Στα πρόθυρα της γενικευμένης οικονομικής κατάρρευσης η ελληνική επιχειρηματικότητα!

Κοινοποίηση:
cyepix

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση λειτουργεί ως με ένα περίεργο τρόπο για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ισχυρές που προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες κερδίζουν έδαφος και γίνονται ισχυρότερες. Οι αδύναμες και δυσπροσάρμοστες  εξασθενούν περαιτέρω. Το αποδεικνύουν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του Χρηματιστηρίου: Μέσα σε συνθήκες μειούμενης ζήτησης, ανεπαρκούς χρηματοδότησης και αυξανόμενων φορολογικών επιβαρύνσεων, 4 στις 10 εισηγμένες  όλων των κλάδων βελτίωσαν πέρυσι τις επιδόσεις τους, κέρδισαν μερίδια αγοράς και εμφάνισαν αυξημένη κερδοφορία. α

Μειωμένος κατά 4,7% ήταν ο συνολικός κύκλος εργασιών, ο οποίος προσέγγισε τα 66 δισ. ευρώ. Η κάμψη  αυτή οφείλεται κυρίως στην σημαντική μείωση των τιμών πετρελαιοειδών και στην «απραξία» του κατασκευαστικού κλάδου (-5,7%).

Οι εταιρίες που απευθύνονται κυρίως στην ελληνική αγορά υπέστησαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στον τζίρο τους: Ενδεικτική η μείωση των εσόδων των εταιρειών media κατά 15%, λόγω συρρίκνωσης της διαφημιστικής δαπάνης.

Το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα των 199 εισηγμένων είναι εξαιρετικά αρνητικό, αλλά δεν αντανακλά τις πραγματικές επιδόσεις τους: Οι ζημίες ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 7,5 δισ(!) ευρώ, δημιουργώντας την εντύπωση ότι οι περισσότερες εταιρείες του ΧΑ βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Η αλήθεια είναι ότι οι ζημίες αυτές – και άλλες περισσότερες – προέρχονται από τις τράπεζες, οι οποίες αναγκάστηκαν να διενεργήσουν κολοσσιαίες προβλέψεις για επισφάλειες (10 δισ. ευρώ) και να αναπροσαρμόσουν στοιχεία του ενεργητικού τους.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: