Νεότερη ενημέρωση:
Νεκρά ανασύρθηκαν δυο άτομα, ένα εκ των οποίων ένα 12χρόνο αγόρι, από τα συντρίμμια του επταώροφου κτηρίου που κατέρρευσε σήμερα το πρωί στην Τουρκία στην περιοχή Μεβλανά Μαχαλεσί της πόλης Γκεμπζέ, στην επαρχία Κοτζαέλι, σύμφωνα με το CΝN Turk.
Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε επταώροφη πολυκατοικία το πρωί της Τετάρτης στην πόλη Γκέμπζε του νομού Κοτζαέλι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, πέντε μέλη μιας οικογένειας – πατέρας, μητέρα και τρία παιδιά – βρίσκονται εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια, ενώ η αιτία της κατάρρευσης παραμένει άγνωστη.
Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας (AFAD) και ασθενοφόρα. Οι διασώστες αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει ήχους από το εσωτερικό του κτηρίου και προσπαθούν να προσεγγίσουν τα σημεία όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν επιζώντες.
Αρχικά είχε μεταδοθεί από τοπικά ΜΜΕ πως επρόκειτο για εξαώροφο κτήριο, όμως κατόπιν διευκρινίστηκε πως πρόκειται για επταώροφη πολυκατοικία.
Ο νομάρχης Κοτζαέλι, Ιλχαμί Ακτάς, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο σημείο της καταστροφής ότι οι τεχνικές έρευνες για τα αίτια της κατάρρευσης βρίσκονται σε εξέλιξη. «Μέχρι στιγμής εκτιμούμε ότι κάτω από τα ερείπια βρίσκεται μια οικογένεια με πέντε μέλη – μητέρα, πατέρας και τρία παιδιά. Οι διασώστες μας έχουν λάβει ηχητικό σήμα από ένα άτομο και καταβάλλουν προσπάθειες να το προσεγγίσουν», ανέφερε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεκάδες διασώστες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας συσκευές απεικόνισης υπεδάφους, κάμερες εντοπισμού και πέντε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. «Ελπίζουμε να φτάσουμε σύντομα στους συμπολίτες μας», είπε χαρακτηριστικά.
Για λόγους ασφαλείας, εννέα γειτονικά κτίρια εκκενώθηκαν, παρότι – όπως σημείωσε ο Ακτάς – δεν έχουν εντοπιστεί ενδείξεις αστάθειας. «Η εκκένωση έγινε αποκλειστικά για προληπτικούς λόγους», εξήγησε.
Το κτίριο είχε ανεγερθεί το 2012 και λάβει άδεια χρήσης το 2013. «Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στο εσωτερικό υπήρχαν πέντε άτομα: μητέρα, πατέρας και τρία παιδιά», δήλωσε ο αξιωματούχος. Τα τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι πρόκειται για τους Λεβέντ και Εμινέ Μπιλίρ και τα παιδιά τους Νίσα, Ντιλάρα και Μουχαμέντ Εμίρ Μπιλίρ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά ανακοίνωσε ότι 147 διασώστες συμμετέχουν στην επιχείρηση. «Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της AFAD, της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και των υγειονομικών υπηρεσιών. Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά υπό τον συντονισμό του νομάρχη και του δημάρχου», ανέφερε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, χρησιμοποιούνται δύο σκύλοι διάσωσης, οκτώ κάμερες εντοπισμού, δύο drones και 52 οχήματα.







