ΣΥΡΙΑ: ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΥΖΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛ ΣΑΑΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΡΩΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ – ΚΑΤΑΠΙΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Κοινοποίηση:
01

Η Δαμασκός αναγκάζεται σε συμφωνία με τους Δρούζους μετά τις σφοδρές συγκρούσεις – Το Τελ Αβίβ κερδίζει στρατηγικά ερείσματα, ενώ η Άγκυρα σιωπά εκκωφαντικά

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας ανακοίνωσε την επίτευξη εκεχειρίας στην πόλη Σουέιντα, όπου η πλειονότητα των κατοίκων ανήκει στη κοινότητα των Δρούζων και όπου οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους αλλά και την παρέμβαση του Ισραήλ, που βομβάρδισε ακόμη και το υπουργείο Άμυνας στην Δαμασκό.

Σύμφωνα με την κρατική ανακοίνωση, οι δυνάμεις του καθεστώτος θα εγκαταστήσουν σημεία ελέγχου στην περιοχή, με σκοπό την επιτήρηση της κατάστασης και τη διασφάλιση της τάξης.

Η Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε την είσοδο του στρατιωτικού συγκροτήματος του συριακού καθεστώτος στη Δαμασκό. Οι IDF δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις ενέργειες του καθεστώτος εναντίον των Δρούζων αμάχων στη νότια Συρία.

Όροι της συμφωνίας

Παρέμβαση κρατικών δομών και απελευθέρωση κρατουμένων
Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε από αραβικά μέσα ενημέρωσης, ο σεΐχης Γιούσεφ Τζαρμπού, ένας από τους ηγέτες των Δρούζων στη Συρία, παρουσίασε τους βασικούς όρους της εκεχειρίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του:

  • Οι δρόμοι της Σουέιντα θα τεθούν υπό τον έλεγχο των κρατικών δυνάμεων.
  • Τα κρατικά ιδρύματα στην πόλη θα επαναλειτουργήσουν — πιθανότατα αναφέρεται σε υπηρεσίες που βρίσκονταν εκτός λειτουργίας ή λειτουργούσαν ανεπίσημα.
  • Θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους της δρουζικής κοινότητας και του καθεστώτος, για να εξετάσει τις παραβιάσεις και τα «εγκλήματα» που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών.
  • Όλοι οι συλληφθέντες που κρατούνται για τα πρόσφατα επεισόδια θα αφεθούν ελεύθεροι.

Βεβαίως θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν είναι σαφές αν ο συγκεκριμένος σεϊχης εκπροσωπεί ολόκληρη την κοινότητα των Δρούζων της Συρίας.

Ισραήλ: «Η ειρήνη θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του καθεστώτος»

Εν μέσω των ισραηλινών επιθέσεων κατά της Συρίας ως απάντηση στην πρόσφατη βία κατά της κοινότητας των Δρούζων, η πιθανότητα να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της νέας συριακής κυβέρνησης «εξαρτάται από τη συμπεριφορά του καθεστώτος», σύμφωνα με έναν ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο.

«Όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά αυτού του καθεστώτος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα έχουν πάρει αρνητική τροπή τις τελευταίες ημέρες, μετά από μια σύντομη περίοδο ηρεμίας. Αλλά δεν αυταπατόμαστε», λέει ο αξιωματούχος.

«Η πολιτική μας δεν βασίζεται σε ψευδαισθήσεις, αλλά στην πραγματικότητα. Πρώτα απ’ όλα, θέλουμε ασφάλεια και είμαστε σαφείς με την άλλη πλευρά σχετικά με το τι περιμένουμε», προσθέτει ο αξιωματούχος.

«Η Συρία κάνει σοβαρά λάθη. Η νομιμότητα που απέκτησε πρόσφατα το καθεστώς τους μπορεί να διαστρεβλώνει την αίσθηση της πραγματικότητας… θα ήταν καλό να ξυπνήσουν. Αυτή η χώρα έχει διαλυθεί από μέσα για χρόνια, με εξωτερική βοήθεια, μέσω ατελείωτων πολέμων και αιματοχυσίας. Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν τους βοηθά να φτάσουν σε ένα καλύτερο σημείο», συνεχίζει ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος λέει ότι η στάση της Δαμασκού απέναντι στους ευρωπαίους και ξένους παράγοντες δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στη Συρία: «Όταν αυτό το καθεστώς ήρθε στην εξουσία, μιλούσαν ευγενικά — οι άνθρωποι έλεγαν «κοιτάξτε, μιλάνε»… Ξέρουν ακριβώς τι θέλουν να ακούσουν οι Ευρωπαίοι και το λένε. Αλλά υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της ρητορικής τους στο εξωτερικό και των πράξεών τους στο εσωτερικό».

