Ο πλανήτης ξαναπαίρνει φωτιά και το φυτίλι ανάβει αυτή τη φορά στον εύφλεκτο Καύκασο! Εκεί όπου συγκρούονται συμφέροντα δισεκατομμυρίων, αγωγοί, μυστικές υπηρεσίες και ΝΑΤΟϊκά κοράκια που διψούν για αίμα και κυριαρχία. Το Αζερμπαϊτζάν μπαίνει στο κάδρο σαν «δεύτερη Ουκρανία», την ώρα που η Δύση στήνει πονηρά το δεύτερο μέτωπο κατά της Ρωσίας, με στόχο να την περικυκλώσει και να τη γονατίσει.
Από πίσω οι γνωστοί ύποπτοι: Η ΜΙΤ, η CIA, το ΝΑΤΟ και οι εργολάβοι της παγκοσμιοποίησης που ονειρεύονται νέο παγκόσμιο χαμό για να χτίσουν πάνω στα αποκαΐδια την απόλυτη κυριαρχία τους. Όμως η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Το σφυρί του Πούτιν είναι έτοιμο να πέσει βαρύ και αμείλικτο. Και τότε… κανείς δεν θα μπορεί να το σταματήσει.
Η ρήξη αυτή, που χαρακτηρίζεται από πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές αναταράξεις, δημιουργεί ερωτήματα για το αν μια σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών είναι πλέον αναπόφευκτη.
Το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο αν ληφθεί υπόψη η εμπλοκή της Τουρκίας αλλά και οι γεωπολιτικές βλέψεις γύρω από τον έλεγχο στρατηγικών περιοχών, όπως ο διάδρομος Sünik.Πρώτες ρωγμές στις σχέσεις Ρωσίας – Αζερμπαϊτζάν
Η επιδείνωση των σχέσεων ξεκίνησε με μια σειρά από κρίσεις, όπως το αεροπορικό δυστύχημα στην Aktau, όπου κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Ρωσία είχε δώσει εντολή κατάρριψης.
Εντάσεις δημιουργήθηκαν και από τη σύλληψη εγκληματικής ομάδας στην Yekaterinburg, όπου κυρίως μέλη ήταν Αζέροι.
Τα μέσα ενημέρωσης στο Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν έντονη αντι-ρωσική ρητορική, καλώντας τη διασπορά να κινητοποιηθεί.
Παράλληλα, η πώληση της ρωσικής εταιρείας Rosatom του μεριδίου της στο πυρηνικό εργοστάσιο Akkuyu στην Τουρκία φαίνεται να αντικατοπτρίζει μια στρατηγική απομάκρυνση ή αναπροσαρμογή που σχετίζεται με την κατάσταση στην περιοχή.
H Τουρκία και το «Turanist tandem»
Η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν («Turanist tandem») έχει ενισχυθεί μετά τις επιτυχίες τους σε περιοχές όπως η Συρία και το Nagorno Karabakh δημιουργώντας μια αυξανόμενη αίσθηση αυτοπεποίθησης.
Η πρόσφατη δοκιμή του πυραύλου «Tayfun» από την Τουρκία, καθώς και η αναδίπλωση της Ρωσίας από το έργο της πυρηνικής εγκατάστασης Akkuyu, δείχνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Μπακού επιδεινώνονται σε επικίνδυνο βαθμό.
Η πιθανότητα ενός στρατιωτικού επεισοδίου ή ακόμα και σύρραξης δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά αν αναμειχθούν μη κρατικές οργανώσεις και αν η Τουρκία αποφασίσει να υποστηρίξει ενεργά το Αζερμπαϊτζάν.
Στρατιωτικές εκτιμήσεις και σενάρια – Ο ρόλος της Βρετανίας
Παρότι πολλοί αναλυτές, όπως ο Αζέρος στρατιωτικός σχολιαστής Akil Rustamzadeh , πιστεύουν ότι μια στρατιωτική σύγκρουση είναι απίθανη, επειδή η ρωσική στρατιωτική μηχανή δυσκολεύεται να κινηθεί στις ορεινές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν και η Μόσχα έχει άμεσες ανάγκες στο ουκρανικό μέτωπο, άλλοι εκφράζουν ανησυχίες.
