ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Διαγράφονται από τα Πανεπιστήμια…180.000 «αιώνιοι» φοιτητές !

Κοινοποίηση:
tavli

Στις 31 Αυγούστου, 180.000 αιώνιοι φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ θα διαγραφούν από τα μητρώα των ιδρυμάτων ανακοίνωσε… χθες εκ νέου ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος και μάλιστα υπογράμμισε ότι «όσοι θεωρούν ότι θα κάνουμε πίσω δεν έχουν παρά να περιμένουν λίγες μέρες για να εξακριβώσουν την ακρίβεια των λόγων μας».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το υπουργείο είναι σε «συνεργασία με τα συντονιστικά όργανα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε την 1η/9/2014 αυτή η κατάσταση να περάσει οριστικά στο παρελθόν. Στο άμεσο μέλλον ο νόμος ορίζει πως το συγκεκριμένο θέμα θα ρυθμίζεται από τους οργανισμούς των ιδρυμάτων, οι οποίοι όμως ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Συνεπώς ισχύει η νομοθεσία και αυτή ακριβώς θα εφαρμοστεί. Κίνητρό μας δεν είναι ο νομικισμός, αλλά η αποκατάσταση της έννοιας του κύκλου σπουδών, καθώς και η αποφυγή σειράς γραφειοκρατικών προβλημάτων αλλά και η αλλοίωση των στοιχείων που σχετίζονται με το φοιτητικό δυναμικό των ΑΕΙ και των ΤΕΙ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

11 Σχόλια

  1. Ο όρος «αιώνιος φοιτητής» είναι παραπλανητικός και ρατσιστικός. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν οργανωθεί από το έτος 1837 με βάση το γερμανικό μοντέλο γι’ αυτό το λόγο έχουν αυτή τη μονότονα επαναλαμβανόμενη διάταξη (η φοιτητική ιδιότητα αποκτάται δια της εγγραφής στην οικεία σχολή και απεμπολείται με τη λήψη πτυχίου ή το πέρας του φυσικού προσώπου ή με οικειοθελή παραίτηση ή εάν δεν ανανεωθεί η δήλωση εγγραφής κλπ). Μόνο τα αγγλοσαξωνικού τύπου ιδρύματα ακολουθούν διαφορετικό σύστημα πχ αυστηρό χρονικό όριο σπουδών, δύο το πολύ εξετάσεις για κάθε μάθημα με ποινή διαγραφής κλπ. Το αγγλοσαξωνικό σύστημα το έχει υιοθετήσει και το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτε, γιατί το κυπριακό κράτος εξολοκλήρου έχει υιοθετήσει το βρετανικό σύστημα διοίκησης από την εποχή της αποικιοκρατίας και της συνθήκης Ζυρίχης Λονδίνου (αυτό εκτείνεται σε όλη ανεξαιρέτως τη δημόσια διοίκησή του, το σύστημα δικαιοσύνης και δικαστηρίων, τη δομή των τριών εξουσιών, το προεδρικό πολίτευμα που είναι αμερικάνικου τύπου κλπ). Το ότι έχουν οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς ή η Βρετανία , η Ιρλανδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία αυτή τη δομή δεν συνεπάγεται ότι σώνει και καλά πρέπει να το υιοθετήσει και η Ελλάδα που είναι σαφώς μια χώρα λιγότερο ανεπτυγμένη και οσημέραι πτωχότερη. Με δύο λόγια δεν μπορεί στα πανεπιστήμια να είμαστε Αμερική και στα εισοδήματα ή τις υποδομές να είμαστε Ουγκάντα. Δυστυχώς πολύς κόσμος συγκρίνει μεγέθη που είναι ανόμοια, ποιοτικώς διαφορετικά και δεν επιδέχονται συγκρίσεως.
    Η Ελλάδα από συστάσεως του θεσμού του ΕΚΠΑ ακολουθεί το γερμανικό σύστημα / βαυαρικό σύστημα, και το ίδιο συμβαίνει στην Γερμανία, την Αυστρία, τις σκανδιναβικές χώρες και την Πορτογαλία. Η Ισπανία έχει ένα περισσότερο εντατικοποιημένο μοντέλο σπουδών όπως και η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ελβετία. Αυτές οι τελευταίες χώρες ακολουθούν ένα τρίτο μοντέλο περισσότερο πολύπλοκο, το γαλλικό, που έχει διάφορα πιο σύνθετα χαρακτηριστικά, αλλά οι φωστήρες που πλαισίωναν την κυρία Γιαννάκου ή την κυρία Διαμαντοπούλου απαξίωσαν να ασχοληθούν με το γαλλικό πρότυπο και θέλησαν να κάνουν την Ελλάδα νέα Καλιφόρνια! Σε γενικές γραμμές το γερμανικό μοντέλο χαρακτηρίζεται από τη μαζικότητα των σπουδαστών ενώ το αγγλοσαξωνικό μοντέλο έχει περισσότερο κολεγιακό στυλ.
    Η ουσία του πράγματος είναι ότι τα ελληνικά ΑΕΙ διαθέτουν πακέτο μαθημάτων τρείς φορές μεγαλύτερο ποσοτικά σε σχέση με το αγγλοσαξωνικό μοντέλο και είναι χαρακτηριστικό ότι οι έλληνες φοιτητές αντιμετωπίζουν εξετάσεις πολύ αυστηρότερες απ’ ο,τι οι αμερικανοί συνάδελφοί τους (ο Έλληνας φοιτητής μπορεί να κόβεται σαν να είναι καρότο λόγω της ενδεχόμενης αυθαιρεσίας του καθηγητή του). Αυτά τα στοιχεία τα αποσιωπούν οι συκοφάντες των ελληνικών σχολών, γιατί δεν συμφέρουν το καθεστώς. Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλοί απόφοιτοι ξένων, ομοταγών ΑΕΙ, οι οποίοι είχαν σπάσει τα μούτρα τους στις εδώ πανελλαδικές εξετάσεις, αφού γύρισαν στην πατρίδα μαζί με το πτυχίο που αγόρασαν στο εξωτερικό, τα βρήκαν μπαστούνια στο παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ νυν ΔΟΑΤΑΠ γιατί αποδείχτηκε πως ήσαν αστοιχείωτοι με βάση τις ελληνικές προδιαγραφές ! Αφετέρου είναι γνωστό ότι στις χώρες όπου ακολουθείται το ίδιο μοντέλο με το δικό μας (Γερμανία) μετά το έκτο έτος εισπράττονται ορισμένα δίδακτρα και εξέταστρα (συμβολικά και προσιτά δίδακτρα, είναι περίπου 440 ευρώ κατά έτος), οπότε πιέζεται ο σπουδαστής να δείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα στη μελέτη του (στην Ιταλία μάλιστα τα δίδακτρα υπάρχουν από το πρώτο έτος). Το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και στην Ελλάδα, ώστε να δουν μερικά πλουσιόπαιδα πώς βγαίνει το ημερομίσθιο. Δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα αυτού του μέτρου, διότι με την ίδια λογική τα ελληνικά μεταπτυχιακά προγράμματα θα ήσαν αντισυνταγματικά ενόψει του άρθρου 16 Σ.
    Η συζήτηση περί αιωνίων φοιτητών δείχνει την προσπάθεια της άρχουσας κοινωνικής τάξης, δηλαδή των κοινωνικών στρωμάτων που ήδη απολαμβάνουν ευμάρεια και ευρωστία, να εισαγάγει πρόσθετους φραγμούς στη δυνατότητα της μόρφωσης και να οδηγήσει οριστικά πλέον μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα στο περιθώριο (εργαζομένους φοιτητές, αρρώστους σπουδαστές, ορφανούς και αναπήρους, παιδιά διαλυμένων οικογενειών, επαρχιώτες σπουδαστές που δεν έχουν κατάλυμα, άλλους φοιτητές σεισμόπληκτους ή άστεγους λόγω της κρίσης, κοπέλες που αντιμετώπισαν μια αναπάντεχη εγκυμοσύνη και δεν διάλεξαν την εύκολη λύση της έκτρωσης, εφέδρους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού που έχουν ταυτόχρονα τη φοιτητική ιδιότητα και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος κλπ). Οι αργοπορημένοι φοιτητές δεν κοστίζουν απολύτως τίποτε στο κράτος ή το φορολογούμενο, διότι μετά το έκτο έτος διακόπτονται όλα τα δικαιώματα της ούτως ή άλλως αποψιλωμένης μέριμνας (βιβλία, φάρμακα, σίτιση, στέγαση στις υποβαθμισμένες εστίες, εισιτήρια κλπ). Μάλιστα με το νέο νόμο 4009/2011 οι παλαιοί φοιτητές δεν υπολογίζονται καν στον πληθυσμό του ιδρύματος διότι θεωρούνται «μη ενεργοί φοιτητές», δεν δικαιούνται να ψηφίζουν κανένα, δεν εκλέγουν κανένα όργανο, επομένως με τις νέες διατάξεις μειώνεται κι άλλο το ποσοστό χρηματοδότησης, γιατί καταγράφονται μόνον οι «ενεργοί φοιτητές» (δηλαδή οι νεοσσοί). Επίσης δεν καταλαμβάνουν τη θέση κανενός γιατί εισήχθησαν κατόπιν αδιάβλητων εξετάσεων και έχουν νόμιμο δικαίωμα να είναι εκεί όπου βρίσκονται, προφανώς δεν έχουν πέσει μέσα στη σχολή με αλεξίπτωτο (αν είχαν την ικανότητα και οι αιώνιοι επικριτές, θα είχαν περάσει και εκείνοι κατόπιν εξετάσεων και θα ήσαν και εκείνοι εγγεγραμμένοι). Υπάρχουν ασφαλώς και φοιτητές αδιάφοροι, οκνηροί, νωχελικοί, ή φοιτητές που εισήχθησαν σε άλλο τμήμα από εκείνο που ήθελαν και γι’ αυτό φαίνονται να είναι λιμνάζοντες, αλλά τα αρνητικά φαινόμενα υπάρχουν σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και δεν μπορεί να χαρακτηρίζουν την επιτυχία ή την αποτυχία του θεσμού ή του νόμου περί ΑΕΙ (μήπως οι Έλληνες δημοσιογράφοι είναι παράδειγμα προς μίμηση ή ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα του κατεστημένου βλ. ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ + ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ + ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ έχουν κάνει σημαία το ζήτημα των αργοπορημένων φοιτητών ? ) Η προπέτεια της κυβερνήσεως για το θέμα αυτό οφείλεται περισσότερο στην προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με τους συνδικαλιστές φοιτητές που ενίοτε παραφέρονται και δημιουργούν δυστυχώς έκτροπα. Ωστόσο ο αριθμός αυτών των φοιτητών είναι περιθωριακός, αφού κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά. Κατά δεύτερο λόγο επιδιώκεται η έξωση των παιδιών των κατώτερων εισοδηματικά τάξεων από τις σχολές, ώστε τα πλουσιόπαιδα να μην έχουν πια ανταγωνισμό. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των κυβερνώντων όταν αρχίσουν και οι μαζικές αυτοκτονίες των διαγραφόμενων φοιτητών, που θα προστεθούν στους 4000 αυτόχειρες της κρίσης του συστήματος στο οποίο ζούμε όλοι.