«Τελικά, μεταφέρουμε μηνύματα που αντικατοπτρίζουν αυτές τις αλήθειες. Φυσικά, θα προτιμούσαμε να μην είχαν συμβεί αυτά τα γεγονότα, αλλά δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Ως γείτονες, δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Αυτό είναι όλο», λέει ο αξιωματούχος.

Όσον αφορά το αν το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα πιο βαθιά στο συριακό έδαφος για την υπεράσπιση των Δρούζων, ο αξιωματούχος λέει: «Υπάρχουν δύο μέθοδοι — η μία είναι να απειλείς όλη μέρα, η άλλη είναι να ενεργείς χωρίς να μιλάς», πριν προσθέσει ότι το Ισραήλ «δεν είναι υπέρ της διόγκωσης αυτού του ζητήματος».

Ο αξιωματούχος προσθέτει: «Οι Αμερικανοί — και όχι μόνο αυτοί — έχουν εμπλακεί σε προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης από πριν από δύο ημέρες. Έχουμε έναν θετικό διάλογο μαζί τους».

Οι Δρούζοι εισέρχονται μαζικά στη Συρία

Νωρίτερα εκατοντάδες Δρούζοι πολίτες του Ισραήλ διέσχισαν τη συνοριακή γραμμή και εισήλθαν στη Συρία, σε μια κίνηση διαμαρτυρίας για τις αιματηρές συγκρούσεις που μαίνονται στην επαρχία της Σουέιντα.

Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), ο οποίος ανέφερε ότι στρατιώτες επιχειρούν να επαναφέρουν τους Δρούζους πίσω στο Ισραήλ.

Η IDF παραδέχθηκε πως δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για την κλίμακα του περιστατικού, το οποίο σημειώθηκε ταυτόχρονα με προσπάθειες Σύρων Δρούζων να περάσουν από την περιοχή του Χάντερ στη νότια Συρία προς το Ισραήλ — προσπάθεια που αποτράπηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Τελετουργικός εξευτελισμός» των Δρούζων: Γιατί οι τζιχαντιστές τους ξυρίζουν τα μουστάκια

Όταν οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εισέβαλαν στις περιοχές των Δρούζων, δεν αρκέστηκαν σε συλλήψεις, βασανιστήρια και λεηλασίες. Οι πράξεις τους ξεπέρασαν τα όρια της στρατιωτικής βίας και εισήλθαν στον χώρο του συμβολικού εξευτελισμού. Ανάμεσα στις αγριότητες που καταγράφηκαν – και που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη- ξεχωρίζουν δεκάδες βίντεο που δείχνουν ένστολους στρατιώτες και παραστρατιωτικούς να ξυρίζουν με τη βία τα μουστάκια Δρούζων ανδρών. Και που οδήγησαν σε διεθνή κατακραυγή κατά των τζιχαντιστών, προκαλώντας την βίαιη αντίδραση του Ισραήλ.

Η εικόνα δεν είναι απλώς πράξη ταπείνωσης. Για τους Δρούζους, το μουστάκι είναι ιερό σύμβολο πίστης και πνευματικής ταυτότητας. Το ξύρισμά του, με φωνές, χλευασμό και κάμερες σε λειτουργία, δεν αποτελεί απλά πράξη κακοποίησης. Είναι τελετουργικός εξευτελισμός – μια επιμελώς σκηνοθετημένη προσπάθεια να ξεριζωθεί η ίδια η ταυτότητα της κοινότητας.

Η θρησκευτική σημασία για τους Δρούζους

Για τους Δρούζους -την εθνοθρησκευτική κοινότητα που ζει κυρίως σε Συρία, Λίβανο και Ισραήλ- το μουστάκι δεν είναι απλώς ένα αισθητικό χαρακτηριστικό. Αντίθετα, ιδίως για τα μέλη της θρησκευτικής ελίτ που ονομάζονται «Ουκκάλ» (ʻUqqāl), το μουστάκι αποτελεί εξωτερικό σημάδι πνευματικής αφοσίωσης, αυστηρών όρκων και ένταξης στα μυστικά δόγματα της πίστης τους.

Οι Ουκκάλ, που εκπροσωπούν λιγότερο από το 10% της κοινότητας, ξυρίζουν το κεφάλι, φορούν μαύρα ρούχα και λευκό τουρμπάνι, ενώ αφήνουν χαρακτηριστικά μεγάλα μουστάκια. Οι μη μυημένοι (Juhhāl) σπανιότερα υιοθετούν τέτοιες πρακτικές, χωρίς όμως αυτό να αναιρεί τη συνολική αξία του μουστακιού στην ταυτότητα των Δρούζων.

