ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑΣ! ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΟ ΧΑΟΣ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ, ΠΕΙΝΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ – ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΥΨΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Κοινοποίηση:
oıkonomıa

Η καταστροφή δεν έρχεται – είναι ήδη εδώ. Οι δασμοί-φωτιά που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ βυθίζουν την παγκόσμια οικονομία σε ένα σκοτεινό τούνελ χωρίς έξοδο. Κι ενώ τα παγκόσμια χρηματιστήρια τρίζουν και οι κολοσσοί του εμπορίου γονατίζουν, η μικρή και ανυπεράσπιστη Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο του οικονομικού Αρμαγεδδώνα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που βασίζονται σε εισαγωγές πρώτων υλών και εξαγωγές προς τις ΗΠΑ δέχονται καίριο χτύπημα. Τα κόστη εκτοξεύονται, τα αποθέματα λιγοστεύουν, οι παραγγελίες ακυρώνονται και ο εφιάλτης της ύφεσης ξυπνά ξανά. Κανένα κυβερνητικό σχέδιο, κανένα «μαξιλάρι», καμία σωτηρία από αυτούς που κυβερνούν με ψεύτικες υποσχέσεις και υποταγή στις αγορές.

Το σενάριο είναι εφιαλτικό: λουκέτα, απολύσεις, ακρίβεια και απόλυτος κοινωνικός ξεπεσμός. Και όλα αυτά… με την υπογραφή της «ελεύθερης αγοράς».

Η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται από έναν πρωτοφανή σεισμό, καθώς οι επιθετικές εμπορικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, απειλούν να τινάξουν στον αέρα δεκαετίες εμπορικής σταθερότητας. Οι νέοι δασμοί, που περιλαμβάνουν ελάχιστο παγκόσμιο δασμό 10% και στοχευμένες επιβαρύνσεις 15%-35% σε χώρες με εμπορικά πλεονάσματα έναντι των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Ελβετία και η Ε.Ε., έχουν βυθίσει τις αγορές σε ελεύθερη πτώση και έχουν προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό. Στην Ελλάδα, που ήδη παλεύει με την ακρίβεια, την υπερφορολόγηση και τις αυξήσεις στο νερό , το νέο αυτό κύμα οικονομικής αστάθειας απειλεί να γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φέρνοντας τη χώρα στο χείλος της απόγνωσης.

Χρηματιστήρια σε κατάρρευση, φόβοι για ύφεση

Οι παγκόσμιες αγορές βιώνουν έναν εφιάλτη: για έκτη συνεχή ημέρα, οι δείκτες καταρρέουν υπό το βάρος των δασμών Τραμπ . Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,1%, με τις φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Novo Nordisk, η Sanofi, η GSK και η AstraZeneca, να υφίστανται βαριές απώλειες μετά την απαίτηση του Τραμπ για μείωση των τιμών των φαρμάκων στις ΗΠΑ . Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προθεσμιακά συμβόλαια των S&P 500 και Nasdaq 100 κατέγραψαν πτώση άνω του 1%, ενώ γίγαντες όπως η Amazon είδαν τις μετοχές τους να βυθίζονται λόγω απογοητευτικών προβλέψεων. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World υποχώρησε κατά 0,3%, ενώ στη Νότια Κορέα η πτώση ήταν η χειρότερη από τον Απρίλιο, εν μέσω φόβων για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε., δεν μένει ανεπηρέαστη. Οι δασμοί του Τραμπ, που περιλαμβάνουν 30% επιβάρυνση στα ευρωπαϊκά προϊόντα απειλούν τις ελληνικές εξαγωγές, όπως το ελαιόλαδο και τα αγροτικά προϊόντα, που αποτελούν βασικούς πυλώνες της οικονομίας . Με την ελληνική αγορά ήδη πιεσμένη από την υπερτουριστικοποίηση και τις αυξήσεις στο νερό , η νέα αυτή κρίση κινδυνεύει να πνίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να εκτοξεύσει το κόστος ζωής.

