Δέκα μούτζες στον πιο βλάκα υπουργό της κυβέρνησης Νότη Μηταράκη. Την ώρα που οι αγρότες κλαίνε για το εμπάργκο Πούτιν αυτός τα βλέπει όλα ρόδινα. Ο κ.Μηταράκης δεν διεκδικεί μόνο το βραβείο ρουφανιάς και βλακείας αλλά δεν ξέρει να λέει και ψέμματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο λάδι και στο κρασί ενδέχεται να μην μπει εμπάργκο αλλά και αυτό είναι υπό αμφισβήτηση.
Από την αρχή της ουκρανικής κρίσης η Ελλάδα στόχευσε να μην πληγεί η χώρα μας από τις ρωσικές κυρώσεις τόνισε στο καθεστωτικό ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης
σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά δεν είναι σημαντικές, εφόσον το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία φτάνει το 1,5 %. Δήλωσε ακόμα ότι η ελληνική διπλωματία είναι σε απευθείας σύνδεση με τη ρωσική.
Σημείωσε ότι μπορεί να αποβεί θετική για τη χώρα μας η ιστορία με τις πτωχεύσεις των ρωσικών τουριστικών γραφείων, καθώς η φιλοξενία που προσέφερε στους ρώσους τουρίστες η Ελλάδα αποτελεί μήνυμα στη Ρωσία ότι η Ελλάδα σέβεται τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.
Ο υφυπουργός δήλωσε πάντως ότι η Ευρώπη προτίθεται να λάβει ακόμα πιο σκληρά μέτρα εναντίον της Μόσχας, κάτι που αυξάνει και το φόβο για περισσότερα αντίποινα, ενώ σημείωσε την πρόθεση των Βρυξελλών να προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καθώς το ρωσικό εμπάργκο παραβιάζει τις διεθνείς εμπορικές συνθήκες.
Είπε ακόμα ότι η Ελληνική πλευρά είναι πιθανό να προσφύγει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ώστε να αποζημιωθούν οι κλάδοι που θα πληγούν δυσανάλογα. Το κόστος για τη χώρα μας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σε απόγνωση οι αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας, καθώς χιλιάδες τόνοι φρούτων από τις συγκεκριμένες περιοχές, θα μείνουν στα ψυγεία και στα αζήτητα . Το μεγαλύτερο μέρος των ροδακίνων από την Ημαθία, διοχετεύεται στην αγορά της Ρωσίας και μάλιστα η συσκευασία τους έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές που ζητούν οι Ρώσοι αποκλειστικά, κάτι που η αγορά της Ευρώπης δεν προτιμά. Μετά το εμπάργκο της Ρωσίας τα φρούτα …μένουν στα αζήτητα.
Οσο οι διαπραγματεύσεις για το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο, οι Ελληνες παραγωγοί νιώθουν την απόγνωση να τους πνίγει. Μετά από μία καταστροφική χρονιά, βλέπουν ξαφνικά να τους επηρεάζει και η κρίση στην Ουκρανία. Η απόφαση του Κρεμλίνου να περάσει στην αντεπίθεση, με αντίποινα για τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει ΗΠΑ και ΕΕ για τη στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην υπόθεση της Ουκρανίας, απειλεί με σοβαρές συνέπειες τους αγρότες στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι τα ελληνικά προϊόντα δεν θα βιώσουν τις «σκληρές» συνέπειες από το εμπάργκο της Ρωσίας, αλλά οι παραγωγοί αγωνιούν. Ηδη, μετά από το σχετικό διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, «πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα, με προορισμό τη Ρωσία, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων να μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών.
Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μετά από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία, στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει η ελπίδα πως το γεγονός ότι δεν υπάρχει οργανωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ συνολικά και της Ρωσίας, αλλά μόνο διμερείς συμφωνίες με κράτη- μέλη μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, όμως όλα αυτά για τους αγρότες είναι πολύτιμος χρόνος που χάνεται, ενώ τα προϊόντα τους παραμένουν σε ψυγεία κατά χιλιάδες τόνους.
Ο φόβος τους δεν είναι μόνο η τύχη της παραγωγής, καθώς η Ρωσία είναι ένας βασικός προορισμός των προϊόντων τους, αλλά και η πορεία των τιμών- που πέφτουν κατακόρυφα- όπως και το μέλλον. Γιατί εκφράζουν την αγωνία ότι μπορεί να χαθεί οριστικά η συγκεκριμένη αγορά εξαιτίας του επιβολής του εμπάργκο.
Σταμάτησαν οι φορτώσεις
«Ηδη, η εξαγωγή φρούτων προς τη Ρωσία ουσιαστικά σταμάτησε. Κανένας εισαγωγέας ή εξαγωγέας δεν φορτώνει, γιατί δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η εξέλιξη. Οι Ρώσοι δεν ακυρώνουν τις συμφωνίες, απλά δεν φορτώνουν, γιατί αν το εμπάργκο ισχύσει, θα χρειαστεί τα φορτηγά να επιστρέψουν. Μόνο στην Ημαθία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8.000-9.000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, μεγάλο μέρος των οποίων -πάνω από 50%- έχουν ως προορισμό τη Ρωσία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.
Μάλιστα, οι παραγωγοί φοβούνται ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι η χαριστική βολή, σε μία καταστροφική χρονιά εξαιτίας της χαλαζόπτωσης, των βροχών και της υπερπαραγωγής ροδάκινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα: το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας κατευθύνεται στη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, όπου έχουν επίσης ακυρωθεί πολλές φορτώσεις για Ρωσία και οι τιμές έχουν πέσει δραματικά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος», Στράτος Αυγουστής.
Καταστροφική θα είναι ενδεχόμενη ισχύς του εμπάργκο και για τις εξαγωγές κομπόστας και χυμού ροδάκινου, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου. Σήμερα, η ρωσική αγορά απορροφά περίπου 6.000-7.000 τόνους ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου και 15.000-20000 τόνους χυμού ροδάκινου, συνολικής αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Φόβος ότι θα χαθεί η αγορά
Πέρα όμως από την άμεση απώλεια εσόδων από τις εξαγωγές, οι παραγωγοί φοβούνται ότι μπορεί να χαθεί οριστικά η ρωσική αγορά, καθώς άλλες χώρες- όπως η Αργεντινή, η Χιλή και η Τουρκία- παραμονεύουν για να αναπληρώσουν με δικά τους προϊόντα τις ελλείψεις στη Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στη Ρωσία έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 108 εκατ. ευρώ (12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο) και σε όγκο τους 140.000 τόνους. Εξ αυτών, 122.000 τόνοι «έφυγαν» απευθείας από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Επίσης, κατά το τελευταίο έτος, το 41% των συνολικών εξαγωγών νωπού ροδάκινου κατευθύνθηκε στην αγορά της Ρωσίας.
Ξεκαθαρίζει την Παρασκευή το τοπίο
«Το τι θα συμβεί τελικά με τα ελληνικά προϊόντα θα το μάθουμε όταν η ρωσική πλευρά εξειδικεύσει τα μέτρα ανά χώρα. Αυτό αναμένουμε να γίνει μέχρι σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να ησυχάσουμε, ασχέτως των όσων ειπώθηκαν στη σύσκεψη στο υπουργείο» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Γεώργιος Πολυχρονάκης, που επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη.
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στη Ρωσία έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 108 εκατ. ευρώ (12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο) και σε όγκο τους 140.000 τόνους. Εξ αυτών, 122.000 τόνοι «έφυγαν» απευθείας από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Επίσης, κατά το τελευταίο έτος, το 41% των συνολικών εξαγωγών νωπού ροδάκινου κατευθύνθηκε στην αγορά της Ρωσίας.
Στα 11,8 δισ. ευρώ οι ευρωπαϊκές εξαγωγές
Το 2013, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ανήλθαν συνολικά σε 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ, και αντιστοιχούσαν το 9,9% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία.
