Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από το 2028, με την Ελλάδα να γίνεται η 19η χώρα που εντάσσεται στο πρόγραμμα.
Ξεκινάμε με τον Ολλανδό Υφυπουργό Άμυνας, Gijs Tuinman, άφησε να εννοηθεί σε ένα podcast ότι τα συστήματα λογισμικού των μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα μπορούσαν να τροποποιηθούν ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, μια διαδικασία παρόμοια με το αποκαλούμενο “jailbreak” ενός κινητού τηλεφώνου τύπου smartphone.
«Αν θέλει κανείς να προχωρήσει σε αναβάθμιση παρά τις αντιρρήσεις, θα πω κάτι που κανονικά δεν θα έπρεπε: Μπορείς να κάνεις jailbreak σε ένα F-35 όπως ακριβώς σε ένα iPhone», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Tuinman σε podcast του σταθμού BNR Nieuwsradio.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων διπλωματικών εντάσεων μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και αρκετών ευρωπαίων συμμάχων, δημιουργώντας ερωτηματικά για την επιχειρησιακή αυτονομία των χωρών που διαθέτουν το αεροσκάφος.
Ο Tuinman, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2024, δεν επεκτάθηκε σε τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια τέτοια ενέργεια, όπως ανέφερε το The War Zone.
Δεν είναι όμως σαφές αν η δήλωσή του Ολλανδού Αξιωματούχου έχει βάσει σε αληθινές τεχνικές δυνατότητες που έχουν διερευνηθεί ή αν πρόκειται απλώς για θεωρητικά σενάρια συνωμοσίας.
Δεύτερον, ο Φιλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στούμπ είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες: » Δεν μπορούμε καν να χρησιμοποιήσουμε τα F-35 αεροπλάνα μας χωρίς την άδεια των ΗΠΑ».
Οι ΗΠΑ μέσω των πηγαίων κωδικών θα μπορούσαν να καταστήσουν άχρηστα τα F-35 ελέγχοντας τα εξ αποστάσεως, αναφέρουν και αεροπορικοί αναλυτές.
Μιλώντας παλαιότερα στους «Financial Times», ο αμυντικός αναλυτής Richard Aboulafia είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να σταματήσουν τη λειτουργία των F-35, με μικρές αλλαγές στο λογισμικό, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες αποδείξεις ότι ένα τέτοιο «κουμπί» υπάρχει σε αυτά τα αεροσκάφη.
Κεντρική διαχείριση και δεδομένα: Η βάση δεδομένων του συστήματος Mission Systems & Software (MSS) και η τεχνολογία παραμένουν υπό αμερικανικό έλεγχο, εξασφαλίζοντας την κυριαρχία των ΗΠΑ στην πληροφορία.
Αποστολές και αναβαθμίσεις: Οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να εγκρίνουν (ή να θέτουν όρια) τις αποστολές και τις αναβαθμίσεις, ιδίως σε θέματα λογισμικού και τεχνολογίας αιχμής.
Ασφάλεια και τεχνολογία: Το πρόγραμμα F-35 είναι άκρως απόρρητο, και ο έλεγχος από τις ΗΠΑ διασφαλίζει την τεχνολογική υπεροχή του και την αποτροπή διαρροής κρίσιμων πληροφοριών σε ανταγωνιστές.
Εν συντομία, ναι, τα F-35 είναι ένα αμερικανικό πρόγραμμα όπου οι ΗΠΑ έχουν τον κύριο έλεγχο, ακόμη και όταν τα αεροσκάφη υπηρετούν σε άλλες χώρες.
Έχουμε πολλά από πολλούς, ειδικά ανώτατους Αξιωματούχους ( Φιλανδός πρόεδρος, Ολλανδός υπουργός Άμυνας) για τα αμερικανικά αεροσκάφη 5ης γενιάς και τις αδυναμίες τους, σχετικά με το λογισμικό τους.
Υπάρχει σίγουρα πολύ καπνός που πιθανολογεί την ύπαρξη «φωτιάς» σε ένα θέμα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα που έχει παραγγείλει 20 F-35A για να αποκτήσει αεροπορική ισχύ έναντι της νεο-Οθωμανικής Τουρκίας.