Επιχειρήσεις σε απόγνωση

Ο εταιρικός κόσμος δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα. Η Teleperformance SE κατέρρευσε κατά 17% μετά από αποτυχία στους στόχους της . Η Universal Music Group υπέστη απώλειες λόγω του αυξημένου κόστους logistics, ενώ η AXA SA είδε πτώση 6,4% λόγω χαμηλότερων κερδών.  Η Daimler Truck Holding AG υποχώρησε πάνω από 5% εξαιτίας των δασμών, ενώ ακόμα και η Apple, παρά την αντοχή της, δέχεται πιέσεις . Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τις εξαγωγές ή τις εισαγωγές πρώτων υλών από τις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έναν εφιάλτη αυξημένων τιμών και διακοπών στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Πληθωρισμός και ύφεση: Η διπλή απειλή

Οι δασμοί του Τραμπ, που ανεβάζουν τον μέσο αμερικανικό δασμό στο 15,2% από 2,3% πριν την επιστροφή του, σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη εμπορική απομόνωση των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1930. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος, με το κόστος ζωής να εκτοξεύεται .

Στην Ελλάδα, όπου οι πολίτες ήδη παλεύουν με την ακρίβεια και τις αυξήσεις στο νερό που μπορεί να φτάσουν τα 100 ευρώ το μήνα , η εισαγωγή πληθωριστικών πιέσεων από τις ΗΠΑ κινδυνεύει να συντρίψει την αγοραστική δύναμη.Η Διεθνής Νομισματική Υπηρεσία (IMF) μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,8% για το 2025, από 3,3% το 2024, εξαιτίας των δασμών. Στην Ελλάδα, η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί στο 4,2% , ενώ η πιθανότητα ύφεσης γίνεται όλο και πιο απτή, καθώς η Ε.Ε. και η Κίνα εξετάζουν αντίποινα. Το ελβετικό φράγκο δέχτηκε πιέσεις μετά τον δασμό 39% στις εξαγωγές της Ελβετίας, ενώ το δολάριο παραμένει ασταθές, εντείνοντας την παγκόσμια αβεβαιότητα.

Για την Ελλάδα, η κρίση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα είναι ήδη γονατισμένη. Οι αυξήσεις στο νερό, η υπερφορολόγηση και η κακοδιαχείριση κονδυλίων, όπως αποκαλύφθηκε με τα σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ και των «Σπιτιών Ανακύκλωσης» , έχουν εξαντλήσει την υπομονή των πολιτών. Οι δασμοί του Τραμπ, που πλήττουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, απειλούν να μειώσουν τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα, ενώ το αυξημένο κόστος εισαγωγών θα εκτοξεύσει τις τιμές σε βασικά αγαθά, από τρόφιμα μέχρι καύσιμα . Η ελληνική οικονομία, που εξαρτάται από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, κινδυνεύει να βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και πληθωρισμού.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς «νευρικής επιτήρησης», με την Ελλάδα να πληρώνει βαρύ τίμημα για τις αποφάσεις του Τραμπ . Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να πυροδοτήσουν έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, με την Ε.Ε. και την Κίνα να ετοιμάζουν αντίποινα Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν η κρίση θα χτυπήσει την Ελλάδα, αλλά πόσο βαθιά θα πληγώσει μια χώρα που ήδη παλεύει να σταθεί στα πόδια της. Οι Έλληνες, εξουθενωμένοι από φόρους, σκάνδαλα και αυξήσεις, βλέπουν το μέλλον τους να σκοτεινιάζει, καθώς η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα κρέμεται από μια κλωστή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. το παιχνιδι ειναι στημενο ωστε το 27 να εμφανισουν τον 1 που θα βαλει ταξη στο χαος και θα ειναι ολες οι εξουσιες πανω του και θα κανει θαυματα….ο ενας θα βασιλεψει λενε καποια γιουσουφακια των αρουραιων για 1000 μερες!!!ετοιμαστειτε για παγκοσμιο ολεθρο……

Leave a Response