Η Volkswagen ανακοίνωσε ότι στις αρχές Ιανουαρίου του 2016 θα ανακαλέσει από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 8,5 εκατομμύρια οχήματα που διαθέτουν κινητήρες με λογισμικό το οποίο παραποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις εκπομπές ρύπων.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη ρητή εντολή των γερμανικών αρχών να ανακληθούν τα οχήματα αυτά που κυκλοφορούν στη Γερμανία και υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 2,4 εκατομμύρια. Μέχρι σήμερα η εταιρεία έκανε λόγο για 8 εκατομμύρια οχήματα στην Ευρώπη, σε σύνολο 11 εκατομμυρίων σε όλον τον κόσμο.
Στο μεταξύ, η ιταλική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες στις έδρες της Lamborghini (εξαγοράστηκε από τη Volkswagen το 1998) και της Volkswagen στη χώρα, ενώ έξι στελέχη του ομίλου τελούν υπό δικαστική διερεύνηση με την κατηγορία της “εμπορικής απάτης”. Μεταξύ αυτών είναι ο Μάσιμο Νόρντιο, ο γενικός διευθυντής της Vοlkswagen στην Ιταλία και ο Λούκα Ντε Μέο, ο υπεύθυνος μάρκετινγκ και πωλήσεων της Audi, θυγατρικής της Volkswagen, που εμπλέκεται επίσης στο σκάνδαλο.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI έγιναν έρευνες στην έδρα του ομίλου στη Βερόνα και στα γραφεία της Lamborghini στην Μπολόνια.
ΠΟΣΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ;
Άρθρο του Όλαφ Στόρμπεκ, αρθρογράφου του Reuters Breaking Views, που δημοσιεύει η huffingtonpost, αναφέρει ότι ο γερμανικός κολοσσός είναι αρκετά ισχυρός για να αντέξει τις οικονομικές επιπτώσεις του σκανδάλου: Αναλυτικότερα, όπως εκτιμά, αν η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης μπορέσει να κρατήσει τις επιχειρήσεις της σταθερές, τότε θα είναι σε θέση να αντέξει απώλειες ύψους μέχρι και 70 δισ. ευρώ, χωρίς να πρέπει να προβεί σε πωλήσεις brands ή να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Όπως εκτιμά, ακόμα και αν οι πωλήσεις Audi, Porsche κ.α. δεν αυξηθούν μέσα στα προσεχή χρόνια, ο κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας θα είναι σε θέση να «παράγει» ρευστότητα 5,5 δισ. ευρώ ετησίως. Το 1/3 εξ αυτών θα καταλήγει σε επενδυτές υπό τη μορφή μερισμάτων, βάσει των εκτιμήσεων του 2014. Γενικότερα, εκτιμάται ότι μέσα σε πέντε χρόνια, μέσω κάποιων επιλογών, η ρευστότητα που θα παραχθεί θα ανέρχεται στα 22 δισ. ευρώ. Επίσης, υπάρχει πάντα η επιλογή των περικοπών εξόδων. Τα κόστη εργασίας και υλικών θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 3% και 0,5% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση των αποθεμάτων ρευστού (6,3 δισ. μέσα σε πέντε χρόνια). Και υπάρχει πάντα, εκτιμά ο Στόρμπεκ, ο τομέας των επενδύσεων: Η Volkswagen επενδύει ετησίως 25 δισ. ευρώ σε fixed assets (ενσώµατα πάγια στοιχεία) και ανάπτυξη προϊόντων. Όπως έγινε γνωστό στις 13 Οκτωβρίου, το δεύτερο θα μειωθεί κατά 1 δισ. – και η μείωση όλων των επενδύσεων κατά 10% θα μπορούσε να έχει επίσης αποτέλεσμα άλλα 9,4 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται άλλα 24 δισ. ευρώ που συγκεντρώνει η εταιρεία στο πλαίσιο προγραμματισμένων πωλήσεων assets, ενώ θεωρείται ότι 10 δισ. ευρώ θα πρέπει να κρατηθούν «στην άκρη» για να διατηρηθεί το credit rating, και συνολικά η εταιρεία έχει 51,2 δισ. ευρώ για να καλύψει το κόστος του σκανδάλου. Επίσης, όπως προσθέτει ο Στόρμπεκ, πρακτικά θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει ακόμα περισσότερα. «Το Βόλφσμπεργκ (τα αρχηγεία της Volkswagen) θα “βήχει” πιθανότατα για χρόνια…αλλά δεν θα πνιγεί» καταλήγει.
BANKWARS