Τα φρούτα, το τυρί, το χοιρινό κρέας και τα λαχανικά αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς αγροτικών προϊόντων στις εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία, συνολικού ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2013. Ακολουθούν τα αλκοολούχα ποτά (725 εκατομμύρια ευρώ) και το κρασί (595 εκατομμύρια ευρώ).
Η ζωή είναι ωραία. Ο μισθός τρέχει, διακοπές, εξουσία, κύρος. Ακόμα και να μην είσαι πια σε κυβέρνηση, δεκάδες πόρτες είναι ανοιχτές. Τι γλυκό το δημόσιο χρήμα! Τι εθισμό που προκαλεί η ενασχόληση με τα κοινά! Σας ευχαριστούμε που μας στηρίζετε με την ψήφο σας. χαχαχα!
Αγαπητό Μακελειό, στο πιο πάνω άρθρο διάβασα ότι ενδεχομένως να μην επιβληθεί εμπάργκο στο κρασί και στο λάδι. Ενημερώθηκα ότι ΣΕ ΟΛΑ τα προιόντα αγροτικής παραγωγής θα επιβληθεί το Εμπάργκο. Η Ρωσσική κυβέρνηση ορθώς πράττει άρα έχουμε άλλο ένα λόγο για να μαυρίσουμε Σαμαρά στην Ελλάδα και Προδότη Αναστασιάδη στην Κύπρο.
+1.000.000
Εχει αφησει πολλες γλαστρες με φουντα ο Γιωργακης στη Βουλη οταν εφυγε και τις βρισκουν ακομη.
Αγαπητοι παραγωγοι των περιοχων που παραγετε προϊόντα προς εξαγωγη στη Ρωσια, κανεις δεν σας ζητησε να γινετε γεωπολιτικοι αναλυτες κι ουτε οικονομολογοι για να ειχατε καταλαβει και δει, για του που το πηγαιναν οι φωστηρες που αφησατε να σας κυβερνουν. Πριν δυο μηνες πηγατε και ψηφισατε το «συνταγματικο τοξο» οπως το ονομαζουν. Τους δώσατε δηλαδη το αλλοθι να σας επικαλουνται και να κανουν οτι δεν σας συμφερει και συμφερει τα αφεντικα τους. Ψηφισατε αυτο το τοξο τους, ενω γνωριζετε οτι ολοι αυτοι ειναι δεμενοι πανω στο αρμα εναντιον των συμφεροντων σας. Να κλαψω δεν μπορω γιατι θα θεωρηθει οτι σας λειπει ο κοινος νους να βλεπετε τα πραγματα. Να εξοργιστω επισης το ιδιο, γιατι δεν ξερω κατα ποιου το μερος να παρω.
Το διδαγμα που βγαινει απο αυτη την ανωμαλια με τις εξαγωγες σας ειναι οτι και στο μελλον το ιδιο «λαθος» θα κανετε και θα πατε παλι να τους νομιμοποιησετε δια της ψηφους σας και μετα θα βγαινουν και θα λαλουν και κραζουν, οπως τα ορνια απο ψηλα γιατι θα σας βλεπουν ως καρματα κι οχι ως ανθρωπινες ψυχες, κοινως αψυχα κουφαρια. Θα λεν με περισιο θρασος, μας ψηφισε ο λαος, αλλα με τι κολπα και απατες δεν θα το λενε. Δεν θα εκθεσουν το Megaλο καναλι που με το αζημιωτο εχει αναλαβει καθημερινα να σας αλεθει το κεφαλι.
Για δεστε αυτον τον τυπο ποσο υποτακτικος και δουλος ειναι στην Ε.Ε και το παιζει σαν να μη συμβαινει τιποτα. Ο,τι διαταξει η Ε.Ε και εμεις αναλαμβανουμε να ασκουμαστε τις τουμπες σαν μαϊμούδες.
ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΒΛΑΜΜΕΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΠΕΡΥΣΙ Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ
ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ Μ Ο Ν Ο ΕΛΛΗΝΕΣ
ΚΑΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ
μαρμελαδα
ΑΦΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ,ΠΡΟΣ ΤΙ,ΛΟΙΠΟΝ, Η ΑΠΟΡΙΑ?