O λόγος για τον Βρετανό πρέσβη στο Μπακού, Fergus Auld, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς το Αζερμπαϊτζάν αναφορικά με τα πρόσφατα γεγονότα που σχετίζονται με τη σύλληψη μεγάλου αριθμού Αζέρων εθνοτικής καταγωγής στην ρωσική πόλη Yekaterinburg. «Ανησυχούμε βαθύτατα για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εις βάρος Αζέρων στη Ρωσία. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη μας προς τον λαό του Αζερμπαϊτζάν αυτή τη δύσκολη ώρα. Εκφράζουμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες του Αζερμπαϊτζάν για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης», έγραψε με νόημα ο Auld στο προσωπικό του ιστολόγιο, επιχειρώντας να υπονομεύσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Μπακού.
Ευλόγως, τα σχόλια του Auld μπορούν να θεωρηθούν ως κατάφωρη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Υπενθυμίζεται ότι από το 1997 λειτουργεί στο κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν διμερής ομάδα εργασίας για τις σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία

Κεντρικό σημείο συγκρούσεων είναι ο διάδρομος Sünik που συνδέει την Αρμενία με το αζερικό έδαφος της Nakhichevan.
Η απόκτηση αυτού του διαδρόμου θα επιτρέψει την απευθείας διαμετακόμιση εμπορευμάτων από την Κίνα προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία και μειώνοντας το γεωστρατηγικό της μονοπώλιο. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Nikol Pashinyan προσπαθεί να διαπραγματευτεί με στόχο τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις στην Αρμενία, ειδικά οι επικείμενες εκλογές, δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον.
Σε περίπτωση αποτυχίας των διπλωματικών προσπαθειών, η Ρωσία μπορεί να επικαλεστεί τις υποχρεώσεις της στο CSTO και να επέμβει στρατιωτικά.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova δήλωσε ότι η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν διατηρούν σχέσεις στρατηγικής συμμαχίας και υπάρχουν δυνάμεις που ενοχλούνται από αυτή τη συνεργασία. Όπως υπογράμμισε, οι σχέσεις αυτές έχουν ιστορικό βάθος και στηρίζονται σε κοινές εμπειρίες από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Παρά τις εντάσεις, εκτιμάται ότι οι δύο χώρες θα αποφύγουν την πλήρη ρήξη, καθώς τα κοινά συμφέροντα – σε ενεργειακά, γεωπολιτικά και πολιτιστικά επίπεδα – παραμένουν ισχυρό κίνητρο για την εξομάλυνση των σχέσεων.
Ο πολιτικός αναλυτής Sergey Markov εκτιμά ότι οι σχέσεις Ρωσίας–Αζερμπαϊτζάν δεν πρόκειται να επιδεινωθούν σε βάθος, λόγω των ισχυρών ανθρωπιστικών και πολιτισμικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών. Όπως τόνισε, στη Ρωσία ζει μια κοινότητα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Αζέρων, ενώ χιλιάδες Ρώσοι διαμένουν στο Αζερμπαϊτζάν και φοιτούν σε ρωσόφωνα σχολεία. Επίσης, οι αζερικές αρχές παρέχουν σημαντική υποστήριξη στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας.
Πιθανότητα ευρύτερης σύγκρουσης και ρόλος του ΝΑΤΟ
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, μια σύγκρουση ανάμεσα σε Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μείζον γεωπολιτικό επεισόδιο, ειδικά αν εμπλακεί το ΝΑΤΟ, μέσω της Τουρκίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Αζερμπαϊτζάν είναι πιθανό να συμμαχήσει με τη Δύση, επιτείνοντας την αντιπαράθεση με τη Μόσχα.
Ενώ οι άμεσες στρατιωτικές συγκρούσεις φαίνεται να απομακρύνονται για την ώρα, η συσσώρευση πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών προκλήσεων καθιστά τη σύγκρουση μια υπαρκτή απειλή.
Οι τουρκογενείς ψάχνονται για να φάνε το κεφάλι τους! Μακάρι να το πάθουν αλλά ας κοιτάξουμε εμείς τα του οίκου μας γιατί η Ελλάδα διαλύεται από συμμορίες εντόπιες και ξένες και εντός των συνόρων…
Οι CIA,MIT εχουνε βαλει χερι στο αζερμπαιτζαν,αρμενια αποψε το βραδυ ο προεδρος της αρμενικης βουλης προτεινε να απαγορευτουνε τα ρωσικα ΜΜΕ να εκπεμπουνε στην αρμενια.
Εχουνε γινει κωλος και βρακι και η δυο χωρες με τον ερντογαν.
G.U.M.A.