Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν πόλεις στον νότιο και ανατολικό Λίβανο, καθώς και τα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στα νότια προάστια της πόλης διατάχθηκαν από τον IDF να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκαλώντας σκηνές πανικού.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 50 μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας χτύπησαν ένα υπόγειο καταφύγιο κάτω από το συγκρότημα ηγεσίας του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο κέντρο της Τεχεράνης.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η εγκατάσταση χρησίμευε ως κέντρο έκτακτης ανάγκης για τον Χαμενεΐ, το οποίο εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι μετά το θάνατό του, και ότι έγινε στόχος μετά από μια μακρά διαδικασία συλλογής πληροφοριών.
«Ο Χαμενεΐ εξοντώθηκε πριν προλάβει να χρησιμοποιήσει το καταφύγιο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Roaring Lion, αλλά το συγκρότημα συνέχισε να χρησιμοποιείται από ανώτερους αξιωματούχους του ιρανικού καθεστώτος», ανέφερε ο IDF στο Telegram.
WATCH: ~50 Israeli Air Force fighter jets dismantled Ali Khamenei’s underground military bunker beneath the Iranian regime’s leadership compound in Tehran. pic.twitter.com/Nw0tvvQMRX
— Israel Defense Forces (@IDF) March 6, 2026
«Δεν θα υπάρξει συμφωνία με το Ιράν, εκτός αν υπάρξει παράδοση άνευ όρων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία με το Ιράν παρά μόνο εάν η Τεχεράνη προχωρήσει σε «άνευ όρων παράδοση» είπε ο πρόεδρος Τραμπ προσθέτοντας ότι μετά από μια τέτοια εξέλιξη θα επιλεγεί μια «μεγάλη και αποδεκτή ηγεσία» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους τους, θα εργαστούν για να επαναφέρουν το Ιράν από το χείλος της καταστροφής. «Το Ιράν θα έχει ένα σπουδαιο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ενώ είχε αναφέρει ότι στόχος είναι «να πάμε εκεί και να καθαρίσουμε τα πάντα». Επανάλαβε δε ότι δεν θέλει μια ηγεσία που θα χρειαστεί «δέκα χρόνια για να επαναφέρει τη χώρα». Όπως είπε, υπάρχουν πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν την ηγεσία του Ιράν και τα οποία η Ουάσιγκτον παρακολουθεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα σκοτωθούν από τις επιθέσεις. Χαρακτήρισε μάλιστα «άχρηστο σχόλιο» τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών περί ετοιμότητας της Τεχεράνης για ενδεχόμενη αμερικανοϊσραηλινή χερσαία εισβολή, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις προθέσεις του. «Είναι χάσιμο χρόνου. Έχουν χάσει τα πάντα».

Ο πόλεμος που διεξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ κατά του Ιράν είναι «ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έχει επανειλημμένως καταγγείλει αυτήν την «παράνομη επέμβαση».
«Αυτός ο πόλεμος στο Ιράν είναι, κατά την γνώμη μου, κατά την γνώμη της Ισπανίας, ένα τεράστιο λάθος», είπε.
Αναφερόμενος στην απόφαση της Μαδρίτης για τον αποστολή μίας φρεγάτας σε αμυντική αποστολή στην Κύπρο, ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε: «Με την ίδια αποφασιστικότητα που λέμε “Οχι στον πόλεμο στο Ιράν” είμαστε αλληλέγγυοι και θα βοηθήσουμε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι θύμα αυτού του πολέμου».
«Μεταξύ συμμαχικών χωρών είναι καλό να βοηθά κανείς όταν υπάρχει λόγος και να επισημαίνεται όταν γίνεται λάθος, και αυτός ο πόλεμος στο Ιράν είναι ένα τεράστιο λάθος που θα πληρώσουμε», είπε.
«Η πιστή συνεργασία» θα πρέπει να υπερισχύει «της αντιπαλότητας» στις σχέσεις ανάμεσα στην Μαδρίτη και την Ουάσινγκτον, είπε ο ισπανός πρωθυπουργός που δέχθηκε τις σφοδρές επικρίσεις της Ουάσινγκτον για την στάση του απέναντι στον αμερικανοΐσραληινό πόλεμο.
Οι διμερείς σχέσεις πρέπει να διέπονται από «σεβασμό, πνεύμα πιστής συνεργασίας» και να στηρίζονται στη βάση της «ισοτιμίας», στο πλαίσιο ενός «ατλαντισμού όπου το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες αποτελούν τον πυλώνα και όπου υπερισχύει η συνεργασία και όχι η αντιπαλότητα», είπε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Λούις Μοντενέγκρο.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σφοδρές επικρίσεις του Τραμπ για την πολιτική του, ο Πέδρο Σάντσεθ προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους: «Τρέφω απέραντο σεβασμό για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και έναν πολύ μεγάλο θαυμασμό για την αμερικανική κοινωνία».
«Οι απειλές και οι κατηγορίες δεν είναι ο κατάλληλος δρόμος για τις σχέσεις μεταξύ συμμάχων», είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας σπεύδοντας να προσθέσει ότι η Ουάσινγκτον είναι «αναντικατάστατος σύμμαχος» για την Λισαβώνα.






