Μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο NextBigFuture προβλέπει δραστική αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού στην Ευρώπη έως το 2050, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για το δημογραφικό μέλλον της ηπείρου.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα (2025), οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη φτάνουν τα 46 εκατομμύρια, ή περίπου το 6% του συνολικού πληθυσμού της ηπείρου. Η αύξηση αυτή συγκριτικά με το 2016 (τότε ήταν 4,9%) αποδίδεται σημαντικά στις μεταναστευτικές ροές (50–60 %) αλλά και σε υψηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στους μουσουλμάνους, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό (40–50 %).

Οι μεγαλύτερες μουσουλμανικές κοινότητες βρίσκονται σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία, με τη Γαλλία να «φιλοξενεί» τα περισσότερα από απόλυτη σκοπιά, αλλά και σημαντική αναλογία γεννήσεων από μουσουλμάνες μητέρες.
Ένα στοιχείο-κλειδί στην ανάλυση είναι το συνολικό ποσοστό γονιμότητας: οι μουσουλμάνες γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 2,6 παιδιά, ενώ οι μη μουσουλμάνες περίπου 1,6, ενώ η γενική γονιμότητα της Ευρώπης κινείται στα 1,5 παιδιά ανά γυναίκα, γεγονός που δημιουργεί φυσική μείωση του πληθυσμού χωρίς την εισροή μεταναστών.

Με αυτές τις τάσεις, η πιθανότητα είναι υπαρκτή: μέχρι το 2050, η Γαλλία θα μπορούσε να καταγράψει περισσότερες γεννήσεις από μουσουλμάνες μητέρες παρά από «παραδοσιακές» γαλλικές οικογένειες.

Ο Brian Wang, συγγραφέας της ανάλυσης που δημοσιεύει η ιστοσελίδα nextbigfuture.com, προειδοποιεί ότι αυτή η δημογραφική μεταβολή μπορεί να αλλάξει τον πολιτισμικό και κοινωνικό χάρτη της Ευρώπης, χωρίς όμως απαραίτητα να οδηγήσει σε καταστροφολογία. Αντίθετα, υπογραμμίζει πως η δημογραφική αλλαγή είναι φυσικό αποτέλεσμα των σημερινών τάσεων και γεννήσεων − και όχι μόνο ενός απλού σεναρίου «μεταβολής και σύγκρουσης». Οι νεκροί του Μπατακλάν όμως σίγουρα θα είχαν άλλη άποψη σήμερα.