  2. Για μισό λεπτό ρε παιδιά,μιλάμε για 180.000 «κηφήνες».Το λέω αυτό γιατί δεν μιλάμε για άτομα που μπήκαν στις σχολές χθες ή προχθές.Μιλάμε για άτομα που μπήκαν μέχρι και πριν 15 χρόνια!!!Εάν σε τόσα χρόνια δεν κατάφερε κάποιος να ολοκληρώσει τις σπουδές του,ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΏΣΕΙ ΠΟΤΈ!Είτε γιατί δεν μπορεί,δεν κάνει γι αυτό που διάλεξε,είτε γιατί δεν θέλει και αδιαφορεί.
    Όσον αφορά τα περί οικονομικών προβλημάτων,να σας θυμίσω ότι την εποχή που μιλάμε,οι φοιτητές που είχαν οικονομικό πρόβλημα ήταν εξαιρετικά λίγοι.Αυτοί οι φοιτητές κατά κύριο λόγο,τελείωναν τις σπουδές τους νωρίτερα από τους άλλους,διότι έβαζαν στην άκρη τα παρτάκια,της κομματικές νεολαίες και την «ελεύθερη κι ωραία» φοιτητική ζωή και κοιτούσαν να τελειώσουν στην ώρα τους.
    Την περίπτωση-δικαιολογία του 10% με τον καθηγητή χούφταλο,την θεωρώ άκρως γελοία!Εξηγούμαι,δεν θεωρώ αυτήν την περίπτωση «φανταστική»,αλλά όταν έχεις μόνο ένα μάθημα να δώσεις και γνωρίζεις ότι έχεις απέναντί σου μια κουφάλα,πρέπει και εσύ να προετοιμαστείς κατάλληλα ώστε να κάνεις αυτό που πρέπει.Δηλαδή,εάν γράψεις 5 ή 6,η προαναφερθείσα κουφάλα,μπορεί να στο κάνει 4.Εάν όμως γράψεις 8 ή 9,το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σε περάσει.Με απλά λόγια,όταν πηγαίνεις σε μια μάχη,πηγαίνεις έχοντας συνυπολογίσει ΌΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ και δεν ψάχνεις δικαιολογίες για την ενδεχόμενη ήττα σου!
    Υ.Γ.1) Όταν μιλάμε για 180.000 φοιτητές,οι οποίοι αντί για 4 ή 6 χρόνια φοίτησης,έχουν ξεπεράσει τα διπλάσια,κάτι άλλο υπάρχει από πίσω και λέγεται κωλοβάρεμα!!!
    Υ.Γ.2) Ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε πόσα από αυτά τα 180.000 παιδάκια,είναι μέλη κομματικών νεολαίων και ποίων…
    Υ.Γ.3) Να σας πω εγώ ένα «προνόμιο» των αιωνίων φοιτητών;Συνεχείς αναβολές στρατεύσεως,μέχρι απαλλαγής και εξαγοράς,λόγω ηλικίας ή στην χειρότερη περίπτωση,θητεία 45 ημερών!

    1. 12 χρονια εκανα να παρω το πτυχιο και στρατο πηγα κανονικα και σε νεολαια δεν ανιηα και ελα εσυ μετα να μου πεις για κωλοβαρεμα…ξερω ησουν σιγουρα ο τυπος του μπροστινου θρανιου που σε ρωταγε ο αλλος αν ξερεις και απαντουσες «τιποτα» και πως καταφερνες να περνας με βαθμο τα μαηθηματα αποτελει πραγματικα μυστηριο…. αντε να βρεις το χυσομαλλο δερας και ασε τις πιπες

  3. Η αλήθεια που μας κρύβουν εμείς την αποκαλύπτουμε!

  4. Τα προνόμια «αιώνιων» φοιτητών εχουν ως εξης δεν δικαιουνται σιτιση , υγειονομικη περιθαλψη, στεγαση, νεα συγγραμματα, πασο. Αλλα δικαιουνται να πληρωνουν ολα τα παραπανω μαζι με το ενικιο τους και να περιμενουν ποτε θα »φυγει» το χουφταλο 65 χρονων και ανω που περναει το 10% καθε εξεταστικη.Με αγαπη ενας καθ. Φυσικης( απο το 2006) και πρωην »αιωνιος».

    1. Πολυ ευκολα οταν δεν το εχεις νοιωσει στο πετσι σου αυτο το 10% οπως σωστα ειπεε κραζεις……

  5. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ…ΠΟΛΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΧΡΩΣΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΓΑΜΗΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΗ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΑ ΠΕΣ ΜΟΥ….ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΕΔΩ Κ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΕΞΕΤΕΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΣΚΑΓΑΝ ΠΑΝΤΑ…ΞΑΝΑ ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ Κ ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    1. Όχι δεν ντρέπομαι για το «Επιτέλους» φίλε aek-anti-antifa, επειδή ξέρω τι γίνεται στα πανεπιστήμια. Για κάθε άδικη περίπτωση σε βάρος φοιτητή που δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του, υπάρχουν καμιά 30αριά που εκμεταλλεύονται τα προνόμια του «αιωνίου», μέχρι να…βγουν στη σύνταξη. Αυτά για το θέμα, καλημέρα…

      1. Aρα αυτα τρα 30 λαμογια που λες πρεπει να κυνηγησεις και οχι τον ερμο τον φοιτητη και στο ξεκαθαρισα ποιον φοιτητη εννοω πιστεψε με ειχα υπαρξει και γω ενας τετοιος που ευτυχως ξεμπεδεψα…..μην ευχεσαι για τιποτα σκεχουν πως τα παδια σου μπορει να εχουν την ιδια τυχη επειδη καποιο παχυδερμο ειναι κολλημενο…Η ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ

      2. Για πες μας ρε φίλε τι προνόμια έχουν οι αιώνιοι φοιτητές, γιατί μαλλόν ζηλεύεις ότι είναι νέοι και ζουν! Κατά βάθος σκατά προνόμια έχουν τόσο οι αιώνιοι όσο και οι υπόλοιποι φοιτητές!

        1. Ακριβως ετσι ειναι φιλε κανενα προνομιο…φοιτητικο πασο σταμαματει μετα απο καποιο χρονικο διαστημα οποτε που το ωφελος???ΤΟ ΜΟΝΟ ΩΦΕΛΟΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΗΩΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Comments are closed.