Τον Οκτώβριο 2025, η εικόνα της οικονομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη σκιαγραφήθηκε με αυξανόμενη ανησυχία, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, στασιμότητα της ζήτησης και ανθεκτικές πληθωριστικές πιέσεις στις υπηρεσίες. Παρότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη υποχώρησε οριακά στο 2,1 % από 2,2 % τον Σεπτέμβριο, ο λεγόμενος «πυρήνας του πληθωρισμού» (core inflation) — που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα — παρέμεινε στο 2,4 %, με τις τιμές των υπηρεσιών να αυξάνονται κατά 3,4 %.
Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις τιμών στις βασικές υπηρεσίες (π.χ. μεταφορές, ενοίκια, εστίαση) συνεχίζουν να πιέζουν τα νοικοκυριά, ενώ η γενικότερη επιβράδυνση της ζήτησης δείχνει πως η οικονομία της Ευρωζώνης κινείται στα όρια στασιμότητας.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη σε εθνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,7 % τον Οκτώβριο, από 1,8 % τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας κατά 3,3 %. Αν και αυτό αρχικά φαίνεται θετικό, οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η μείωση του πληθωρισμού δεν προέρχεται από ισχυρή παραγωγική δυναμική ή από αύξηση προσφοράς, αλλά από ασθενή καταναλωτική ζήτηση. Με άλλα λόγια, οι πολίτες περιορίζουν τις δαπάνες τους λόγω μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενη στασιμότητα ή ακόμη και αποπληθωριστικές πιέσεις στο προσεχές διάστημα.
Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2025, στο 2 % από 2,3 %, επικαλούμενο τη χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα και την κόπωση της εξαγωγικής ζήτησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος, στην πρόσφατη έκθεσή της, προειδοποιεί για τρεις βασικούς κινδύνους: αύξηση στις τιμές ενέργειας, πιθανές μισθολογικές πιέσεις και κόπωση του τουρισμού, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το ΑΕΠ του 2025 και του 2026.
Την ίδια ώρα, στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι εξελίξεις επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα: η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία έχει οδηγήσει σχεδόν σε στασιμότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, ενώ η γερμανική βιομηχανία συνεχίζει να καταγράφει πτώση παραγωγής για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν «σύννεφα» για τις ελληνικές εξαγωγές και τον τουρισμό, δύο βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της χώρας.
Συνολικά, η εικόνα του Οκτωβρίου δείχνει μια οικονομία εύθραυστη, εγκλωβισμένη ανάμεσα σε μειούμενο πληθωρισμό, επιβράδυνση επενδύσεων και εξασθενημένη κατανάλωση. Οι αριθμοί μπορεί να μην δείχνουν κρίση, αλλά οι υποκείμενες τάσεις προειδοποιούν για μια χρονιά 2025–2026 γεμάτη προκλήσεις, με την ανάπτυξη να απειλείται από εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις.





