυγες από τη χώρα όπου διεξάγεται εδώ και τρία χρόνια ένας φονικός εμφύλιος, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ από αυτούς μόνο οκτώ έχουν παραπεμφθεί στο Υπνωτήριο Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς οι δυνατότητες της δομής είναι πλέον περιορισμένες λόγω έλλειψης θέσεων. «Οι υπόλοιποι κοιμούνται σε δρόμους, στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου τέλος πάντων μπορούν να βρουν ένα κατάλληλο μέρος, ενώ την ημέρα πηγαίνουν στο Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων που λειτουργεί η PRAKSIS, στην οδό Μοναστηρίου, όπου μπορούν να πλυθούν και να αναπαυθούν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός του γραφείου διαμεσολάβησης της ΑΡΣΙΣ Σοφία Κραλίδου.

Οι ανάγκες ρουχισμού τους καλύπτονται ως έναν βαθμό από την τράπεζα ειδών της ΑΡΣΙΣ, τη Σύμπραξη, που λειτουργεί στη Βενιζέλου 70. «Ωστόσο αντιμετωπίζουμε ελλείψεις και δεν μπορούμε να τους παρέχουμε ό,τι ζητούν» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Μαμελετζή από τη Σύμπραξη, κάνοντας έκκληση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να σταθούν αλληλέγγυοι, προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

«Αναζητούμε κυρίως κουβέρτες, sleeping bags, γάντια, κασκόλ, γάλατα μακράς διάρκειας και κονσέρβες, όπως και ρούχα και παπούτσια αντρικά, αφού πολλοί απ’ αυτούς κυκλοφορούν ακόμα με παντόφλες» προσθέτει, ζητώντας παράλληλα και τη βοήθεια των εστιατορίων της πόλης προκειμένου να μπουν σε διαδικασία διάθεσης μερίδων με στόχο να καλυφθεί μέρος των αναγκών σίτισης που παρουσιάζονται.

Η συγκέντρωση ειδών πραγματοποιείται στη Σύμπραξη και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2315-504301.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη μας γιατί ξεφύγανε απο τους αποκεφαλισμούς των ψυχοπαθών. Θα έπρεπε να γίνεται έλεγχος και να βοηθάμε μόνο πρόσφυγες πολέμου. Οι υπόλοιποι απο Πακιστάν Αφγανιστάν να κάτσουν σπίτι τους γιατί δεν υπάρχει σάλιο γενικώς εδώ.

Comments are closed.