Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα δυνητικά καθολικό αντίδοτο χρησιμοποιώντας αντισώματα από έναν υπεράνοσο ανθρώπινο δότη, που προσφέρει ευρεία προστασία από θανατηφόρα είδη φιδιών.
Προστατεύει από μερικά από τα πιο θανατηφόρα φίδια στον κόσμο, όπως η μαύρη μάμπα, η βασιλική κόμπρα και το φίδι τίγρης – τουλάχιστον σε πολλά υποσχόμενες πρώτες δοκιμές σε ποντίκια.
Αυτή η νέα φόρμουλα συνδυάζει αυτά τα ισχυρά αντισώματα με έναν αναστολέα μικρού μορίου, ανοίγοντας την πόρτα σε αυτό που θα μπορούσε μια μέρα να είναι μια καθολική θεραπεία για τα δαγκώματα δηλητηριωδών φιδιών.
Για πάνω από έναν αιώνα, η διαδικασία παρασκευής αντιοφικού ορού παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό η ίδια. Συνήθως περιλαμβάνει την ένεση σε άλογα ή πρόβατα με δηλητήριο από ένα μόνο είδος και στη συνέχεια τη συλλογή των αντισωμάτων που παράγουν τα ζώα. Ενώ αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει, συχνά προκαλεί ανοσολογικές αντιδράσεις στον άνθρωπο και προστατεύει μόνο από συγκεκριμένα φίδια από συγκεκριμένες περιοχές.
Σε αναζήτηση μιας καλύτερης λύσης, οι επιστήμονες έπεσαν πάνω σε κάποιον υπερ-ανοσοποιητικό στις επιδράσεις των νευροτοξινών των φιδιών.
«Ο δότης, για μια περίοδο σχεδόν 18 ετών, είχε λάβει εκατοντάδες δαγκώματα και αυτοανοσοποιήσεις με κλιμακούμενες δόσεις από 16 είδη πολύ θανατηφόρων φιδιών που κανονικά θα σκότωναν ένα άλογο», λέει ο πρώτος συγγραφέας Jacob Glanville, διευθύνων σύμβουλος της Centivax, Inc.
Αφού ο δότης, Tim Friede, συμφώνησε να συμμετάσχει στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, εκθέτοντας τον εαυτό του στο δηλητήριο διαφόρων φιδιών επί σειρά ετών, είχε δημιουργήσει αντισώματα που ήταν αποτελεσματικά έναντι πολλών νευροτοξινών ταυτόχρονα.
Για τη δημιουργία του αντιδηλητηρίου, η ομάδα δημιούργησε πρώτα ένα πάνελ δοκιμών με 19 από τα πιο θανατηφόρα φίδια της κατηγορίας 1 και 2 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από την οικογένεια των ελάδων, μια ομάδα που περιλαμβάνει περίπου τα μισά από όλα τα δηλητηριώδη είδη, συμπεριλαμβανομένων των κοραλλιογενών φιδιών, των μάμπας, των κόμπρων, των τάιπαν και των κραϊτ.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές απομόνωσαν αντισώματα-στόχους από το αίμα του δότη που αντέδρασαν με νευροτοξίνες που βρέθηκαν στα είδη φιδιών που εξετάστηκαν. Ένα προς ένα, τα αντισώματα δοκιμάστηκαν σε ποντίκια που είχαν δηλητηριαστεί από κάθε είδος που περιλαμβανόταν στην ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν συστηματικά ένα κοκτέιλ που περιλάμβανε έναν ελάχιστο αλλά επαρκή αριθμό συστατικών για να καταστήσει αναποτελεσματικά όλα τα δηλητήρια.
Η ομάδα διαμόρφωσε ένα μείγμα που περιείχε τρία κύρια συστατικά: δύο αντισώματα που απομονώθηκαν από τον δότη και ένα μικρό μόριο. Το πρώτο αντίσωμα του δότη, που ονομάζεται LNX-D09, προστάτευσε τα ποντίκια από μια θανατηφόρα δόση ολόκληρου δηλητηρίου από έξι από τα είδη φιδιών που υπήρχαν στον πίνακα. Για να ενισχύσει περαιτέρω τον αντιορό, η ομάδα πρόσθεσε το μικρό μόριο varespladib, έναν γνωστό αναστολέα τοξίνης, το οποίο παρείχε προστασία έναντι τριών επιπλέον ειδών.
Τέλος, πρόσθεσαν ένα δεύτερο αντίσωμα που απομονώθηκε από τον δότη, το οποίο ονομάζεται SNX-B03, το οποίο επέκτεινε την προστασία σε ολόκληρο τον πίνακα.
«Μέχρι να φτάσουμε στα 3 συστατικά, είχαμε ένα δραματικά απαράμιλλο εύρος πλήρους προστασίας για 13 από τα 19 είδη και στη συνέχεια μερική προστασία για τα υπόλοιπα που εξετάσαμε», λέει ο Glanville.
Επόμενα βήματα: Από το εργαστήριο στο πεδίο
Με το κοκτέιλ αντιδηλητηριώδους φαρμάκου να αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε μοντέλα ποντικιών, η ομάδα επιδιώκει τώρα να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητά του στο πεδίο, ξεκινώντας με την παροχή του αντιδηλητηριώδους φαρμάκου σε σκύλους που προσκομίζονται σε κτηνιατρικές κλινικές για δαγκώματα φιδιών στην Αυστραλία.
Περαιτέρω, επιθυμούν να αναπτύξουν ένα αντίδοτο που θα στοχεύει στην άλλη μεγάλη οικογένεια φιδιών, τις οχιές.
Πιο μ@λακας πεθαινεις.
Το δαγκωμα του καθε φιδιου εχει να κανει με το ποση ποσοτητα δηλητηριου διοχετευει το φιδι στο θηραμα του , αυτος ο βλακας παιζει με τα φιδια και γι αυτο δεν εχει πεθανει μεχρι σημερα , η ποσοτητα δηλητηριου που δεχεται ειναι ελαχιστη.
Το μονο που θα καταφερουν καποιοι ειναι να σκοτωσουν κοσμο , τα φιδια φοβουνται τον ανθρωπο και γενικα και τα μεγαλα ζωα , η επιθεση που κανουν ειναι καθαρα για την αμυνα τους.