Υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέχουν οι καρκινοπαθείς

Κοινοποίηση:
thermokrasies

Ιδιαίτερα ευάλωτοι στη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι όσοι πάσχουν από καρκίνο ή βρίσκονται σε θεραπεία για τη νόσο.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν έχει ζέστη και πώς να απολαμβάνετε το καλοκαίρι παραμένοντας ασφαλείς.

Κίνδυνοι του καλοκαιριού που πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τα άτομα με καρκίνο:

1. Αφυδάτωση
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άτομα με καρκίνο κατά τους θερμότερους μήνες είναι η αφυδάτωση. Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, το σώμα εισέρχεται σε υπερμεταβολική κατάσταση, που σημαίνει ότι καίτε θερμίδες ταχύτερα από το κανονικό και έτσι έχετε μεγαλύτερες ανάγκες σε υγρά. Σε συνδυασμό με την έκθεση σε εξωτερικούς χώρους στον καυτό ήλιο, η αφυδάτωση μπορεί να σας επηρεάσει ύπουλα.

Επίσης, μία από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι η απώλεια της όρεξης για φαγητό και υγρά, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετά και από τα δύο.

Ορισμένοι τύποι χημειοθεραπείας επηρεάζουν τα νεφρά, επομένως είναι επίσης σημαντικό να είστε ενυδατωμένοι για να αποφύγετε τη νεφρική βλάβη.

Συμπτώματα αφυδάτωσης: μειωμένη ανάγκη για ούρηση, σκασμένα χείλη και αίσθημα αδυναμίας, ζάλης ή κόπωσης.

2. Ηλιακά εγκαύματα
Ορισμένες χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και στοχευμένες θεραπείες επηρεάζουν το δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο και στις υπεριώδεις ακτίνες. Η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα και η έκθεση στον ήλιο μπορεί να το επιδεινώσει.

Για να προστατευτείτε από την επιβλαβή έκθεση στον ήλιο, μείνετε στη σκιά όποτε μπορείτε και εφαρμόστε άφθονο αντηλιακό με τουλάχιστον SPF 30, ένα καπέλο με πλατύ γείσο και ανοιχτόχρωμα προστατευτικά ρούχα.

3. Λοιμώξεις
Το καλοκαίρι παρατηρείται αύξηση διάφορων λοιμώξεων λόγω μολυσμένου νερού και τροφίμων ή ακόμα και από το κολύμπι σε μολυσμένα νερά. Πολλές χημειοθεραπείες μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως όσοι έχουν καρκίνο είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ανάπτυξη λοιμώξεων.

Το πιο σημαντικό, ακούστε το σώμα σας. Εάν δεν αισθάνεστε καλά ή τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν, πηγαίνετε στον γιατρό. Πολλές φορές, η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών για ενυδάτωση είναι το μόνο που χρειάζεστε για να νιώσετε καλύτερα. Αλλά εάν πάθετε κάποια τροφιμογενή ασθένεια ή θερμοπληξία που προκαλείται από αφυδάτωση, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να σας προσφέρουν τη βοήθεια που χρειάζεστε για να νιώσετε καλύτερα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response