Η πρακτική αυτή έχει βαθιές πολιτισμικές ρίζες, που φαίνεται να συνδέονται με τις παραδόσεις των Σούφι. Κατά τα πρότυπα αυτά, τα μουστάκια αφήνονται μακριά, ενώ το γένι ξυρίζεται σε όσους δεν είναι σεΐχηδες. Αντίθετα, οι σεΐχηδες φέρουν πλήρες γένι. Πρόκειται για κώδικες που υπερβαίνουν την αισθητική και λειτουργούν ως οπτική δήλωση θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας.

Το μουστάκι ως στόχος εξευτελισμού

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του καθεστώτος του Αλ Σαάρα και των τζιχαντιστών συμμάχων του να επιβληθούν στην Συρία, το ξύρισμα των μουστακίων των Δρούζων μετατράπηκε σε ένα τελετουργικό εξευτελισμού. Πλήθος αναφορών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης περιγράφουν επανειλημμένες περιπτώσεις στις οποίες ένοπλοι, ξύρισαν τα μουστάκια Δρούζων κρατουμένων ως πράξη εξευτελισμού και τιμωρίας. Η πρακτική αυτή δεν είναι νέα. Έχει καταγραφεί επανειλημμένα στις περιοχές Σανάγια και Σουέιντα, κυρίως μέσα από διαδικτυακές μαρτυρίες και βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε πλατφόρμες όπως το Reddit.

Η «δολοφονία» του Σεΐχη

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά περιστατικά αφορά τον σεΐχη Μαρχέχ Σαχίν από τη Σουέιντα, ο οποίος εξαναγκάστηκε από ένοπλους να ξυρίσει το μουστάκι του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο ηλικιωμένος σεΐχης πέθανε λίγες ώρες αργότερα από θλίψη. Η εγγονή του, Κριστίν Γιασίν Σαχίν, περιέγραψε στο Facebook την πράξη ως «συμβολικό βιασμό της πίστης και της ιστορίας μας».

Θρησκευτική στοχοποίηση υπό το πρόσχημα της ασφάλειας

Οι πράξεις αυτές δεν είναι αυθαίρετες. Εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θρησκευτικής στοχοποίησης. Οι Δρούζοι, όπως και οι Αλαουίτες και οι Γεζίντι, θεωρούνται «άπιστοι» από αρκετούς Σουνίτες ισλαμιστές, ιδίως στο φανατικό τζιχαντιστικό φάσμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η αφαίρεση του μουστακιού μπορεί να θεωρηθεί ως συμβολική πράξη ταπείνωσης. Ωστόσο, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα περιστατικά προέρχονται από κρατικά ή παρακρατικά σώματα, γεγονός που καθιστά το φαινόμενο ακόμα πιο δυσοίωνο.

Ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο

Η θρησκεία των Δρούζων είναι εξαιρετικά ιδιότυπη και σύνθετη, συνδυάζοντας στοιχεία του Ισλάμ, του Χριστιανισμού, του Γνωστικισμού, ακόμα και του Βουδισμού και Ινδουισμού. Η κοινότητα διατηρεί αυστηρά εσωτερικά όρια και μεταδίδει τις διδαχές της μυστικά. Στο επίκεντρο αυτής της ταυτότητας βρίσκεται η εξωτερική εμφάνιση των Ουκκάλ – και κυρίως το μουστάκι – ως ένδειξη της απόλυτης αφοσίωσης.

Το μουστάκι των Δρούζων αποτελεί περισσότερο από μια πολιτισμική ή θρησκευτική λεπτομέρεια. Είναι σύμβολο συνέχειας, πίστης και ταυτότητας – και γι’ αυτό γίνεται στόχος. Σε περιοχές όπως η Συρία, όπου οι πολιτικοθρησκευτικές γραμμές γίνονται πεδία μάχης, ακόμα και μια τρίχα στο πρόσωπο μπορεί να φέρει το βάρος αιώνων, και ως εκ τούτου να γίνει στόχος πολεμικών ή ταπεινωτικών πράξεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Σιγα μη μιλησει ο Ερντογαν η διαμαρτυρηθει στον Εβραιο. Τι ειναι Κουλης ο Νιετανιαχου ? Ουτε κιχ δεν κανανε οι κλανιαρηδες. Απλα στο Ελλαδισταν βρισκουν και τα κανουν.

  2. ότι η Λιβύη ( με την οποία συζητάμε για ΑΟΖ και λαθρομετανάστες ) είναι ένα παρόμοιο μπουρδέλο με την Συρία αφού δεν διαθέτει ούτε ναυτικό ούτε αεροπορία ούτε τίποτα …

Leave a Response