Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει μεταβεί στη Τζια, μετά την έξαρση γαστρεντερίτιδας στο νησί, προκειμένου να συλλέξει δείγματα για να διαλευκανθεί η αιτία των μαζικών κρουσμάτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας παρατηρήθηκε στο νησί της Τζιας από τις 12 Αυγούστου. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 250 περιστατικά.
Κατά την κορύφωση του φαινομένου καταγράφηκαν μέσα σε μία μέρα 30 επισκέψεις στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, ενώ τώρα είναι σε ύφεση.
Μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί κάποιο άτομο με συμπτώματα. Είναι κυρίως ήπια και κρατούν 2-3 μέρες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν εμπνέει ανησυχία. Οι γαστρεντερίτιδες από τον Μάιο παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις και αναμένονται τα αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ.
Στην πλειονότητά τους τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας οφείλονται σε κάποιον ιό, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται σε μολυσμένο νερό ή σε κάποιο τρόφιμο αλλά έχουμε μετάδοση και από άνθρωπο σε άνθρωπο.