Τρόμος στις Βρυξέλλες από τη συμμαχία Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Ρουμανίας – Φόβοι για μπλόκο στη βοήθεια προς Ουκρανία

Κοινοποίηση:
european commission epitropi evropaiki

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν βαθιά ότι ο 38χρονος Simion θα ενωθεί με τον Viktor Orban και τον Robert Fico

Την έντονη ανησυχία τους ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico και ο ηγέτης του εθνικιστικού ρουμανικού κόμματος «Συμμαχία για την Ενοποίηση των Ρουμάνων» (AUR), Georg Simion, ενδέχεται να συμπήξουν κοινό μέτωπο με στόχο την παρεμπόδιση της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν βαθιά ότι ο 38χρονος Simion θα ενωθεί με τον Viktor Orban και τον Robert Fico και μαζί θα προσπαθήσουν να σαμποτάρουν τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία, τη στιγμή που η ΕΕ επιδιώκει να εντείνει την πίεση προς τη Ρωσία» αναφέρει το άρθρο.

Κάποτε θερμός υποστηρικτής, τώρα θιασώτης της λογικής

Όπως επισημαίνεται, αν η Ρουμανία ευθυγραμμιστεί με τις θέσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας στο ουκρανικό ζήτημα, αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τις Βρυξέλλες, καθώς το Βουκουρέστι θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα «θερμός υποστηρικτής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Στις 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, όπου ο Simion ήρθε πρώτος συγκεντρώνοντας το 41% των ψήφων. Ο ίδιος αντιτίθεται στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και του έχει απαγορευθεί η είσοδος τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία. Οι αρχές των δύο χωρών τον κατηγορούν για «αντιουκρανική δράση» και για «προώθηση της ιδεολογίας του πανρουμανικού εθνικισμού».

Ο Robert Fico δήλωσε στα μέσα Μαρτίου ότι η Σλοβακία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική αποστολή στην Ουκρανία, ενώ έχει εκφραστεί επανειλημμένα κατά των αποστολών όπλων στο Κίεβο και της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο Robert Fico έχει υποστηρίξει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα κατέστρεφε την ουγγρική οικονομία. Παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν να εντάξουν το Κίεβο στην Ένωση έως το 2030, ο ίδιος τόνισε ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει η Βουδαπέστη. Επιπλέον, δήλωσε ότι ο στόχος της ΕΕ δεν είναι να βοηθήσει την Ουκρανία, αλλά να την αποικίσει, ενώ χαρακτήρισε τη συνέχιση του πολέμου μέσω εξωτερικών πιέσεων ως μορφή αποικιοκρατικής πολιτικής.Τι αναφέρει ο Ρουμάνος μπαλαντέρ

Πάντως, ο Simion προσπαθεί γρήγορα να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι ένας φιλοευρωπαϊστής και φιλονατοϊκός ηγέτης, ο οποίος ταυτίζεται περισσότερο με τη δεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Georgia —που υποστηρίζει την Ουκρανία— παρά με τον Orban ή τον Fico. Παρουσιάζει τη σχέση του με το κίνημα MAGA του Donald Trump ως τρόπο διατήρησης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Ρουμανία. «Είμαστε μια ευρωρεαλιστική ομάδα, όχι ευρωσκεπτικιστική», δήλωσε στο POLITICO, προσθέτοντας ότι αποδέχεται την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ως πηγή πλούτου για τους Ρουμάνους. Είναι βέβαια δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Simion ως φυσικό σύμμαχο του Όρμπαν, του πιο σκληροπυρηνικού επαναστάτη της ΕΕ εκ των έσω. Παρόλο που ο Simion αναγνωρίζει ότι ο Orban υπήρξε «πρότυπο» για τον ίδιο, οι σχέσεις μεταξύ Ρουμάνων και Ούγγρων εθνικιστών είναι τεταμένες λόγω της ουγγρικής μειονότητας στην Τρανσυλβανία, στη βόρεια Ρουμανία. Όμως οι εντάσεις με τον Orban δεν σημαίνουν ότι οι Βρυξέλλες είναι ήσυχες. Αξιωματούχοι και ειδικοί που έχουν παρακολουθήσει την άνοδο του Simion —και τις κατά καιρούς αντιφατικές δηλώσεις του— αμφισβητούν κατά πόσο μπορεί να ενσωματώσει την ακροδεξιά ατζέντα του στο ευρωπαϊκό κεντρικό ρεύμα, όπως έκανε η Meloni.

Επισημαίνουν τις εξαγγελίες του ενάντια σε μια «παγκοσμιοποιημένη» νέα τάξη της ΕΕ, τις εδαφικές του διεκδικήσεις στη Μολδαβία (υποψήφια χώρα της ΕΕ που αντιμετωπίζει ρωσική αποσταθεροποίηση), καθώς και την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε περαιτέρω στήριξη προς την Ουκρανία ως αποδείξεις ότι θα είναι τουλάχιστον απρόβλεπτος ηγέτης —και στη χειρότερη περίπτωση, πηγή διάσπασης εντός της Ένωσης. «Πιστεύω ότι θα ήταν σίγουρα μια διαταρακτική φιγούρα τόσο στο Συμβούλιο της ΕΕ όσο και ενδεχομένως και στο ΝΑΤΟ» δήλωσε η Oana Lungescu, πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ και σήμερα ανώτερη συνεργάτιδα του Royal United Services Institute.
«Η θέση του στο θέμα της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας είναι ξεκάθαρη: προτείνει ουδετερότητα για τη Ρουμανία —κάτι που φυσικά είναι ασύμβατο με την ιδιότητα της χώρας ως κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.»
Ο Simion αρνείται κατηγορηματικά ότι είναι φιλορώσος, ωστόσο θεωρείται ανεπιθύμητο πρόσωπο («persona non grata») στην Ουκρανία, επειδή προωθεί «ενωτική ιδεολογία που αρνείται τη νομιμότητα των ουκρανικών συνόρων».
 Το κόμμα του, η Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων (AUR), ταυτίζεται με ένα εδαφικά αναθεωρητικό όραμα μιας «Μεγάλης Ρουμανίας» που απειλεί να προκαλέσει συγκρούσεις με Ουκρανία, Μολδαβία και Βουλγαρία.
Αν εκλεγεί πρόεδρος, θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση διακόπτοντας τις επιχειρήσεις εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών από το ΝΑΤΟ, εμποδίζοντας τις ροές όπλων και την πρόσβαση στα σύνορα, καθώς και περιορίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Ρουμανίας στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Από την πλευρά του, ο Simion δηλώνει ότι απλώς ασκεί πίεση στο Κίεβο ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα των ρουμανόφωνων εντός της Ουκρανίας —ένα θέμα που η κυβέρνηση Zelensky είναι, στην πραγματικότητα, πρόθυμη να συζητήσει.
Ο Manfred Weber, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), το οποίο στη Ρουμανία αντιπολιτεύεται τον Simion, εξέφρασε τις ίδιες ανησυχίες με την Lungescu, λέγοντας ότι ο Simion «είναι ένας κίνδυνος για ό,τι πιστεύω».
Ο Βέμπερ απέρριψε τις συγκρίσεις με τη Meloni, υποστηρίζοντας ότι ο Ρουμάνος «δεν μοιάζει καθόλου με την Ιταλίδα».
Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι «συνεργάστηκε με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών» — κατηγορία που ο Simion αρνείται, υποστηρίζοντας πως ποτέ δεν συναντήθηκε με Ρώσους κατασκόπους στην Ουκρανία πριν από δεκαετίες.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response