Αυτό το καλοκαίρι είναι διαφορετικό στη Συρία. Οι αμμουδιές γέμισαν από μνημεία και αγάλματα για τους πεσόντες ήρωες του συριακού στρατού αλλά και για την κάθε συριακή οικογένεια που πενθεί τους νεκρούς της. Εντυπωσιακά έργα τέχνης που δείχνου ότι θα παραμείνουν “σχέδια επί άμμου” οι ευσεβείς πόθοι των τζιχαντιστών για εδραίωση στη Συρία.
Μνημείο στο Σύριο φαντάρο
Στην παραλία της άλλοτε κοσμοπολίτικης Ταρτούς, ο σύριος καλλιτέχνης Αλί Μουάλλα, εργάσθηκε για ημέρες με μοναδικό υλικό του την άμμο της Μεσογείου. Θέλησε μέσα από το παραθεριστικό τοπίο της αμμουδιάς να στείλει το δικό του μήνυμα -προβληματισμό , στους απανταχού λουόμενους της καλοκαιρινής περιόδου. Η Ταρτούς αν και φιλοξενεί τη ρωσική ναυτική βάση δεν έχει μείνει αλώβητη της φρίκης του πολέμου. Η πόλη μεγάλο ποσοστό χριστιανικού πληθυσμού έχει θρηνήσει πολλά παιδιά της που σκοτώθηκαν στον πόλεμο για την υπεράσπιση της Συρίας έναντι της Τζιχαντιστικής λαίλαπας.
Η πόλη με ένα μεγάλο ποσοστό χριστιανικού πληθυσμού έχει θρηνήσει τα παιδιά της που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της Συρίας έναντι της Τζιχαντιστικής λαίλαπας.
Το δεύτερο γλυπτό μνημείο του καλλιτέχνη αφορά ένα σύμπλεγμα μορφών. Οι γλυπτές μορφές που εικονίζονται περιπλεκόμενες ως ενιαίο σύνολο, χωρίς διαχωριστικές γραμμές στην απόδοση της κάθε μορφής, αντανακλούν τη σύμπνοια και την αλληλεγγύη του συριακού λαού στο πένθος και στο δράμα. Ο βουβός αλλά ηχηρός στην έκφρασή του πόνος αντιπροσωπεύει την αξιοπρέπεια της κάθε συριακής οικογένειας, της κάθε κοινότητας, της κάθε πόλης.
(Από ρεπορτάζ του συριακού καναλιού Adounia Tv)
Δ. Πορφύρης-Π. Σταφυλά