Βάσεις 2025: Πώς επηρεάστηκαν από τις περιζήτητες σχολές και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Κοινοποίηση:

«Άνοδο σημείωσαν οι βάσεις των 232 σχολών από τις συνολικά 432, ενώ πτώση καταγράφηκε σε 200» όπως σημειώνει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας, ο οποίος σημειώνει πως το «μείζον φαινόμενο που επαναλαμβάνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά είναι οι κενές θέσεις σε κεντρικά και περιφερειακά πανεπιστήμια – κυρίως στα περιφερειακά – οι οποίες ανέρχονται σε 10.628».

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζητέγας πρόκειται για μία τάση που πλέον επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο «λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η οποία αφήνει εκτός παιδιά τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε αδιάβαστα, ούτε αδιάφορα».

«Στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στο ΓΠΑ έχουμε 172 κενές θέσεις, στο τμήμα Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού, έχουμε 361 κενές θέσεις, στο Φυσικό Τμήμα του ΑΠΘ, αλλά και της Αθήνας έχουμε 99 κενές θέσεις» σημειώνει.

Επομένως, υπογραμμίζει ο ίδιος, αποτελεί ένα μέτρο το οποίο χρήζει μελέτη, αξιολόγησης και αναθεώρησης. «Πριν από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρξουν επιδιορθώσεις» σημειώνει.

Τι θα απογίνουν Τμήματα με τέσσερις εισακτέους

Άξιο αναφοράς, είναι επίσης σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, το γεγονός ότι υπάρχουν περιφερειακά τμήματα τα οποία έχουν ελάχιστους επιτυχόντες, το οποίο γεννά το ερώτημα: «Αυτά τα τμήματα τι θα απογίνουν;». «Είναι κάτι το οποίο παρατηρείται διαρκώς τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια με την ΕΒΕ και αναρωτιέται κανείς, οι τέσσερις επιτυχόντες στη Δασολογία του Καρπενησίου και οι τέσσερις στο αντίστοιχο Τμήμα της Δράμας τι θα απογίνουν;».

Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτικός αναλυτής, εξειδικεύει τις ιδιαίτερες μεταβολές στο εκάστοτε επιστημονικό πεδίο.

Πτώσεις στο πρώτο επιστημονικό πεδίο

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, αυτό των ανθρωπιστικών επιστημόνων «παρατηρήθηκαν πτώσεις σε όλη την κλίμακα».

«Από τη Νομική της Κομοτηνής, μέχρι τις σχολές Ψυχολογίας, που καταγράφηκε πτώση 120 μορίων στην Αθήνα και 450 μορίων στα Ιωάννινα. Στο πεδίο αυτό, δε, παρατηρούνται κενές θέσεις ακόμα και στα κεντρικά πανεπιστήμια.

Κρίση στις σχολές που συνδέονται με το επάγγελμα των καθηγητών

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των θετικών σπουδών, παρατηρείται «εντυπωσιακή άνοδος» σε όλα τα πολυτεχνικά τμήματα. «Υπήρξαν ελάχιστες εξαιρέσεις σταθερότητας ή πτώσεων στα τμήματα αυτά στα οποία καταγράφηκε μεγαλύτερη ζήτηση. Αντιθέτως, κλασικά τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής τόσο σε κεντρικά πανεπιστήμια, όσο και στην περιφέρεια, όχι μόνο υπέστησαν καθίζηση, αλλά είχαν και κενές θέσεις».

Αυτό εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι, όπως και οι φιλολογικές σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου, έτσι και εκείνες του τρίτου συνδέονται με «ένα επάγγελμα σε κρίση, σε σχέση τουλάχιστον με τα υπόλοιπα που βλέπουμε στην αγορά εργασίας».

Αμετάβλητα τα μόρια των περιζήτητων σχολών του τρίτου πεδίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί, το γεγονός ότι «στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, των σπουδών υγείας, όπου αναμενόταν πολύ μεγάλη πτώση λόγω του μικρότερου αριθμού των παιδιών που διαγωνίστηκαν, που ανέρχεται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 6%, παρατηρήθηκε πράγματι μία πτώση, η οποία όμως δεν καταγράφηκε στις περιζήτητες σχολές».

Παρατηρείται, κατά τον κ. Χατζητέγα «ένα εκπαιδευτικό χάσμα, με τους καλούς να εξακολουθούν να είναι πολύ καλοί, ενώ αντίθετα στις χαμηλότερες βαθμολογίες έχουμε μεγαλύτερες πτώσεις».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι βάσεις στις τέσσερις από τις επτά Ιατρικές Σχολές, της Αθήνας, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων παρέμειναν αμετάβλητες. «Στη Λάρισα υπήρχε μία μικρή πτώση 25 μορίων και στην Πάτρα 15 μορίων».

«Συνεπώς, οι περιζήτητες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου παρέμειναν στο ύψος τους» όπως τονίζει.

«Αντιθέτως σε τμήματα νοσηλευτικής ή τμήματα τα οποία σχετίζονται με τη γεωπονία είχαμε πολύ μεγάλες πτώσεις» προσθέτει. Εξηγώντας γιατί υπήρξε αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει ότι «αυτές οι πτώσεις οφείλονται στον μικρότερο αριθμό των παιδιών που διαγωνίστηκαν, αλλά και στις χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων, από τα 15.000 μόρια και κάτω».

Φαίνεται επίσης ότι οι γεωπονικές σπουδές απαξιώνονται. «Υπάρχουν κενές θέσεις στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και σε πάρα πολλά γεωπονικά τμήματα στη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια».

Εντυπωσιακή άνοδος στις πολυτεχνικές σχολές

Παράλληλα, «εντυπωσιακή άνοδος υπάρχει και στα πολυτεχνικά τμήματα τόσο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όσο και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στις Σέρρες, στα δύο μικρά Πολυτεχνεία στην Πάτρα». «Όλες αυτές οι ειδικότητες που σχετίζονται με τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς, με τους μηχανολόγους μηχανικούς, τους μηχανικούς υπολογιστών, τους πολιτικούς μηχανικούς, έτυχαν μεγαλύτερης προτίμησης των υποψηφίων».

Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων «κυρίως στο μάθημα της οικονομίας» έφεραν άνοδο των βάσεων. Ταυτόχρονα, στο πεδίο αυτό, όπως διευκρινίζει ο κ. Χατζητέγας, λόγω της ΕΒΕ «έχουμε μια διαρκή μετανάστευση υποψηφίων που φεύγουν από το δεύτερο και τρίτο επιστημονικό πεδίο και επιλέγουν το τέταρτο. Είναι μία παρενέργεια της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η οποία επιφέρει αυτά τα εντυπωσιακά κενά».

Τα παράδοξα κενά σε σχολές υψηλής ζήτησης

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι, «υπάρχουν κενά, ακόμη και σε τμήματα που δεν θα περίμενε κανείς». Όπως αναλύει ο ίδιος, «σε ένα Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο είναι ζητούμενο, υπάρχουν κενά γιατί έχουμε υψηλή ΕΒΕ που επέλεξε το τμήμα και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος των αγγλικών δημιουργούν ως αποτέλεσμα κενές θέσεις, οι οποίες τελικά δεν εμφανίζονται μόνο σε τμήματα χαμηλής ζήτησης».

«Εμφανίζονται και σε τμήματα υψηλής ζήτησης λόγω του τρόπου με τον οποίο επί σειρά ετών υλοποιείται αυτό το σύστημα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response