F-16 ΕΝΑΝΤΙΟΝ RAFALE – Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ! ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΦΟΝΙΚΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ; – ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ – ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ!

Κοινοποίηση:
F-16 και Rafale

Ο πλανήτης φλέγεται και οι αιθέρες μυρίζουν… πυρίτιδα! Στο επίκεντρο του νέου γεωπολιτικού στροβίλου, η Νότια Ασία: Πακιστάν και Ινδία σε ετοιμότητα πολέμου, με τα μαχητικά αεροσκάφη να παίζουν τον ρόλο του απόλυτου εκτελεστή. Από τη μια τα αμερικανικά F-16 των Πακιστανών – αναβαθμισμένα και πεινασμένα για δράση. Από την άλλη, τα γαλλικά Rafale – τα «διαμάντια» του ουρανού, που απέκτησε η Ινδία για να γείρει τη ζυγαριά υπέρ της.

Οι ουρανοί βράζουν, τα επιτελεία στήνουν σενάρια πολεμικής σύρραξης, και τα ερωτήματα καίνε: Ποιος θα κυριαρχήσει στον αέρα; Ποιον θα καταπιεί ο ουρανός αν όλα ξεφύγουν; Είναι τα F-16 ικανά να αντιμετωπίσουν τα υπερόπλα των Γάλλων; Ή μήπως οι Ινδοί κρατούν το απόλυτο χαρτί στο αεροπορικό τους οπλοστάσιο;

Εν καιρώ πολιτικής και στρατιωτικής έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συγκρίναμε τις δυνατότητες των μαχητικών αεροσκαφών Rafale του Νέου Δελχί με αυτές των F-16 της Ισλαμαμπάντ. Ποια πλατφόρμα είναι ισχυρότερη;

F-16 Έναντι Rafale

Αναλυτικότερα, αυτήν την στιγμή το Πακιστάν επιχειρεί μοίρες μαχητικών αεροσκαφών αμερικανικής παραγωγής τύπου F-16 Fighting Falcon κατά μήκος των συνόρων του με την Ινδία. Από την άλλη, η ινδική πολεμική αεροπορία περιπολεί τον συνοριακό εναέριο χώρο της με γαλλικά μαχητικά Rafale.

Η κατάσταση αυτή υποδεικνύει πως σε ένα στρατιωτικό επεισόδιο μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, αυτοί οι δύο τύποι αεροσκαφών θα είναι οι πρώτοι που θα συγκρουστούν. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ποια πλατφόρμα θα νικούσε;

Η σύγκριση αυτή ενδιαφέρει σημαντικά και την χώρα μας, η οποία επιχειρεί Rafale έναντι των τουρκικών F-16. Στο παρελθόν δεν έχει σημειωθεί ποτέ πραγματική εναέρια μάχη μεταξύ F-16 και Rafale. Τα μόνα τετ-α-τετ μεταξύ αυτών των δύο πλατφορμών έχουν πραγματοποιηθεί σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Ποιο Είναι Ισχυρότερο

Σύμφωνα με ξένους στρατιωτικούς αναλυτές, στην περίπτωση της Ινδίας και του Πακιστάν τα γαλλικά Rafale του Νέου Δελχί είναι αρκετά επίπεδα ανώτερα των F-16 της Ισλαμαμπάντ. Ο λόγος είναι πως η Ινδία επιχειρεί κάποιες από τις νεότερες εκδόσεις της πλατφόρμας, ενώ η πακιστανική πολεμική αεροπορία δεν έχει αναβαθμίσει σημαντικά τα F-16 της εδώ και τέσσερεις δεκαετίες.

Σήμερα το Πακιστάν επιχειρεί συγκεκριμένα περίπου 66 μαχητικά F-16A/B και 19 F-16C/D σε τέσσερεις διαφορετικές ενεργές μοίρες. Η απόκτησή τους έγινε αρχικά την δεκαετία του ’70 και ’80, ωστόσο αργότερα η Δύση επέβαλε εμπάργκο και ως αποτέλεσμα η Ισλαμαμπάντ δεν μπορούσε να τα εκσυγχρονίσει. Αυτό ανάγκασε την χώρα να αναπτύξει το μαχητικό JF-17 Thunder με την βοήθεια της Κίνας.

Η Τουρκία το 2009 βοήθησε το Πακιστάν να αναβαθμίσει 41 μαχητικά F-16A/B έκδοσης Block-15, ωστόσο το αποτέλεσμα και και πάλι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τα ινδικά Rafale.

Η Ινδία παρέλαβε 36 μαχητικά Rafale τον Ιούλιο του 2022, εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα συστήματα της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor εμβέλειας 200 χιλιομέτρων.

«Τα ινδικά Rafale είναι τα ισχυρότερα μαχητικά αεροσκάφη σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ασία» τόνισε ένας ξένος στρατιωτικός ειδικός.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Τα Rafale είναι γενιάς 4.5 δηλαδή μια ενδιάμεση λύση μεταξύ 4ης και 5ης γενιάς. Οπότε είναι μια χαρά αλλά αν είναι γυμνά όπως τα δικά μας, δεν έχουν μεγάλη χρήση όπως κάθε άλλο όχημα, όσο και καλό να είναι! Δυστυχώς πάλι σκατά τα έκαναν με την Γαλλία, αφού πήραμε πολλά πράγματα από αυτή και τελικά δεν μας έδωσαν τα όπλα που θέλαμε τόσο για τα αεροπλάνα όσο και για τις φρεγάτες.

  2. Αναφέρθηκε στον τύπο σήμερα ότι το κινέζικο πολεμικό αεροσκάφος Chengdu που διαθέτουν οι Πακιστανοί είχε εγκατεστημένα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου μου τύφλωσαν τέσσερα ινδικά Ραφαλ με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν ατάκτως από το Κασμίρ. Αν ισχύει αυτό, είναι ανησυχητικό. Δε γίνεται ένα τόσο πολυδιαφημισμένο και πανάκριβο πολεμικό αεροσκάφος να υποτάσσεται σε ένα κινέζικο τόσο απλά με το καλημέρα. Εδώ θα μου πείτε το πολυδιαφημισμένο Iron Dome του Ισραήλ αξίας δύο δις είναι σουρωτηρι, το Ραφάλ δε θα είχε Αχίλλειο πτέρνα; Επίσης μάλλον δείχνει πως οι Κινέζοι καταφέρνουν να παίρνουν τεχνογνωσία από παντού τη στιγμή που αυτή δημιουργείται… απο την πίσω πόρτα. Όλα τα Lenovo ThinkPad και ThinkCentre που είναι διαδεδομένα σε επιχειρήσεις και στο Δημόσιο, έχουν πίσω πόρτα στα BIOS και έχουν real time επικοινωνία με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών που είναι και κύριος μέτοχος στη Lenovo. Για αυτό πλέον οι Αμερικάνοι έχουν σταματήσει να τα αγοράζουν για τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες τους.

  3. το Πακιστάν αγόρασε 25 μαχητικά J-10C από την Κίνα το 2021. Αυτά είναι σαν φου16 με ηλεκτρονικά φου35.

  4. Τα F-16 ειδικά στην Ουκρανία δεν προσέφεραν κανένα στρατηγικό πλεονέκτημα επειδή είναι παλιάς τεχνολογίας… Ήξεραν από την αρχή ότι είναι εύκολος στόχος γι’ αυτό τα έκρυβαν στην Μολδαβία για να μην τα χτυπήσουν, εννοείται ότι τα Rafale F3-R της Ινδίας είναι ανώτερα…

Leave a Response