Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περίπου 90 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν χθες το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας και μεταφέρθηκαν σε κέντρα του ΟΗΕ σε όλη την περιοχή, περίπoy τρεις μήνες αφού το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να δηλώνει έτοιμος να δεχθεί προσωρινή εκεχειρία προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι «όλη η Γάζα θα περιέλθει τελικά υπό τον ισραηλινό έλεγχο».
Σύμφωνα με το Times of Israel, τις τελευταίες δύο ημέρες, φορτηγά είχαν εισέλθει στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, αλλά υπήρξε καθυστέρηση στη διανομή της βοήθειας εντός της Λωρίδας. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν χθες ότι η διαδρομή που τους προσέφεραν οι IDF δεν ήταν ασφαλής και υπό τον φόβο λεηλασιών καθυστέρησε η διανομή.
Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα επιβεβαίωσε ότι το φορτίο 87 φορτηγών εισήλθε στον θύλακα, με μήνυμά του στο Telegram στη διάρκεια της νύxτας.
Από την πλευρά του το Ισραήλ είχε επισημάνει χθες ότι 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ – αλεύρι, βρεφική τροφή και ιατρικά εφόδια – εισήλθε στη Γάζα, έπειτα από 93 φορτηγά που πέρασαν στον θύλακα την Τρίτη και 10 τη Δευτέρα.
Όμως κανένα από τα φορτία αυτά δεν έχει φύγει από τη ζώνη εκφόρτωσης του Κερέμ Σαλόμ μέχρι τώρα, αναφέρει το AFP.
Ακόμη και αυτές οι ελάχιστες προμήθειες δεν έχουν φθάσει ακόμη στα χέρια των Παλαιστινίων, τις αγορές και τα νοσοκομεία της Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ τα τοπικά αρτοποιεία είναι σε αναμονή για να παραλάβουν προμήθειες αλεύρου, σύμφωνα με το Reuters.
«Καμία από αυτές τις προμήθειες-δηλαδή ένας πολύ περιορισμένος αριθμός φορτηγών- δεν έχει φτάσει στον πληθυσμό της Γάζας», δήλωσε ο Αντουάν Ρενάρ, ανώτερος αξιωματούχο του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων
Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες τόνοι τροφίμων και άλλων ζωτικών προμηθειών περιμένουν στα σύνορα της Γάζας και εν αναμονή της ασφαλούς διανομής τους, το ένα τέταρτο του πληθυσμού παραμένει σε κίνδυνο λιμού, δήλωσε ο Ρενάρ.
Για τον ΟΗΕ η βοήθεια που έχει εισέλθει στη Γάζα αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις ανάγκες των κατοίκων της: πριν το ξέσπασμα του πολέμου, τον Οκτώβριο του 2023, εισέρχονταν καθημερινά στον παλαιστινιακό θύλακα περίπου 500 φορτηγά με βοήθεια.
Καθώς το Ισραήλ έχει αρχίσει να δέχεται ολοένα και πιο έντονες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα, στην οποία έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό από τις 2 Μαρτίου, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα επιτρέψει την περιορισμένη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Προσωρινή εκεχειρία
Έπειτα από εκεχειρία δύο μηνών, ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε τις επιχειρήσεις του στη Γάζα στις 18 Μαρτίου και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του περιοχές του θύλακα.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ένα σχέδιο για την «κατάκτηση» της Γάζας, που απαιτεί τον εκτοπισμό «της πλειονότητας» των 2,4 εκατ. κατοίκων της.
Από το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός διεξάγει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στη Γάζα με δηλωμένο στόχο την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.
Ωστόσο χθες το βράδυ ο Νετανιάχου δήλωσε έτοιμος να δεχθεί «προσωρινή εκεχειρία» προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ισραηλινός στρατός θα ελέγχει «το σύνολο της Γάζας» μετά το πέρας των επιχειρήσεών του.
«Αν υπάρχει ένα ενδεχόμενο προσωρινής εκεχειρίας για να απελευθερωθούν οι όμηροι, είμαστε έτοιμοι», τόνισε, λέγοντας ότι 20 από τους 58 ομήρους (ανάμεσά τους η σορός ενός Ισραηλινού στρατιώτη που σκοτώθηκε το 2014) που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα «είναι βέβαιο» ότι είναι ζωντανοί.
Επαναλαμβάνοντας το σχέδιο ο ισραηλινός στρατός να θέσει υπό τον έλεγχό του το σύνολο της Γάζας, ο Νετανιάχου παραδέχθηκε ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να αποφύγει μια ανθρωπιστική κρίση» προκειμένου να διατηρήσει ελευθερία δράσης.
Στην Πελοπόννησο τον Σεπτέμβριο του 1821 και τις πέντε χιλιάδες Εβραίους, που εγκλωβίστηκαν στην περιτειχισμένη Τρίπολη οι πρόγονοι μας τους εξόντωσαν μαζί με Αλβανούς, στρατιώτες των Οθωμανών.
Αφού είναι πουστης από γέννα.
Δε το ξέρετε?
Τα μούσλιμια ζητωκραυγάζαν στους δρόμους όταν έσφαξαν τους Ισραηλινούς . Τώρα αντιστράφηκαν οι όροι . Εξαφανίστε όλα τα μουσλιμια από τη γη !
Τους ομήρους τους κρατάνε ακόμα οι ισλαμόγυφτοι. Μετά θέλετε να μην σας μαμήσει το ισραήλ. Ξεχάστε το!
ναι, ο πουτιν τι κανει?
Συνελληνα ότι και με εμάς ανά τους αιώνες.Απλοι συμπαθούντες παρατηρητές.Δυστυχως άτιμη φάρα και οι Ρώσοι.
Τι παπάρας ο Νετανιάχου. Εντάξει, κι εγώ δεν συμπαθώ τους ισλαμιστές και ιδιαίτερα τους λαθρό αλλά δεν θα σκότωνα ποτέ παιδιά ή αμάχους, έστω και με έμμεσο τρόπο που κάνει ο παπάρας!