Η Τζια αντιμετωπίζει έντονη έξαρση γαστρεντερίτιδας από τα μέσα Αυγούστου, με εκατοντάδες περιστατικά να καταγράφονται καθημερινά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, η επιδημία οφείλεται πιθανότατα στον νοροϊό, έναν ιό που συνήθως προκαλεί γαστρεντερίτιδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παρά την έξαρση, ο ίδιος επισημαίνει ότι η κατάσταση δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.
Μιλώντας στο ΕΡΤNews, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι τα 250 κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τις 12 Αυγούστου δεν αποτελούν λόγο πανικού. Στο νησί έχει μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε τα 30 ημερησίως.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι ο νοροϊός –και πιθανώς ο ροταϊός– είναι ο πιο συνηθισμένος αιτιολογικός παράγοντας σε τέτοιες επιδημίες. Ο ιός αυτός μεταδίδεται πολύ εύκολα, είναι ανθεκτικός στα κοινά αντισηπτικά και δεν εξουδετερώνεται με τα απλά μαντηλάκια που χρησιμοποιούμε συνήθως για καθαρισμό των χεριών. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να προκαλέσει μαζικές εξάρσεις όχι μόνο σε μικρά νησιά αλλά και σε πόλεις, όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.
«Τέτοιου είδους λοιμώξεις δεν είναι σπάνιες», εξήγησε. «Το καλοκαίρι συμβαίνουν μικρές επιδημίες λόγω ιογενών λοιμώξεων που μεταδίδονται κυρίως με τη στενή επαφή των ανθρώπων. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να συνδεθούν με κατανάλωση συγκεκριμένου φαγητού ή νερού».
Παρά την ανησυχία που μπορεί να προκαλέσει, η πρόληψη είναι απλή και αποτελεσματική. Ο καθηγητής τόνισε ότι το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών αποτελεί το βασικό μέτρο προστασίας. Επίσης, όσοι εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας πρέπει να απομονώνονται για να μειώσουν τη μετάδοση του ιού.
Όσον αφορά την πιθανότητα μόλυνσης από το νερό, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το νερό της Τζιάς είναι αιτία των κρουσμάτων. Παρ’ όλα αυτά, σε περιόδους έξαρσης, καλό είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να προτιμούν εμφιαλωμένο νερό μέχρι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές.
Σημείωσε ότι η τροφική μετάδοση είναι δυνατή, αλλά περιορισμένη: «Όποιος παρασκευάζει φαγητό ενώ είναι μολυσμένος, μπορεί να μεταδώσει τον ιό, αλλά αυτό θα επηρεάσει μόνο συγκεκριμένα γεύματα και όχι ολόκληρο το νησί».