Ο συλληφθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, μεταφέρθηκε χθες, Σάββατο, στη Νέα Υόρκη, μετά τη σύλληψή του από ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού.
Στη συνέχεια, και αφού φωτογραφήθηκε σε κτήριο του αεροδρομίου, μεταφέρθηκε από την αστυνομία στα γραφεία της DEA (Drug Enforcement Agency).
«Ο δράστης οδηγήθηκε», έγραψε ο λογαριασμός«ταχείας αντίδρασης» του Λευκού Οίκου, πάνω από το βίντεο, το οποίο δείχνει τον Μαδούρο, φορώντας μαύρο φούτερ με κουκούλα, να περπατάει σε ένα διάδρομο με μπλε χαλί με την ένδειξη «DEA NYD». Ο Μαδούρο υποβλήθηκε σε διαδικασία και του πάρθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα στο γραφείο της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) στο Μανχάταν.
Στο βίντεο, ο Μαδούρο φαίνεται να εύχεται σε έναν παρευρισκόμενο «Καλή Χρονιά».
Ο 63χρονος πρώην πρόεδρος αναμένεται να προσαχθεί σε άγνωστη ακόμη ημερομηνία ενώπιον δικαστή της Νέας Υόρκης, καθώς οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τον δικάσουν για «ναρκωτρομοκρατία» και εισαγωγή κοκαΐνης στη χώρα.
Προσωρινή πρόεδρος η Ντέλσι Ροντρίγκεζ
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας διέταξε αργά το Σάββατο την αντιπρόεδρο της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκεζ να αναλάβει προσωρινά την ηγεσία της χώρας, μετά τη σύλληψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την μεταφορά σε αμερικανικό έδαφος.
Οι δικαστές δεν κηρύξουν τον Μαδούρο μόνιμα έκπτωτο από το αξίωμά του, μια απόφαση που απαιτεί τη διεξαγωγή εκλογών εντός 30 ημερών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν μιλήσει σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
«Είναι ουσιαστικά πρόθυμη να κάνει αυτό που θεωρούμε απαραίτητο για να κάνει τη Βενεζουέλα ξανά σπουδαία. Πολύ απλό», δήλωσε ο Τραμπ.
Η ίδια η Ροντρίγκεζ, όμως, διέψευσε τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου, δηλώνοντας ότι ο Μαδούρο παραμένει ο μοναδικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση από το Καράκας, μαζί με τον αδελφό της, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χόρχε Ροντρίγκεζ, και κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, κάλεσε σε ηρεμία και ενότητα για την υπεράσπιση της χώρας και τόνισε ότι η Βενεζουέλα δεν θα γίνει ποτέ αποικία κανενός έθνους.






